Joi,
12.09.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

Urgența Spitalului Județean a fost renovată complet: mai puțin de așteptat, mai multe cadre medicale. Se lucrează la nivel de terapie intensivă

Urgența Spitalului Județean a fost renovată complet: mai puțin de așteptat, mai multe cadre medicale. Se lucrează la nivel de terapie intensivă

Secția de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sibiu a fost extinsă, modernizată și dotată cu aparatură nouă. Este una dintre cele mai importante investiții făcute la Spitalul Județean vreodată. Valoarea totală a proiectului este de 2.2 milioane de euro la care s-a adăugat o donație, din partea companiei Romgaz. Modernizarea va duce la reducerea timpului de așteptare al pacienților, posibilitatea de a face absolut toate investigațiile necesare fără a mai fi nevoie de transportul pacienților pe alte secții și facilitarea intrării ambulanțelor prin crearea de circuite separate.

Astăzi a fost inaugurată Secția de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Sibiu după finalizarea unui proiect de extindere, modernizare și dotare a acesteia. Valoarea investiției este de 2,2 milioane de euro (1,4 milioane fiind fonduri europene și 800.000 de euro fonduri de la Consiliul Județean), la care se adaugă o donație din partea Romgaz de 1,4 milioane de euro.

În urma modernizărilor, secția de Primiri Urgențe are două căi de acces: una pentru pacienții aduși cu ambulanța și una pentru pacienții care vin singuri sau însoțiți de aparținători. Astfel, a fost fluidizat circuitul ambulanțelor. De asemenea, există o zonă de toalete pentru pacienți, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

Numărul paturilor din camera de resuscitare a fost crescut de la unul la trei, acestea fiind dotate la nivel de terapie intensivă. Pentru zona de traume, în acest moment sunt șapte paturi funcționale, în condițiile în care, înainte, erau doar două. Spațiul întregii secții a fost mărit de la 500 de metri pătrați la 880 de metri pătrați. În premieră s-a creat o zonă pentru cazuri de risc infecțios sau contaminare cu substanțe chimice sau radioactive.

Registratura, care era deservită de un singur angajat în trecut are acum 4 posturi disponibile, ceea ce va duce la scurtarea timpului de preluare a datelor și de completare a fișelor. Fiecare pat din UPU are acum rampă de oxigen. O astfel de rampă a fost montată și pe holul urgențelor, lângă rotondă, în cazul în care se degradează starea de sănătate a pacienților din sala de așteptare.

Despre toate aceste schimbări a vorbit și medicul Constantin Roșca, șeful UPU Sibiu.

„Vreau să vă spun că demersurile au început cu vreo zece ani în urmă, când am început cu o idee. Era clar că era nevoie de o modernizare. Unitatea noastră este singura unitate de profil din județ care poate prelua pacienții critici. Mai mult, preluăm pacienții din unitățile limitrofe, din Hunedoara, din Alba, din Vâlcea pentru anumite specializări pe care dânșii nu le au. Era obligatoriu să creăm un spațiu adus la anul 2022 în care să putem oferi tot ce se poate ca nivel de performanță tuturor pacienților”, a spus medicul Constantin Roșca, șeful UPU Sibiu.

Ce s-a reușit din punct de vedere medical să se realizeze odată cu modernizarea secției? Potrivit medicului Roșca s-a triplat capacitatea de absorbție a pacienților. De asemenea, s-au redus timpii de așteptare în această secție. Astfel, un pacient care ajunge acum la Urgențe va aștepta sub o oră maxim până să fie preluat, în condițiile în care înainte se aștepta și până la zece ore. La baza acestei reușite a stat creșterea numărului cadrelor medicale. Dacă înainte erau doi medici pe tură, acum sunt patru medici pe tură, supliniți și de medici rezidenți, ajungându-se la șapte medici pe tură dintre care patru specialiști. Al doilea motiv este acela că UPU este dotat acum cu toată aparatura necesară fără a mai fi nevoie ca pacientul să fie transportat între secții.

„Acum accesul ambulanțelor și al pacienților în secție este mult mai ușor. Tot ce înseamnă zonă de resuscitare s-a triplat ca și capacitate și nu numai asta, toată aparatura este la nivelul anului 2022. Tot ce înseamnă priză de oxigen aparatură medicală este la nivelul oricărei secții de terapie intensivă. Practic noi nu mai suntem o urgență simplă, ci ne-am ridicat la un nivel de terapie intensivă ca și posibilitate terapeutică. Avem o sală de stabilizare a pacienților care deși nu s-a modificat ca și structură, pentru că avem tot cele opt paturi, am câștigat o sală de izolare de două paturi și absolut la orice pat pacientul poate fi stabilizat, indiferent de gravitatea patologiei cu care vine sau agravării care se produce pe timpul în care stă aici. Nu mai trebuie mutat pacientul dintr-o parte în alta. Asta este un câștig și pentru pacient și pentru noi ca și cadre medicale”, a mai spus medicul Constantin Roșca.

Acesta a mai precizat că tot ce ține de zona de chirurgie sau radiologie a fost modernizat. De asemenea, și-a exprimat dorința ca și personalul medical să reușească, în noile condiții, să ajungă la nivelul așteptărilor pacienților și aparținătorilor.

„Tot ce s-a făcut este pentru pacient. Sper ca pe lângă ce s-a făcut să fim și noi, ca și cadre medicale, la nivelul investițiilor și al aparaturii. Și sper ca împreună cu cei din conducere să oferim pacienților doar satisfacții pozitive. Să nu mai fie lucruri negative de menționat. Eu sunt convins că niciodată nu vom reuși să aplanăm toate nemulțumirile. Vor mai fi pacienți nemulțumiți, dar nemulțumirea lor să fie minimală și să încercăm să o ducem de la puțin la mai puțin de la o zi la alta”, a încheiat medicul Roșca.

Managerul Spitalului Județean, Dr. Daniel Chelcea, a vorbit și el despre importanța modernizării acestei secții.

„Peste 50.000 de pacienți s-au adresat urgenței de la începutul anului. Dintre aceștia 10.000 au rămas internați în spital. Asta ne spune că nu sunt numai cazuri simple. Avem pe această secție aproape 200 de oameni care lucrează 24 din 24 de ore aici. Eu sunt convins că și cei care lucrează și pacienții meritau o casă nouă. Asta este casa pe care o au”, a spus și dr. Daniel Chelcea.

Potrivit reprezentanților spitalului, absolut tot ce este în zona de urgență este nou, inclusiv aparatura cu care se lucrează.   

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Vadim

Acum 1 an

Felicitari pentru noua cladire! Oare pe cand si reanoirea conducerii UPU? Doctorul Rosca, seful UPU, este o pacoste de om. Intr-o singura luna, cu 2 membrii ai familiei mele, am primit ingrijire si tratament total eronat de la acest individ. Din pacate, conducerea Spitalului cunoaste lipsa de profesionalism a lui Rosca dar nu face mai nimic.

Raspunde

Sib

Acum 1 an

Dr. Rosca mi s-a parut ok si sufletist. Rugati-va, toti sibienii, sa nu ajungeti pe mainile lui Draia Cotizo, din tura lui scapa cine poate si are zile!

Raspunde

Che

Acum 1 an

Deci ,se poate ! Daca se vrea .

Raspunde

Sib

Acum 1 an

Va rog sa arati unde s-au publicat posturile de registrator medical (inteleg ca 3 la numar), detalii privind concursurile si tot ce solicita legislatia in vigoare! Altfel ma bucur ca am intrat in sec. XXI cu dotarile, pacat de incompetentii angajati pe post de doctori. Un punct in plus il are Draia Cotizo, e ceva intre Mengele si retardat. Si doamna dr. Mirela-nu stiu cum, care vede cancerul cu ochii mintii, cat timp pacientul e inca in sala de asteptare. Ma bucur mult pentru dotari, in schimb medicii... noaptea mintii!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus