Sâmbătă,
25.03.2023
Partial Noros
Acum
9°C

Consiliul Județean Sibiu a luat un împrumut de 70 de milioane de lei. Prin cumpărare directă

Consiliul Județean Sibiu a luat un împrumut de 70 de milioane de lei. Prin cumpărare directă

Autoritățile județene au anunțat prin intermediul Sistemului electronic de achiziții publice contractarea unui credit în valoare de 70 de milioane de lei.

Contractul de împrumut a fost semnat pe 23 iulie 2022 cu reprezentanții BCR, după cum rezultă din anunțul publicat prin SICAP în cursul acestei săptămâni. Cei 70 de milioane de lei vor fi folosiți ”în vederea asigurării cofinanțării și prefinanțării proiectelor de interes județean finanțate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, precum și în vederea asigurării finanțării altor investiții publice”, este descrierea pe care reprezentanții CJ Sibiu au conceput-o pentru acest credit.

Nu este specificată perioada pe care a fost contractat creditul. Iar costurile pe care bugetul județean le va suporta pentru accesarea acestui împrumut sunt de peste 4,7 milioane de euro (23,3 milioane de lei).

Vârful datoriei va fi în 2030

În luna mai a acestui an, consilierii județeni au mai aprobat garantarea unui credit de peste 35,6 de milioane de lei, eșalonat pe 15 ani, pe care să îl acceseze Aeroportul internațional Sibiu pentru cofinanțarea proiectului de extindere și modernizare.

”În ceea ce privește gradul de îndatorare al Județului Sibiu, ca urmare a garantării împrumutului menționat anterior, acesta va atinge un maxim de aproximativ 8% (include doar garanția de 35.598.016 lei), respectiv un maxim de 16,20% în anul 2030 (include atât garanția de 35.598.016 lei, cât și noul împrumut de 70 milioane lei)”, se arăta în raportul de specialitate elaborat de Direcția Economică a CJ Sibiu.

Gradul maxim de îndatorare pe care îl permite legislația din România este de 30%.

Citește și 48,5 mil. de euro: Aeroportul Sibiu se extinde cu un mega-șantier, pe care călătorii îl vor simți o singură zi

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Ghita

Acum 7 luni

Daca nu explica in clar pentru ce sunt banii cred ca isi cumpara IPhone la suprapret
Raspunde

Cititor

Acum 7 luni

Acest comentariu îmi aduce aminte de afacerea Ana Kraus și ”achizițiile” de atunci. Supraevaluate.

Raspunde

Xxx

Acum 7 luni

Dar nu CJ a luat împrumutul și la fel nuCJ o sa l ramburseze !!! Ci locuitorii județului care prin activitatea lor plătesc taxe și impozite!!! Asa ca...sa nu mai vad de ex celebrele placute cu...drum reabilitat de CJ...ca doar nu are...CJ...banii lui...și dintr o mărinimie exagerata repara sau construiește ceva!! Nu...CJ...doar administrează și de multe ori toaca aiurea banii care provin din taxe și impozite plătite tot de oameni
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus