Duminică,
21.07.2024
Innorat
Acum
24°C

Premieră în județul Sibiu: Un ONG oferă familiilor din zonele sărace găini ouătoare și pui de carne. Exact ca în sfatul lui Bill Gates

Premieră în județul Sibiu: Un ONG oferă familiilor din zonele sărace găini ouătoare și pui de carne. Exact ca în sfatul lui Bill Gates

În urmă cu doi ani, o știre care îl avea în centrul atenției pe multimiliardarul american Bill Gates devenea virală în România.

Întrebat ce ar face dacă ar fi nevoit să trăiască cu doi dolari pe zi, Bill Gates a răspuns că s-ar apuca să crească pui. Co-fondatorul companiei Microsoft a explicat apoi că oricărui om care trăiește în sărăcie i-ar fi mult mai bine dacă ar crește pui.

”Prin intermediul fundaţiei mele am întâlnit mulţi oameni în ţările subdezvoltate care creşteau pui şi am învăţat multe despre asta. Îmi este destul de clar că celor care trăiesc în sărăcie extremă le-ar fi mai bine dacă ar creşte pui. Și ca un băiat crescut în Seattle, credeți-mă, am învățat multe!”, a precizat în 2020 cel care, vreme îndelungată, a fost cel mai bogat om de pe pământ.

Ideea nu doar că a sunat bine în Ardeal, dar a găsit și o aplicabilitate concretă. Fundația Open Fields desfășoară în această perioadă un proiect dedicat comunităților din zonele sărace din nordul județului, prin care oferă familiilor găini ouătoare și pui de carne, printre altele. Este vorba despre 200 de persoane din comunele Moșna și Hoghilag, provenite din familii rome, familii vulnerabile și din familii aflate în risc de sărăcie.

incubator oua

”La nivelul comunităților rurale în care intervenim, familiile de romi au beneficiat prea puțin de oportunități pentru creșterea capacității, au fost angajați în activități generale și fără plus valoare, iar din punct de vedere social au nevoie de timp, răbdare, înțelegere și investiție în educație pentru a se bucura de respect în comunitate. Scopul proiectului “Cetățeni activi în Podișul Mediașului” este dezvoltarea durabilă și echilibrată a comunităților de pe raza GAL Podișul Mediașului. Prin cetățenie activă și implicarea tuturor membrilor comunității vor fi atenuate decalajele dintre romi și ceilalți membri ai societății, iar femeile vor dobândi un statut mai apropiat de cel al soților lor”, a explicat pentru Turnul Sfatului, Alina Rus, manager de proiect în cadrul Open Fields.

În total, în lunile aprilie și mai fundația a oferit celor 200 de sibieni câte un pachet cu 20 de pui de găină rasă mixtă și zece kg de furaje premium. Separat, au mai fost distribuite și 20 incubatoare pentru ouă de găină.

gaini pui

”În cadrul proiectului folosim avicultura, creșterea puilor de carne și a găinilor ouătoare drept motivație pentru dinamizarea comunităților. Beneficiarii proiectului dobândesc cunoștințe teoretice și practice de avicultură, primesc pui de găină și noțiuni ușor de aplicat pentru creșterea acestora, crescând astfel gradul de auto-ocupare, în special în rândul persoanelor provenite din familii vulnerabile”, mai explică Alina Rus.

Prin avicultură, beneficiarii proiectului se bucură de hrană de calitate și au posibilitatea să își întregească veniturile la nivelul întregii familii – prin vânzarea de ouă și găini. În teorie, creșterea păsărilor de curte ar putea să reprezinte declanșatorul unor transformări profunde ”dinamizând procesele de dezvoltare participativă, rezultând progres economic și relaționare armonioasă între membrii comunităților”.

Primele concluzii sunt încurajatoare. Familiile beneficiare au aplicat cu succes informațiile primite în ceea ce privește utilizarea incubatoarelor, iar puii nu au întârziat să apară.

pui mic

”Majoritatea celor care au primit incubatoare sunt femei tinere cu copii, care provin din familii rome, pentru care activitatea de avicultură și schimbul de experiență cu alte femei din comunitate le ajută să genereze hrană și venituri pentru întreaga familie, dobândind în timp un statut mai apropiat de cel al soților lor. În urma întâlnirilor de analiză a nevoilor și a discuțiilor punctuale cu fiecare participant în parte am concluzionat faptul că nevoile lor se concentrează în 3 direcții de bază: mai multe locuri de muncă pentru femeile cu 8 clase (inclusiv acces la cursuri de calificare), transport în comun conectat la orașe precum Mediaș, Sighișoara și prezența constantă a unui medic în comunitate”, concluzionează reprezentanții fundației.

