Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
12°C

Cum să schimbați apa din acvarii de pești

Apa din acvariul dvs. poate părea limpede, dar agitarea substratului poate dezvălui o cantitate surprinzătoare de detritus care s-a depus în pietriș. Schimbarea apei din acvarii de pești după un program regulat va ajuta la reducerea cantității de deșeuri, a subproduselor dăunătoare și a algelor care amenință atât calitatea apei, cât și sănătatea peștilor.

De ce sunt importante schimbările de apă?

Atunci când vă hrăniți peștii, particulele de hrană cad pe fund și se descompun. Între timp, mâncarea care este consumată este eliberată înapoi în apă sub formă de urină sau fecale. Această depunere de deșeuri în acvarii de pești crește nivelul de nitrați și fosfați, care favorizează creșterea excesivă a algelor. Pe măsură ce acvariul devine murdar și urât mirositor, nivelul de oxigen scade, iar peștii dumneavoastră devin stresați sau chiar bolnavi ca urmare.

 

În plus, oligoelementele și mineralele din apă se epuizează sau sunt filtrate în timp. Dacă acestea nu sunt înlocuite de un aflux de apă proaspătă, pH-ul acvariului va scădea, bacteriile benefice din biofiltre vor muri, iar peștii dvs. își vor pierde vigoarea.

Frecvența schimbărilor de apă

Schimbările de apă ar trebui să facă parte din întreținerea regulată a unor acvarii pesti. Frecvența variază, însă, în funcție de mărimea acvariului și de numărul de pești. Acvariile mai mici, puternic populate, necesită schimburi de apă mai frecvente decât acvariile mai mari, slab populate.

O regulă bună este de a schimba între 10% și 15% din apă în fiecare săptămână. Dacă acvariul dumneavoastră este foarte populat, creșteți acest procent la 25% în fiecare săptămână. Un acvariu puțin populat poate necesita schimbări de apă doar la fiecare două până la patru săptămâni, dar trebuie să îl monitorizați cu atenție.

Este posibil să faceți prea multe schimbări de apă într-un acvariu. Frecvența maximă a schimbării apei ar trebui să fie de o dată pe zi. Dacă alegeți să efectuați schimbări de apă zilnice, asigurați-vă că înlocuiți doar jumătate din apa din acvariu pentru a evita perturbarea echilibrului biologic al acvariului și stresarea peștilor.

Etapele schimbării apei din acvariu

În mod ideal, folosiți apă declorurată pentru schimbarea apei. Lăsați apa să stea o zi; acest lucru va disipa gazele dizolvate, cum ar fi orice clor, și va permite apei să ajungă la temperatura camerei.

Atunci când efectuați o schimbare a apei, aspirați substratul acvariului pentru a scăpa de o parte din detritusul care s-a acumulat de la ultima schimbare a apei.

Nu curățați filtrul atunci când schimbați apa și aspirați pietrișul. Atât filtrul, cât și pietrișul adăpostesc colonii de bacterii benefice. Perturbarea ambelor în același timp poate dăuna echilibrului biologic sănătos al acvariului dumneavoastră. În schimb, curățați filtrul cu câteva zile înainte sau după o schimbare de apă.

Adăugarea de apă în acvariu - sau completarea acestuia - pentru a compensa evaporarea nu elimină deșeurile, deci nu înlocuiește schimbarea apei. Efectuarea unor schimburi regulate de apă ar trebui nu numai să vă mențină acvariul mai sănătos, ci și să mențină un volum adecvat.

De ce contează curățenia

Deși curățarea unui acvariu nu este niciodată cea mai plăcută sarcină, există mai multe motive pentru care este important să vă curățați acvariul în mod regulat și să îl păstrați în stare bună.

  • Sănătate - Un acvariu murdar poate găzdui bacterii, ciuperci, viruși și alte amenințări pentru peștii dumneavoastră. În plus, un acvariu murdar poate avea un pH dezechilibrat, iar gazele și nutrienții din apă nu vor fi la nivelurile optime pentru sănătatea locuitorilor acvariului.
  • Funcționare - Atunci când un acvariu este plin de resturi plutitoare și deșeuri în exces, filtrul, pompa și alte mecanisme esențiale pot deveni înfundate și leneșe. Atunci când aceste echipamente nu mai funcționează, mediul va fi periculos, chiar mortal, pentru pești.
  • Aspect - Un acvariu pentru pești nu este nici pe departe la fel de plăcut dacă are o apă tulbure și murdară, iar pereții săi sunt acoperiți cu nămol și alge. Poate deveni dificil să vezi culorile plantelor și ale peștilor, iar un acvariu foarte murdar poate chiar să emane mirosuri urâte și neplăcute.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus