Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

Podul Minciunilor se va închide. Are nevoie urgent de reparații

Podul Minciunilor se va închide. Are nevoie urgent de reparații

Administrația locală a lansat o procedură în regim de urgență, pentru lucrări la unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale Sibiului. Lucrările ar urma să ducă la închiderea podului pentru o perioadă de maxim 45 de zile.

Până vineri, 19 august 2022, cel târziu au termen de transmitere a ofertei constructorii interesați de efectuarea unor lucrări de reparații în regim de urgență pentru punerea în siguranță a Podului Minciunilor.

Lucrările vor trebui executate în termen de 45 de zile de la semnarea contractului, care are o valoare estimată la 350.000 de lei, cu tot cu TVA, iar garanția solicitată pentru aceste lucrări este de un an.

Defecțiunile

Procedura are loc după ce în cursul lunii mai a fost nevoie de amplasarea unor plase sub pod, pentru a proteja trecătorii de bucățile de tencuială ori cărămidă care au început să se desprindă.

Conform caietului de sarcini elaborat de administrația locală, stabilitatea podului nu este pusă în pericol, fundațiile fiind în stare bună. Însă sunt probleme cu învelitorile din cărămidă. ”Se identifică zone extinse cu dislocări ale zidăriei de cărămidă plină cu tendință de evoluare constantă, care au format găuri în elevație. Zidăria din cărămidă a elevațiilor prezintă infiltrații, zone umede cu carbonatări pe suprafețe extinse, cu murdărie și depuneri, zone cu cărămizi desprinse și friabile, cu rosturi degradate (liant desprins), fisuri si crăpături. Ambele culei prezintă degradări accentuate ale elevațiilor din zidărie”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de angajare a unui constructor în regim de urgență. La fel, diferite semne de degradare prezintă și ”bancheta de rezemare din piatră, ornamentală”.

Cabluri inestetice

Printre obiectivele lucrărilor scoase la licitație se numără și eliminarea unor detalii care afectează estetic monumentul istoric din centrul Sibiului. Cum ar fi degradări ale betonului și infiltrațiile de apă generate de lipsa sau ruperea hidroizolației. ”La intradosul suprastructurii se observă cabluri electrice suspendate care traversează podul și care sunt inestetice. Cablurile electrice pentru iluminatul stradal (sau pentru alte utilități) de la intrados sunt vechi și pozate artizanal, putând pune în pericol siguranța în exploatare”, se mai semnelează prin caietul de sarcini.

Citește și Exasperat de fotografi, un proprietar din Piața Mică vrea să interzică pozele lângă Podul Minciunilor: Încalcă dreptul la viață privată

Lucrările propuse

Constructorilor cărora le va fi încredințat contractul li se cere prin caietul de sarcini o ”deosebită grijă” în ceea ce privește modul în care vor interveni asupra obiectivului turistic care este și monument istoric.

Spre exemplu, zidăria de cărămidă plină va trebui curățată prin sablare ”cu deosebită grijă”, iar cărămizile degradate ori fisurate vor trebui înlocuite. Tot cu aceeași atenție deosebită se solicită și curățarea rosturilor zidăriei și, acolo unde se va impune, refacerea acestora ”cu mortare speciale”. ”Se vor injecta rășini epoxidice sau alte materiale performante adecvate în zonele de degradări pronunțate. Se vor realiza injectări sub presiune cu rășini epoxidice, lapte de ciment sau alte materiale performante similare, în structura de zidărie a elevațiilor în vederea opririi infiltrării apei si a sporirii capacității portante a elevației”, solicită administrația locală.

Actualul strat de asfalt de pe Podul Minciunilor trebuie desfăcut manual, efectuată o curățare a zonei, amplasată o nouă hidroizolație și, la final, este solicitată așternerea unui strat de uzură din mixtură asfaltică de maxim trei centimetri grosime.

Totodată, Podul Minciunilor ar urma să aibă parapetele pietonal proaspăt vopsit, după o curățare în prealabil, iar instalația electrică de sub pod urmează să beneficieze de o verificare și noi sisteme de protejare.