gaini in curte

Proiectul este derulat de Fundația Open Fields prin programul Active Citizens Fund - Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Sursa foto: Fundația Open Fields

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3791

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Florin

Acum 2 ani

Niciodata!! timp pierdut …. :)) cel mult îi vor hali cum se fac de jumatate de kil, daca nu cumva sunt deja vanduti pe un pet de Bucegi si un Winston. Ca sa poti face ceva trebuie sa intelegi comunitatea. E clar ca cei din Ong nu o cunosc si nu o inteleg . Sa venim cu psihologi poate ar fi util, ca sa intelegem de unde vine fobia de muncă, de unde fobia de apă, care sunt resorturile fricii de curățenie, teama de sapun, vorba haladită, culorile țipătoare…., pofta de înjurătură, etc. Ar ar fi un inceput , nu prostia asta cu puii..
Raspunde

Corbul

Acum 2 ani

Ajutoarele strică. Oamenii aceștia s-au obișnuit să primească, exploatând situația săracă în care locuiesc intenționat. Sfatul lui Gates era raportat la sărăcia lucie din Africa. Ați auzit voi de român sau rom să moară de foame în România? Soluția în opinia mea e mai multă incluziune (motiv pentru care călăresc comentariul lui Florin care nu face decât să perpetueze prăpastia dintre etnii) Nu mai săriți cu judecata... Nu sunteți mai presus, mai ales când vine vorba de moralitate.
Raspunde

Marius Cobârzan

Acum 2 ani

Stimate Domnule Florin. Tocmai de la oameni ca Dumneavoastră, cu inițiativă, ne așteptăm la mai multă implicare concretă și la mai puține prejudecăți. Proiectul se desfășoară în urma unei analize SWOT în comunitate, din poartă în poartă și a unui studiu baseline care ne arată clar necesitatea intervenției noastre în comunități. A înțelege comunitatea înseamnă a fi între oameni, a le cunoaște nevoile și vulnerabilitățile, a vorbi pe limajul lor și în același timp a găsi liderii informali, cu inițiativă, care pot inspira comunitățile din care fac parte. Avem și psihologi angajați, dar pe un alt proiect pe care îl desfășurăm în zonă (nu intru acum în detalii). Refeitor la "prostia asta cu puii" vă invităm la viitoarele noastre acțiuni în comunitate să înțelegeți proiectul și să discutăm profesionist despre obiective și rezultate astfel încât să putem evita discuții fără fond și fără baze solide. O zi excelentă vă dorim!
Raspunde

Xxx

Acum 2 ani

Sper sa fie oferite chiar celor care au nevoie! Că dacă le oferă celor care oricum...."găsesc găini" n au făcut nimic!
Raspunde

Robert

Acum 2 ani

Până vine Klaus Schwab cu greieri și lăcuste, se descurcă și cu puii.
Raspunde

Biomin

Acum 2 ani

Stirea induce in eroare. Exista o alta asociatie in Sibiu care implementeaza acelasi proiect din surse private de un an de zile, mult inaintea acestuia. Asociatia Biomin Actiune Sociala. Poate va si documentati si nu luati de bun orice primiti pe email la capitolul comunicate de presa
Raspunde

Marius Cobârzan

Acum 2 ani

Stimate Domnule Biomin, știrea nu induce în eroare. Proiectul "Cetățeni Activi în Podișul Mediașului" se desfășoară începând cu data de 1 ianuarie 2021, iar distribuțiile de pui reprezintă doar o mică parte din proiect. Puteți urmări acțiunile noastre în comunitate pe www.cetateniactivi.ro. În ceea ce privește proiectul Dumneavoastră ne-ar face plăcere să aflăm mai multe detalii și, de ce nu, să putem face schimb de idei și bune practici. Vă felicităm pentru inițiativă și ne-am bucura mult să ne cunoaștem. O zi excelentă vă dorim!
Raspunde

Radu

Acum 2 ani

Le-ati dat mâncare pentru o zi! Nicidecum nu i-ați învățat să facă ceva util!! Fonduri cheltuite degeaba! Imi pare rau ca o spun: rromi nu merită ajutați!!!
Raspunde

Marius Cobârzan

Acum 1 an

Stimate Domnul Radu, la ce vă referiți când faceți aceste afirmații? Vă recomandăm ca, înainte să faceți o astfel de afirmație falsă, să vă documentați mai bine despre acțiunile noastre în comunitățile de romi, atât pe pagina proiecului www.cetateniactivi.ro cât și pe pagina de Facebook. Vă invităm la viitoarele noastre acțiuni în comunitate să înțelegeți proiectul și să discutăm concret despre obiective și rezultate astfel încât să putem evita discuții fără fond și fără baze solide. O zi excelentă vă dorim!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus