Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
9°C

Moisă Irod, sibianul care a fost în Batalionul de Gardă al regelui Mihai, împlinește 100 de ani

Moisă Irod, sibianul care a fost în Batalionul de Gardă al regelui Mihai, împlinește 100 de ani

„Să trăiți, oameni buni și vă mulțumesc că ați venit aici, la adunarea noastră”. Glasul maiorului (în retragere) Moisă Irod, veteran de război, se aude tremurat în mica biserică plină de oameni din satul Ghijasa de Sus. Stă încă drept la cei 100 de ani pe care îi va împlini în ultima zi din noiembrie, ușor sprijinit. Poartă demn uniforma Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Ține cu mândrie, în piept, Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial alături de însemnul de veteran de război și Emblema de Onoare a Armatei României, o decorație abia primită din partea ministrului Apărării Naționale. Privirea lui pătrunzătoare încearcă să cuprindă întreaga suflare din biserică. Nu mai aude aproape deloc, dar trăiește prin fiecare clipire momentul unic. Întregul sat, familia și copiii de la școală, armata și autoritățile, biserica și Bucureștiul îl sărbătoresc ca veteran de război, ca militar în Batalionul de Gardă Regal, ca erou al acestei țări.

O zi de primăvară parcă s-a rătăcit astăzi, în plin final de toamnă. Chiar dacă soarele nu a fost darnic la chip, căldura lui se simte mai mult ca-n alte zile din acest noiembrie. Nici norii gri de pe cerul care se întunecă mult prea repede nu par aducători de ploaie. De parcă întreg universul știe că astăzi, 23 noiembrie, la Ghijasa de Sus, Moisă Irod este sărbătorit. În 30 noiembrie va împlini 100 de ani. Este mândria satului și unul dintre puținii veterani de război care mai trăiesc în județul Sibiu.

Moisa Irod

În micul sat din județul Sibiu col. (rz.) Marius Popența, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Sibiu, a reușit să adune oameni de vază din structurile militare românești, care să-i fie alături mândrului veteran de război iar aceștia au răspuns invitației cu onoare și respect. Astfel, biserica din sat s-a umplut până la refuz de oameni veniți să-l sărbătorească.

Dan Ramf, istoric și muzeograf, cărturar care a scris trei volume intitulate „Bunicii noștri, eroii noștri” a vorbit în locul lui Moisă Irod spunându-i, pe scurt, povestea.  

„Măi băiete, vrei să faci armată frumoasă, i-a spus domnul colonel de la Făgăraș în 1943”.

„Da, d-le colonel”, a răspuns Moisă.

Moisa Irod

Era înalt, frumos, bine făcut. Așa a fost trimis la Batalionul Regal de Gardă de la Sinaia. Acolo a făcut instrucție și de foarte multe ori i-a văzut pe Regele Mihai și pe Regina Mamă, Elena. Bătrânul are acum zeci de povești despre rege. Atunci când regele și-a pierdut câinele și întreg batalionul a trebuit să-l caute, atunci când conducea mașina, mai, mai să o răstoarne, atunci când a plecat în refugiu, în Oltenia ori atunci când s-a întors la București să-și înfrunte destinul. I-a fost alături în momentele frumoase, în cele tensionate și în cele de război, când a dat piept cu inamicii.

Dan Ramf povestește, iar Moisă aprobă cu privirea, parcă pierdută în acel trecut îndepărtat.

Onoare, apreciere și respect

Printre invitații structurilor asociative ale veteranilor sibieni se numără prefectul Sibiului, Mircea Crețu, Vlad Vasiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, primarul comunei Alțîna, Ioan Bucșă, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, ai Comandamentului Multinațional NATO din Sibiu, militarii Brigăzii de Gardă, studenți ai Academiei Forțelor Terestre, comandantul Centrului Militar Zonal, comandantul Cercului Militar Sibiu și elevi ai Școlii de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică.

Moisa Irod

Toți, absolut toți, se apleacă vădit emoționați pentru a-i strânge mâna și a-i mulțumi pentru tot ce a făcut pentru România.

„Mă simt onorat să vă transmit cele mai sincere urări de sănătate, fericire și viață lungă alături de cei dragi, la împlinirea celor 100 de ani. Curajul și eroismul de care ați dat dovadă pe front constituie repere pentru generațiile viitoare și să vă asigur de întreaga mea prețuire, considerație și respect”, a fost mesajul Ministrului Apărării Naționale.

Să-l sărbătorească pe Moisă Irod a venit de la București și lt.col. Cătălin Koszta, comandantul Batalionului de Gardă și Protocol din cadrul Brigăzii de Gardă „Mihai Viteazul” din București. Practic, camaradul mai tânăr al veteranului.

„Am onoarea să vă salut, domnule maior. Stimate camarad dați-mi voie, în nume personal și în numele brigăzii 30 Gardă, să vă înmânez, ca un arc peste timp, această pafta de mânecă, cea originală pe care ați purtat-o dumneavoastră cu alb, din Batalionul de Gardă Regală și cea actuală pe care o purtăm la Brigada 30 Gardă. De asemenea, însemnul de coifură pe care l-ați purtat dumneavoastră original și actualul însemn de coifură al Brigăzii”, a rostit acesta.

Moisa Irod

La înmânarea darurilor, comandantul este emoționat. Chiar dacă vocea este gravă și clară, mâna îi tremură. Bătrânul pare să-i simtă emoția și-și desprinde privirea de mulțime, ochii lui ațintindu-se pe însemnele primite. Este prima dată când zâmbește.

La final, se ridică, privește spre toți cei prezenți și rostește cu glas tremurat: „Să trăiți, oameni buni și vă mulțumesc că ați venit aici, la adunarea noastră!” și ropote de aplauze se aud în biserică.

Monumente ale eroilor

Sărbătoarea lui Moisă Irod nu se încheie fără ca toți cei prezenți să depună jerbe de flori la mormântul eroului aviator locotenent Ioan Sava, un alt erou al satului, căzut la datorie, ca pilot de încercare, în 1924, și la Monumentul Eroilor din Ghijasa de Sus, acolo unde 11 nume amintesc de pierderile omenești din cel de-al Doilea Război Mondial. Un monument care a rămas plin de flori și de steaguri.

„Așa ar trebui să arate, în fiecare zi din an, toate monumentele eroilor neamului nostru”, răsună în liniștea ulițelor cuvintele colonelului (rz.) Marius Popența.

Credit foto: Col. Cornel Mituț

Credit foto: Ionuț Văidean

Moisa Irod

Moisa Irod

Moisa Irod

Moisa Irod

Moisa Irod

Moisa Irod

Moisa Irod

Moisa Irod

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 2 ani

Armata romana isi camufleaza ,,bubele" cu veteranii de razboi din fosta armata regala.

Raspunde

Prof. L V

Acum 2 ani

NU despre asta era vorba, ci despre UN OM ADEVĂRAT. Cei ca el au făcut această Țară, oameni care au trăit cu CINSTE, DEMNITATE, CREDINȚĂ ȘI OMENIE!!
Raspunde

Noua securitate.

Acum 2 ani

Da de unde știi tu? I-ai cunoscut personal?
Raspunde

Nemo

Acum 2 ani

Cinste marelui veteran, ne mândrim cu el, și înalții din armată se mândresc pentru că în curând nu vor mai avea cu cine... Contemporanii,??? Restul e tăcere...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus