Miercuri,
28.09.2022
Ceata
Acum
9°C

Piața Mică a Sibiului s-a transformat în atelier de restaurare: Vrem să învățăm comunitatea cum să mențină clădirile și obiectele vechi

Piața Mică a Sibiului s-a transformat în atelier de restaurare: Vrem să învățăm comunitatea cum să mențină clădirile și obiectele vechi

Sibienii sunt invitați să participe în aceste zile la mai multe ateliere de restaurare organizate de Muzeul Astra în parteneriat cu Museums of South Trondelag, din Trondheim, Norvegia. Toți cei care doresc să învețe cum să restaureze obiectele vechi din lemn, precum uși sau obloane, sunt invitați să participe la atelierele organizate de Muzeul Astra.

Citește și: Ateliere pentru sibienii din centrul istoric: cum se pot restaura și proteja ferestrele, ușile și obloanele

Astfel, în fața Casei Artelor din Piața Mică și în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor avea loc 10 ateliere meșteșugărești și 3 seminarii de specialitate. În cadrul atelierelor din fața Casei Artelor, o echipă de meșteri și restauratori vor face demonstrații despre cum se pot restaura/ proteja ferestrele, ușile și obloanele specifice arhitecturii tradiționale săsești.

Primul atelier a început miercuri, 14 septembrie, și este dedicat restaurării lemnului. „În cadrul acestui program voi restaura obloane tradiționale săseșto împreună cu cei doi colegi ai mei. Prin restaurare prelungim viața unui obiect, respectiv în acest caz a unui oblon, acesta este foarte vechi, după cum se și vede. Conform principiilor restaurării am făcut mai întâi niște teste preliminare și în colaborare cu colegii mei am ajuns la concluzia că trebuie îndepărtat tot stratul pictural, curățat până la lemn, restaurare metal, după care se face din nou integrarea cromatică, respectiv vopsitul. Cu drag le vom arăta oamenilor cum se face, eu sunt sculptor, am adus și trusa de sculptură cu mine, cine dorește poate să vină și eu le explic tot ceea ce știu, va fi o colaborare cu toată lumea”, a spus Mircea Hanea, restaurator al Muzeului Astra.

„Vrem să învățăm comunitatea cum să mențină clădirile”

La ateliere de restaurare vor participa și reprezentanți ai cu Museums of South Trondelag, din Trondheim, Norvegia.

„De ce avem aceste workshop-uri aici în Sibiu? Pentru că scopul nostru principal nu este doar să promovăm arhitectura tradițională din mediul rural, ci și cea din mediul urban. Sibiul a fost capitala europeană a culturii, are foarte multe clădiri istorice, monumente istorice. Vrem să învățăm comunitatea cum să mențină clădirile, cum să mențină ușile, ferestrele”, a declarat Ciprian Ștefan, directorul muzeului Astra.

Program ateliere

Miercuri, 14 septembrie

10:00 – 11:30 Atelier meșteșugăresc, locație: în piața din fața Casei Artelor

12:00 – 13:00 Atelier meșteșugăresc, locație: în piața din fața Casei Artelor

14:00 – 16:00 Atelier meșteșugăresc, locație: în piața din fața Casei Artelor

Joi, 15 septembrie

9:00 – 11:00 Atelier de meșteșuguri, partea I, locație: Muzeul în aer liber

12:00 – 14:00 Atelier de meșteșuguri, partea II, locație: Muzeul în aer liber

15:00 - 17:00 Atelier de meșteșuguri partea a III-a, locație: Muzeul în aer liber

Program seminarii

9:00 – 11:00 Seminar de educație – prezentarea abordării educaționale și interpretative a proiectului Casa Artelor și ateliere partea I, locație: Muzeul în aer liber (PaMM)

12:00 – 14:00 Ateliere partea II, Muzeul în aer liber (PaMM)

14:00 – 15:00 Vizitarea expoziției VR

15:00 - 17:00 Ateliere meșteșugărești, partea III, locație: Muzeul în aer liber

Vineri, 16 septembrie

09:00 – 11:00 Atelier de meșteșuguri și educație partea I, locație: Muzeul în aer liber

12:00 – 14:00 Reuniunea managementului (reprezentanții echipei de management) &

12:00 - 14:00 Ateliere de meșteșuguri și educație partea II, locație: în aer liber

Sâmbătă & duminică – 17 & 18 septembrie

- vizite de lucru în județul Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus