Dacă există un fel de mâncare cu adevărat perfect, acesta ar putea fi shakshuka. Ușor de preparat, complet flexibil, atât reconfortant cât și interesant de mâncat, sănătos, ieftin și compus din ingrediente pe care probabil că le ai la îndemână în mod obișnuit, acesta îndeplinește toate condițiile pentru o masă ideală - în plus, este potrivit pentru micul dejun, prânz, brunch sau cină!
Atâta timp cât îți plac ouăle și roșiile, vei adora această minunăție de mâncare.
Ce este Shakshuka?
Shakshuka, în forma sa cea mai simplă, este un fel de mâncare vegetariană cu roșii, adesea cu ardei sau ceapă, cu ouă sparte direct în amestec, de obicei lăsate întregi și fierte la foc mic până la gradul de coacere dorit, fie că preferi ușor poșate, fie că le preferi fierte tare, astfel încât gălbenușurile să fie tari.
De unde a apărut Shakshuka?
Shakshuka așa cum o cunoaștem este de origine nord-africană, deși este posibil să fi descins din saksuka din Imperiul Otoman, care nu includea roșii, dar avea carne. Astăzi, shakshuka este cel mai puternic asociată cu Orientul Mijlociu și cu Israelul în special, unde a fost introdusă de imigranții evrei din Tunisia, Maroc, Algeria și Libia.
Întotdeauna a fost o masă accesibilă, sățioasă și lipsită de pretenții, așa că nu este de mirare că a continuat să câștige popularitate în întreaga lume. Includerea sa în cartea de bucate „Plenty” a renumitului bucătar israelian Yotam Ottolenghi din 2011 a ajutat la răspândirea acestei idei, iar în prezent, Instagram este o sursă constantă de fotografii tentante cu shakshuka. În zilele noastre, poți găsi shakshuka chiar și în cele mai sofisticate meniuri de brunch.
Ce înseamnă „Shakshuka”?
Numele înseamnă, în linii mari, „scuturat” sau „amestecat”, ceea ce reflectă compoziția ocazională a shakshuka. Practic, nu faci decât să amesteci lucrurile într-o tigaie (o tigaie din fontă este cel mai comun recipient, dar orice funcționează). Nu există trucuri pe care să le stăpânești, nu există capcane, cu excepția faptului că lucrurile se pot arde, dar căldura moderată și amestecarea ocazională previn cu ușurință acest lucru.
Este Shakshuka bună?
În general, da. Este un fel de mâncare plin de legume și de toate substanțele nutritive aferente, dar cu un conținut scăzut de grăsimi și, în mod natural, fără gluten, dacă acest lucru este important pentru tine. Dacă nu mănânci ouă, le poți înlocui cu tofu pentru o versiune vegană. Dacă alegi să pui și brânză, labneh și multă pita, atunci poate că nu este chiar o mâncare sănătoasă.
Cum se prepară Shakshuka?
Practic, se prepară un sos gros de roșii și ardei și se sparg niște ouă în el, dar, dincolo de asta, există o mulțime de moduri și rețete de a prepara shakshuka.
Iată câteva dintre cele mai interesante rețete
Aceasta este o versiune destul de clasică a acestui fel de mâncare, raționalizată și simplă, cu roșii tăiate cubulețe, ceapă, ardei gras, usturoi, semințe de chimen și paprika, plus ouă, bineînțeles. Poți lăsa gălbenușurile cât de moi vrei, sau le poți găti până se întăresc.
2. Shakshuka rețetă cu Zhug
Varianta puțin mai implicată de shakshuka amplifică usturoiul, chili Anaheim și brânză feta în sosul de roșii și completează totul cu zhug, care este un fel de pesto yemenit picant, făcut din coriandru, pătrunjel, mai mult usturoi și za'atar.
3. Shakshuka rețetă cu tomatillo verde
Există multe moduri de a face shakshuka verde: pune ouăle într-un cuib de varză și varză kale; amestecă mazăre și o mulțime de ierburi verzi pentru sos; folosește chiar și varză de Bruxelles rasă, spanac și dovlecei. Atunci când sunt în sezon, ai putea încerca să înlocuiești roșiile cu roșii verzi.
4. Shakshuka rețetă de vinete, năut și sfeclă roșie
Această rețetă demonstrează cât de ușor (și delicios) este să adaugi ingrediente extra la shakshuka, cum ar fi vinetele, sfecla roșie și năutul. Caută în frigider orice produs care ar merge în shakshuka, iar felul de mâncare va fi fericit să îl îmbrățișeze.
5. Shakshuka rețetă vegană cu găluște de tofu peste Kasha
Shakshuka fără ouă este de fapt doar un sos. Dar dacă nu poți sau nu vrei să mănânci ouă, încearcă să fierbi în schimb găluște moi de tofu mătăsos - pentru proteine, desigur, dar și pentru a evoca textura fragedă și aspectul de insule plutitoare al ouălor poșate din original. Și indiferent ce fel de mâncare faci, dacă nu te deranjează să cureți două tigăi după aceea, poți găti alături și cușcuș, quinoa sau orez și să torni shakshuka deasupra.
6. Shakshuka rețetă picantă cu chorizo picant
Dacă ți-e poftă de carne, poți adăuga la shakshuka ceva la fel de simplu ca și carnea tocată de vită, dar chorizo picant este deosebit de bun cu sosul de roșii și ouăle.
7. Shakshuka rețetă de pește
Dacă vrei să te gândești la shakshuka ca la o metodă mai degrabă decât la un fel de mâncare specific, poți deveni și mai creativ. Răscolește internetul și vei găsi sugestii la fel de inedite ca shakshuka cu resturi de chili la cuptor, dar gătitul peștelui într-o interpretare mai tradițională a sosului (fie în loc de ouă, fie în plus față de acestea) reprezintă o cină excelentă pentru o seară de săptămână.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1312
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Stat de drept
Acum 3 ore
Ciobanul
Acum 3 ore
@Asdfasdf
Acum 3 ore
Luca
Acum 3 ore
Conceptul de calitate a vietii in Sibiu - ce e ala ??