Lista celorlalte intervenții solicitate la Podul Minciunilor

Sursa: caietul de sarcini al procedurii

Infrastructură

- Se vor repara banchetele de rezemare prin aducerea la forma inițială, arhitectural, prin reparații cu mortare speciale performante și prevederea de protecție anticorozivă;

- Se vor realiza lucrări de impermeabilizare în spatele zidurilor de gardă prin injecții cu materiale performante pentru impermeabilizări, realizate prin zona rampelor de acces pe pod; 

- Se vor realiza reparații ale zidurilor de gardă;

- Se va realiza desfundarea drenurilor existente cu ajutorul aparatului cu aer sub presiune;

- Se vor proteja elementele de zidărie/piatră cu vopsele speciale împotriva carbonatării;

Suprastructură

- Dala de beton se va curăța la intrados prin sablare, alături de armăturile corodate (armăturile corodate max. 5% din secțiune se vor înlocui), apoi se vor realiza reparații cu mortare speciale;

- Curățarea consolelor dalei la intrados și la partea superioară și realizarea reparațiilor cu mortare speciale pentru aducerea acestora la forma arhitecturală inițială;

- La marginea carosabilului, la fața parapetelor, pe ambele părți ale podului se montează borduri mici de piatră pentru dirijarea apelor pluviale spre capetele podului, pentru prevenirea descărcării acestora în sens transversal pe console și prelingerea acestora la intradosul suprastructurii. Se va realiza o impermeabilizare cu mastic bituminos a bordurilor cu îmbrăcămintea asfaltică;

- Se va realiza investigarea rețelelor subterane existente din zona zidurilor (de apă, canalizare menajeră, canalizare pluvială, evacuarea apelor de la proprietăți) pentru a se stabili dacă există pierderi de apă în terasament care să conducă la infiltrații prin zidărie.

Primul pod de fontă din România

Considerat a cincea cea mai importantă atracție turistică a Sibiului (după Turnul Sfatului, Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelică din Piața Huet și Muzeul Astra), Podul Minciunilor a fost construit în 1859, deasupra străzii Ocnei. A fost declarat monument istoric în 2015.

Are o lungime totală de 12,3 metri (din care suprastructura are o lungime de 10,4 metri), iar lățimea este de 6,8 metri (cu un spațiu de șase metri între parapetele pietonale). 

Citește și GALERIE FOTO-Au început să cadă bucăți din tencuiala Podului Minciunilor. Primăria a montat o plasă pentru protecția trecătorilor

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Munteanu

Acum 1 lună

Nici nu-i de mirare! De la atatea lacate si selfi-uri...

Raspunde

Letiu

Acum 1 lună

Euras. Pe pariu ?

Raspunde

New Caracal

Acum 1 lună

Winner PAMANT SRL !!!!!
Raspunde

Comunicare primărie

Acum 1 lună

Pentru realizarea lucrărilor, urmează să fie defrișați arborii din zona centrală a orașului, urmând ca ulterior, să fie plantați arbuști care nu ai nici o șansă de supraviețuire. De asemenea, lucrările de proiectare vor fi încredințate unei firme cu 0 angajați, de garsonieră, iar execuția, uneia dintre firmele de casă ale municipiului.

Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

du-te, bă, la țară. dacă-ți trebuie arbori. și, btw, ce are podul cu arborii, ipocritule!
Raspunde

Sandro

Acum 1 lună

Garantie 1 an... e clar, nu? Si daca iei ceva din Altex sau Carrefour, primesti garantie doi....
Raspunde

Astrid Fodor, acasa!

Acum 1 lună

Daramati tot centrul si faceti parcari cu betoane, borduri si fara pic de verdeata! Trazneasca-n voi de sasalai si liberali prapaditi!!!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

du-te, haure, la loc cu verdeață
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Presedintele minciunilor ramane liber.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

și eu aș vrea să-l văd pe iliescu măcar o zi în haine vărgate
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus