Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
13°C

Gara, centrul și Parcul Sub Arini: zonele pe care sibienii le consideră nesigure

Gara, centrul și Parcul Sub Arini: zonele pe care sibienii le consideră nesigure

Zona Gării, zona centrului istoric și zona Parcului Sub Arini sunt zone în care sibienii nu se simt în siguranță. Acestea au fost indicate de cei mai mulți respondenți al unui sondaj gândit în cadrului unui eveniment dedicat spațiului comun de către cei de la A.L.E.G..Sondajul continuă misiunea de identificare a acestor zone printr-un chestionar care poate fi completat, online de doritori.   

Duminică, 18 septembrie, a avut loc Street Delivery, un eveniment  dedicat spațiului comun prin care cei de la Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) au invitat trecătorii să marcheze pe hartă locurile din oraș în care s-au simțit în nesiguranță sau au fost martori la situații de discriminare și violență de gen.

„Am plecat de la ideea că orașul este spațiul nostru comun și toți avem dreptul să ne bucurăm de el în siguranță – de parcuri, de zonele de agrement, de serviciile publice, de simplul mers prin oraș. Știm că de multe ori fetele și femeile au experiențe de hărțuire care le pun în pericol, le intimidează și modifică felul în care ele folosesc spațiul public. Dar cât de des se întâmplă și unde anume? Ne interesa și ce alte categorii de persoane mai resimt anumite zone din oraș ca neprietenoase. Cum se simt spre exemplu cei nou-veniți în Sibiu - refugiații, migranții?”, spune Camelia Proca, fondator A.L.E.G..

Organizatorii spun că mulți oameni s-au oprit la Harta Discriminării Urbane să stea de vorbă cu ei pe acest subiect, atât sibieni care aveau experiențe de împărtășit, cât și vizitatori din alte localități cărora li s-a părut o idee foarte bună că cineva încearcă să identifice zonele nesigure din oraș și să asculte cu ce probleme se confruntă oamenii în spațiul public. 

Din primele experiențe notate de reprezentanții asociației se desprind câteva principale zone în care sunt probleme. Este vorba despre zona gării, zona centrului istoric și zona Parcului Sub Arini.

„Din 20 de mesaje despre hărțuire stradală, șase sunt despre zona Gării (parcare gară, pasajul din gară, străzile din jur). Mai mult de șase persoane ne-au lăsat mesaje despre incidente de agresiune pe străzile din zona centrală a orașului (P-ta Mare, Bălcescu, gangul dintre străzile Xenopol și Mitropoliei, Strada 9 Mai). Ai zice ca inima Sibiului e protejată de palpitații, că agresorii se ascund în zone mai puțin umblate, dar nu e așa, ne-a povestit o tânără. Pe strada 9 Mai, mai multe prietene s-au plâns că au fost hărțuite, a povestit un băiat. Cele mai multe situații de hărțuire stradală afectează în mod disproporționat femeile, acesta fiind și motivul pentru care vorbim de violență de gen”, spun reprezentanții asociației.

O zonă indicată de sibieni ca fiind cu probleme este și Parcul Sub Arini, în special pista de alergare prin pădure spre Zoo.   

„Mi-e teamă când alerg între parcul Sub Arini și Grădina Zoologică - chiar și ziua, în plină lumină, cu mulți oameni în jur, am fost agresată pe pista de alergare. Acolo e mare nevoie de monitorizare video” a scris o tânără despre această pistă.

Refugiații din Ucraina găsesc Sibiul un loc prietenos

Pe lângă experiențele de hărțuire stradală cei de la A.L.E.G. spun că s-au remarcat și câteva mesaje legate de hărțuirea la locul de muncă sau de studiu (Platforma Industrială Vest, respectiv ULBS).

„Nu ne-au fost comunicate până acum situații de hărțuire și discriminare de la persoane refugiate la Sibiu. Cei mai mulți refugiați cu care am interacționat ne povestesc experiențe predominant pozitive. Mulți dintre cei care au venit la Sibiu inițial doar pentru o perioadă scurtă, s-au hotărât să rămână pe termen mai lung, surprinși plăcut de orașul nostru. Un motiv în plus să ne asigurăm că Sibiul rămâne un oraș prietenos tuturor”, mai spun aceștia.

A.L.E.G. va continua să colecteze experiențe de hărțuire și discriminare în spațiul public pe parcursul următoarelor luni, inclusiv în cadrul Festivalului Egalității de Gen care va avea loc în perioada 27-29 octombrie. Dacă doriți să participați la acest studiu o puteți face folosind acest formular.

Acest demers are scopul unui studiu și nu se substituie depunerii unei plângeri. Dacă ați fost victima unei infracțiuni, este important să vă adresați direct Poliției. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Gertrude von Ciresica

Acum 2 săptămâni

Referitor la lipsa de siguranta din Parcul Subarini, este evident faptul ca administratia FDGR trebuie sa implementeze, in regim de urgenta, actiunea de reabilitare a acestui spatiu, asa cum a procedat cu toate cartierele orasului, prin defrisarea spatiilor verzi si a arborilor care fac mizerie si polueaza atmosfera, amenajarea de alei late din beton, dale si asfalt si plantarea de mini arbusti, de genul bonsailor, care sunt atat de utili in a crea oxigenul de care avem atata nevoie!
Raspunde

CX

Acum 1 săptămână

Mai bin 10 Lidl, 5 Kaufland, 6 Penny etc

Raspunde

Bambolero

Acum 1 săptămână

eu aș face ceva să nu mai poată intra piți ca tine în parc. sau să nu mai iasă :)
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 săptămână

Pai in zonele mai putin umblate prin definitie sunt mai putini oameni care se simt in nesiguranta pentru ca...sunt mai putin umblate :))) Intr-adevar , pe 9 mai , partea de mijloc si inspre gara, stau cateodata la coltul caselor tot felul de aratari, zici ca-s scapati de undeva.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

alo hauru, articolul a apărut la amiază, și voi trimiteți o singură piți cu maneaua cu arborii tăiați și betoane??? și nimic despre Fodor? ce, s-a închis ferma de postaci? și noi de cine mai râdem. tov. trifu, rog măsuri urgente
Raspunde

Doris Becker

Acum 1 săptămână

Poate sa taie toti copacii din Sibiu si sa betoneze tot, noi votam FDGR pentru ca suntem sibieni saxonofili, nu pesedisti rosii! Cine nu sare nu vrea schimbare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus