Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
13°C

Forumul Oraşelor Verzi. Tramvaiul sau restricţionarea traficului pentru încurajarea ciclismului, soluţii de transport alternativ

Forumul Oraşelor Verzi. Tramvaiul sau restricţionarea traficului pentru încurajarea ciclismului, soluţii de transport alternativ

Transportul cu tramvaiul, cu trenul - pentru efectuarea navetei - ori restricţionarea traficului auto pentru încurajarea ciclismului şi a mersului pe jos sunt câteva dintre soluţiile pe care oraşele europene le-au implementat pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon şi despre care au vorbit, luni, în prima zi a Conferinţei de mediu din cadrul Forumului Oraşelor Verzi (FOV) de la Braşov, primari şi experţi europeni.

"Experienţa trecerii la transportul alternativ este asemănătoare în majoritatea ţărilor europene, doar că, din păcate, România a început mult mai târziu decât ţările din vestul Europei. Şi în ţările în care deja s-au aplicat cu succes soluţii alternative de transport, a fost nevoie de ani pentru ca acestea să fie implementate şi apoi să se bucure de succes, avantajul României fiind că poate replica acele soluţii care s-au dovedit eficiente", se arată într-un comunicat transmis Agerpres în urma dezbaterilor, de Primăria Braşov, organizator al FOV.

Matti Helimo, viceprimarul oraşului Tampere, Finlanda, localitate înfrăţită cu Braşovul, a prezentat modul în care acest oraş a reuşit să reducă semnificativ emisiile de dioxid de carbon generate de trafic prin introducerea, în 2021, a transportului cu tramvaiul pe două rute şi extinderea ulterioară a reţelei de tramvai, printr-o reţea eficientă de transport regional cu autobuze şi trenuri pentru navetişti, prin multiplicarea pistelor pentru biciclete, scutere, pentru trafic pietonal, în paralel cu amenajarea de park&ride-uri. Dacă, în 2016, doar 45% din transportul din Tampere să se facă cu autoturismele, obiectivul stabilit pentru 2030 este ca 69% din transportul în Tampere să fie reprezentat de transportul în comun, cel cu bicicleta şi cel pietonal, principala alternativă fiind cea a mersului pe jos.

Despre soluţii alternative a vorbit şi expertul spaniol în practici de mobilitate urbană José Mayoral Moratilla, care le-a prezentat participanţilor conceptul de micromobilitate, care include transportul cu bicicleta, scuterul, skateboardul şi pietonal şi care presupune o serie de investiţii mici ca valoare, care se pot realiza într-un timp foarte scurt, cum ar fi amenajarea unor piste dedicate, crearea unor conexiuni foarte bune pentru traficul pietonal, care să completeze soluţia transportului în comun.

Transportul cu bicicleta este una dintre soluţiile pe care oraşul belgian Deinze le-a implementat cu succes, chiar dacă, potrivit primarului Jan Vermeulen, la început a existat o rezistenţă împotriva trecerii la un transport alternativ. Pentru a le oferi posibilitatea locuitorilor din acest oraş să testeze, în siguranţă, acest sistem de transport, primarul din Deinze a decis să restricţioneze accesul cu maşina în oraş în intervalul orar 8,00-9,00, pentru ca tinerii şi copiii să fie încurajaţi să meargă pe jos şi cu bicicleta la grădiniţă, şcoală şi facultate.

Preşedintele Federaţiei Europene de Ciclism a fost şi mai tranşant, Henk Swarttouw (Olanda) propunând ca, pentru ca bicicleta să devină un mod de transport sigur şi eficient, autorităţile să implementeze următoarele soluţii: să scadă viteza maximă de circulaţie la 30 km/h, să ia spaţiu stradal de la automobile şi să îl dea metodelor sustenabile de transport (inclusiv bicicletelor), şi să scadă vârsta minimă pentru ciclism pe drumurile publice.

Tema primei zi de dezbateri a Conferinţei FOV a fost "Provocarea Energiei: Găseşte-ţi Puterea" şi a plecat de la principala provocare a statelor UE: găsirea de soluţii pentru atingerea independenţei energetice, au precizat organizatorii.

Punctul principal al celei de a doua zi a Conferinţei va fi prezenţa lui Jerome Foster II, consilier la Casa Albă, care va participa la dezbateri privind accelerarea tranziţiei de la gaz, petrol şi cărbune la energiile regenerabile. 

foto depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Un sibian

Acum 3 săptămâni

Soluții sunt! E nevoie de voință politică. Dar pentru a implementa asemenea soluții cetățenii trebuie să fie dispuși să mai renunțe la comoditate, individualism, la interesul strict personal în detrimentul intersului public (al semenilor săi). Adimistrația publică nu va lua niciodată măsuri care sunt nepopulare chiar dacă sunt în mod evident necesare, oportune etc. S-ar sinucide politic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus