Luni,
22.07.2024
Parțial Noros
Acum
27°C

Se dizolvă Asociația de Dezvoltare Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Cj Sibiu: Scopul asociației trebuie păstrat

Se dizolvă Asociația de Dezvoltare Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Cj Sibiu: Scopul asociației trebuie păstrat

Asociația de Dezvoltare Sibiu Regiune Gastronomică Europeană se dizolvă. Primăria Sibiu consideră că aceasta și-a atins obiectivele și convoacă adunarea generală. Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu nu se opun, dar subliniază că scopul asociației trebuie să fie păstrat.

Consilierii județeni din Sibiu urmează să aprobe un proiect de hotărâre privind mandatarea președintei Daniela Cîmpean pentru a vota pentru dizolvarea „Asociației de Dezvoltare Sibiu Regiune Gastronomică Europeană”.

Potrivit referatului de aprobare, care însoțește proiectul de hotărâre, inițiativa de dizolvare a asociației aparține Primăriei Sibiu, care alături de Primăria Mediaș și CJ Sibiu sunt membri fondatori ai organizației. „Considerând îndeplinirea obiectivelor Asociației, Primăria Municipiului Sibiu, „își manifestă intenția de a convoca Adunarea Generală având ca punct principal pe ordinea de zi dizolvarea Asociației, numirea unui lichidator judiciar conform art. 28, alin 2 din Statut și împuternicirea unei persoane care să facă demersurile la Judecătorie pentru dizolvarea Asociației” – se arată în document.

În raportul de specialitate semnat de Serviciul de informare al CJ Sibiu și aprobat de Daniela Cîmpean, se amintește că la data de 30 ianuarie 2018 a fost adoptată Hotărârea Consiliului Județean Sibiu nr. 20 privind asocierea județului Sibiu cu municipiile Sibiu și Mediaș în vederea constituirii „Asociației de Dezvoltare Sibiu Regiune Gastronomică Europeană”. De asemenea, prin aceeași hotărâre a fost aprobat actul constitutiv și statutul „Asociației de Dezvoltare Sibiu Regiune Gastronomică Europeană”, conform cărora, membrii fondatori ai acesteia sunt: Județul Sibiu, Municipiul Sibiu și Municipiul Mediaș. 

Obiectivul general al programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019” a fost de a contribui la creșterea calității vieții în regiunile Europei prin conservarea culturii gastronomice locale și stimularea inovației în domeniul alimentației. Județul Sibiu a fost direct implicat în organizarea și implementarea acțiunilor din cadrul programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană”, iar responsabilitățile acestuia au constat în coordonarea și implementarea componentei privind politicile publice în domeniu și asigurarea bugetării agendelor culturale, comunitare, etc. 

„Efectele programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019” s-au resimțit și după finalizarea acestuia, și chiar se reflectă în activitatea curentă. Spre exemplu, în cadrul proiectului EUREGA Interreg Europe, derulat între 2018-2022, introducerea gastronomiei în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu a fost un pas firesc după titlul deținut în anul 2019, gastronomia locală fiind atât la nivel național, cât și european, un atu pe care putem miza în dezvoltarea economică a județului. În plus, susținerea producătorilor locali și a unui stil de viață sănătos se numără printre prioritățile asumate de Județul Sibiu” – se arată în raportul reprezentanților CJ Sibiu.

De asemenea, aceștia amintesc despre înființarea unui nou compartiment, de Dezvoltare durabilă, care are drept scop identificarea, promovarea și asistența IMM-urilor locale și a start-up-urilor, precum și realizarea „Manualului IMM-urilor în gastronomia locală” – care are ca scop creșterea ofertei de produse locale și a „Ghidului unui stil de viață sănătos”.

„Potrivit adresei nr. ad. 7255/2022 înaintate Primăriei Municipiului Sibiu, considerăm că multe dintre obiectivele Asociației au fost îndeplinite de la înființarea acesteia, însă apreciem că scopul asociației, cel puțin în ceea ce privește dezvoltarea economică a regiunii, utilizarea tradiției sale culinare și, prin producția de alimente, dezvoltarea afacerilor în regiune care să aducă prosperitate comunității, trebuie să continue. Calitatea de membru IGCAT (Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism – cel care a conferit Sibiului titulatura de „Regiune Gastronomică Europeană 2019”) asigură consolidarea identității gastronomice a regiunii în context european, prin promovarea și recunoașterea importanței culturii gastronomice din Regiunea Sibiu. În acest context, unitatea administrativ-teritorială Județul Sibiu intenționează să își păstreze calitatea de membru IGCAT și să continue misiunea pe care și-a asumat-o asociația, independent de apartenența sau nu la aceasta. În acest sens, am precizat că, de principiu, nu ne opunem, însă, se impune să fie parcurse, în cadrul forurilor legale, etapele prevăzute de actele normative în vigoare”, se mai arată în raportul de specialitate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 778

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Ion

Acum 1 an

Și dl Iordanescu nu ne mai ajuta in probleme gastronomice? Vai, ce păcat. Oare ce bani lua și de aici ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus