Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
10°C

Actualizare Beluga rătăcită în apele Senei a murit în timpul tentativei de salvare

Actualizare Beluga rătăcită în apele Senei a murit în timpul tentativei de salvare

Actualizare Beluga care se rătăcise în apele Senei, a murit miercuri în timpul unei tentative de a o duce înapoi în apele din largul coastei nordice a Franţei, au anunţat autorităţile, scrie Reuters, citat de Agerpres.

În timpul nopţii, salvatorii au folosit o macara pentru a extrage cetaceul din apele fluviului. Beluga, cu o stare de sănătate precară, a fost examinată de veterinari după care a fost plasată într-un camion frigorific pentru o călătorie de peste 160 de kilometri până în portul Ouistreham.

''În ciuda unei operaţiuni fără precedent de salvare, anunţăm cu tristeţe moartea cetaceului'', au anunţat autorităţile din Calvados, prefectura unde este localizat portul.

Un veterinar din cadrul departamentului de pompieri a spus că beluga a fost eutanasiată în timpul transportului după ce a dezvoltat complicaţii respiratorii.

Știre inițială. O belugă a cărei viaţă era în pericol după ce s-a rătăcit în Sena a fost extrasă din apele fluviului miercuri dimineaţă în cadrul unei operaţiuni de salvare organizate de autorităţile locale, informează AFP, citat de Agerpres.

La extragerea cetaceului de 800 de kilograme, în cadrul unei operaţiuni care a durat şase ore, au fost martori un fotograf Reuters şi asociaţia pentru conservare marină Sea Shepherd France.

Beluga complet albă a înotat aproape jumătatea distanţei până la Paris înainte ca autorităţile locale să o izoleze într-o ecluză de mari dimensiuni. Urmează să fie transportată într-un camion frigorific în oraşul de coastă Ouistreham, din Normandia, unde va fi plasată într-un bazin cu apă sărată.

Deşi prima etapă a operaţiunii de salvare s-a dovedit un succes, există încă temeri referitoare la şansele de supravieţuire a cetaceului, care în mod normal ar trebui să cântărească 1.200 de kilograme.

''Veterinarii nu sunt tocmai optimişti în ceea ce priveşte starea de sănătate a belugii'', a declarat pentru BFM TV Isabelle Dorliat-Pouzet, secretar-general al prefecturi Eure.

''Este teribil de slabă pentru o belugă, iar acest lucru nu prevesteşte nimic bun în ceea ce priveşte speranţa de viaţă pe termen mediu'', a spus ea.

La sfârşitul lunii mai, o orcă grav bolnavă a înotat zeci de kilometri în amonte pe Sena şi a murit din cauze naturale după mai multe încercări eşuate de a o ghida înapoi spre mare.

În septembrie 2018, o belugă a fost zărită în fluviul Tamisa în apropiere de Gravesend, la est de Londra, timp de câteva zile, cea mai sudică apariţie a unei belugi pe coastele britanice. Această specie de cetacee trăieşte de obicei în apele de coastă din zona arctică. 

foto facebook/SeaShepherdFrance

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Operația reușită, pacientul mort.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus