Duminică,
27.04.2025
Ploi Scurte
Acum
8°C

Cu ce noutăți vine Bienala Arhitecturii la Sibiu la ediția din acest an

Cu ce noutăți vine Bienala Arhitecturii la Sibiu la ediția din acest an

Bienala Arhitecturii revine la Sibiu cu o expoziție de arhitectură și premierea lucrărilor selectate de un juriu format din personalități recunoscute, atât din mediul nostru profesional, cât și din afara acestuia. Evenimentul este organizat de filialele teritoriale ale Ordinului Arhitecților din România Sibiu-Vâlcea, Brașov-Covasna-Harghita și Mureș.

Bienala Arhitecturii continuă astfel seria edițiilor de Bienale teritoriale organizate în trecut, o dată la 2 ani, începând cu 2012. Evenimentul propune îmbogățirea și consolidarea expoziției concurs de tip Bienală prin integrarea expoziției concurs într-o serie de evenimente menite să promoveze importanța arhitecturii și să consolideze rolul arhitectului în comunitate.

Pe lângă expoziția-concurs, vor mai fi organizate alte 14 evenimente, inclusiv cu participarea publicului larg, în cadrul cărora se vor dezbate idei și soluții la provocările contemporane. 

Programul evenimentelor este următorul:

bienala arhitecturii

-  Prezentarea "Shrinking Cities în România" (sâmbătă, 08 octombrie, ora 17:00, Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici, Piața Mare, Sibiu)

-  Gala de premiere + Vernisajul expoziției proiectelor aflate în competiție în cadrul proiectului Arhitectura.6, ediția 2022 (sâmbătă, 08 octombrie, ora 19:00, Piața Mare Sibiu)

-  Expoziția de fotografie de arhitectură (08 octombrie - 21 octombrie 2022, Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici, Piața Mare, Sibiu)

-  Expoziția concurs "Casa" - studenții Ion Mincu (08 octombrie - 21 octombrie 2022, Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici, Piața Mare, Sibiu)

-  Expoziția de artă contemporană "Cum Locuim"(08 octombrie - 21 octombrie 2022, Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici, Piața Mare, Sibiu)

-  Tur ghidat proiecte (duminică, 09 octombrie, ora 10:30)

-  Spectacol comunitar Teatrul Bis "Orașul meu" (duminică, 09 octombrie, ora 17:00, Piața Huet, Sibiu))

-  Prezentare carte "Locuința românească. Un fișier" (luni, 10 octombrie, ora 18:00, Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici, Piața Mare, Sibiu)

-  Prezentare proiect "Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin" (marți, 11 octombrie, ora 18:00, Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici, Piața Mare, Sibiu)

-  Prezentare proiect "Identitate: Arhitecți pentru cartierul arhitecților" (miercuri, 12 octombrie, ora 18:00, Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici, Piața Mare, Sibiu)

-  Prezentarea "Reabilitarea durabilă a blocurilor de locuințe tipizate" (vineri, 14 octombrie, ora 18:00, Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici, Piața Mare, Sibiu)

-  Treasure Hunt - Tag the flag (sâmbătă, 15 octombrie, ora 15:00)

-  Atelier de-a arhitectura, atelier dedicat copiilor (duminică, 16 Octombrie, 10:00, Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici, Piața Mare, Sibiu)

-  Prezentare proiect "Unde locuiesc eu" (marți, 18 octombrie, ora 18:00, Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici, Piața Mare, Sibiu)

-  Seară de film UrbanEye, film PUSH (miercuri, 19 octombrie, ora 19:00, Centrul cultural Habitus)

-  Seară de film UrbanEye, film CITIZEN JANE: BATTLE FOR THE CITY (joi, 20 octombrie, ora 19:00, Centrul cultural Habitus)

Punctul central al BIENALEI [arhitectura.6] este concursul de arhitectură pentru proiectele realizate în ultimii doi ani.

Concursul a avut opt secțiuni: 

· ARHITECTURĂ – LOCUIRE: lucrări de arhitectură cu funcțiunea de locuire.

· ARHITECTURA DOTĂRILOR COMUNITARE ȘI DE PRODUCȚIE: – lucrări de arhitectură cu alte funcțiuni decât locuire

· ARHITECTURA SPAȚIULUI PUBLIC: proiecte de amenajare a unor spații publice/urbane, proiecte de amenajări peisagere.

· RESTAURARE / REABILITARE / INTERVENȚII PE FONDUL CONSTRUIT:  lucrări de restaurare a monumentelor de arhitectură, reabilitarea clădirilor, proiecte de reconversie.

· AMENAJARE DE INTERIOR / SCENOGRAFIE: amenajări interioare și proiecte de decoruri și scenografie. Nu se acceptă lucrări de scenografie virtuală.

· DESIGN DE OBIECT: produse sau prototipuri de obiecte realizate.

· PROIECTE DE SERTAR: proiecte contractate care au ajuns într-o fază avansată de concept/proiectare, dar care nu au mai fost executate din diferite motive. Exceptate din această secțiune sunt proiectele de concurs. Pot fi predate la această secțiune proiecte de concurs, urmând a fi expuse în cadrul evenimentului, dar în afara concursului (nu vor face parte din proiectele jurizate și nu vor fi nominalizate sau premiate).

· NEWCOMERS|: lucrări de diplomă licență 2018 – 2021 absolvenți arhitectură, urbanism, amenajare interior și peisagistică, cu condiția ca proiectul de diploma să fie localizat într-unul dintre județele Sibiu, Vâlcea, Brașov, Covasna, Harghita și Mures.

În prima etapă a concursului s-au înscris 136 de proiecte. După preselecție au rămas în etapa a II a concursului 104 proiecte.

Pentru fiecare secțiune se va acorda un singur premiu în bani, de 5.000 lei și 2.500 pentru „Newcomers”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 2 ani

Reabilitării contrafacute in complicitate cu primarii puterii unde administratorii de bloc au sarcina sa închida căldură dimineața si sa o porneasca dupa-amiaza pentru a înregistra consum mai mic decât blocurile nereabilitate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus