Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Raport oficial: ​În județul Sibiu sunt cele mai multe familii marginalizate care locuiesc în condiții improprii

Raport oficial: ​În județul Sibiu sunt cele mai multe familii marginalizate care locuiesc în condiții improprii

1.355 de familii marginalizate sunt în județul Sibiu, cele mai multe din toate județele țării, arată un raport al Consiliului Economic și Social (CES), care face referire la datele Ministerului Muncii. Datele fac referire la anul 2021, însă apar județe precum Bistrița Năsăud, Galați, Gorj, Ialomița, Prahova, Maramureș, Vâlcea și Vrancea care nu raportează existența unor astfel de familii.

După Sibiu, județele cu cele mai multe familii marginalizate care locuiesc în condiții precare sunt Olt (850), Mureș (761) și Bihor (722).

În analiză, CES recomandă preluarea de către primării a unei responsabilități de colectare și raportare a datelor despre familiile care trăiesc în condiții improprii, iar pentru situațiile de neraportare datele urmează să fie verificate încrucișat cu cele de la Ministerul Muncii și Ministerul Lucrărilor Publice.

Și în cazul Sibiului, raportările diferă foarte mult de la an la an. Dacă în 2021 erau raportate 1355 de familii marginalizate, în 2020 erau 2.752, iar cu un an înainte doar 243. Iar în anul 2018 numărul lor era zero.

Conform Hotnews.ro, România se află pe ultimul loc în UE la populația fără baie și duș în locuință și prima la supraaglomerare.

La nivelul Uniunii Europene, valoarea medie a populației totale care nu are nici baie, nici duș în propria locuință a fost de 1,6% (2020), în scădere de la 3,1% în anul 2011, se arată în raportul Consiliului Economic și Social.

Pentru România, valoarea anului 2020 a fost de 21,6%, mult peste media europeană, dar în scădere de la 36,8% în anul 2011. România se află pe ultimul loc, diferența dintre România (21,6%) și următoarea în clasament, Letonia (9%), fiind uriașă.

Conform sursei citate, aproximativ 18% din populația UE trăiește într-o casă supraaglomerată, iar România are cea mai mare rată de supraaglomerare, 45,1% din locuințe găsindu-se în această situație.

Se consideră că o persoană locuiește într-o gospodărie supraaglomerată dacă gospodăria nu are la dispoziție un număr minim de camere egal cu:

  • o cameră pentru gospodărie;
  • o cameră per cuplu în gospodărie;
  • câte o cameră pentru fiecare persoană singură în vârstă de 18 ani sau mai mult;
  • o cameră pe pereche de persoane singure de același sex cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani;
  • câte o cameră pentru fiecare persoană singură cu vârsta între 12 și 17 ani și neinclusă în categoria precedentă;
  • o cameră per pereche de copii sub 12 ani.

În medie, în UE, 1,5% din populație nu avea toaletă, duș sau cadă. Acest lucru a fost cel mai frecvent în România (21,2% din populație), urmată de Bulgaria și Letonia (ambele 7,0%), precum și de Lituania (6,4%).

„Chiriile au crescut constant din 2010 până în 2020, cu 14%, România raliindu-se mediei europene. Totodată, inflația a crescut tot cu 14%, în unele state, precum România, chiar și cu mai mult (26%)”, potrivit sursei citate.

În același timp însă, spune CES, România are costuri cu locuința sub media europeană, cele mai mari costuri înregistrânduse în Irlanda (84 % peste media UE), Danemarca (66% peste medie) și Luxemburg (64% peste medie).

„Totuși, deși la nivel european costurile de construcție pentru noi locuințe au crescut cu numai 17% între 2010 și 2020, în România ele au crescut cu 49%. În medie, în UE în 2020, 20,1% din venitul disponibil a fost dedicat cheltuielilor cu locuința, acest procent fiind de 16,6% în România”, spune CES.

Raportul mai arată că la nivelul Uniunii Europene, valoarea medie a ratei de supraaglomerare în funcție de gradul de urbanizare – populație totală, rezultate din sondaj EU-SILC, a fost de 19,9% pentru anul 2020, în scădere de la 20,5%, din primul an de referință, 2012.

Valoarea pentru România a fost de 48,1%, în scădere ușoară, de la 52,7% în 2012. Sub raportul clasamentului, la nivelul UE, România s-a clasat pe locul 2 după Bulgaria, fiind a doua țară cu rata cea mai mare de supraaglomerare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Kukuruku

Acum 1 an

Cu variatii din astea nebunesti de la un an la altul nu e nimic credibil (in afara de poate numarul maxim raportat in ultimii ani). La fel cum nimeni nu crede ca in Ialomita sau Galati nu sunt familii din astea.
Raspunde

Noua securitate.

Acum 1 an

Asta nu este o problema importanta . Important e sa intram in Schengen!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus