Sâmbătă,
04.02.2023
Heavy Snow
Acum
1°C

Ce facem cu hainele pe care nu le mai folosim? ADI ECO Sibiu: Le donăm sau le colectăm în containerele speciale

Ce facem cu hainele pe care nu le mai folosim? ADI ECO Sibiu: Le donăm sau le colectăm în containerele speciale

Vine perioada Crăciunului, perioada în care facem curățenie prin case și ne dăm seama că avem foarte multe haine pe care nu le purtăm. Întrebarea vine în momentul în care ne gândim ce să facem cu acele haine. Cum le putem recicla? Cum le putem dona?

Îmbrăcămintea și alte produse textile trebuie colectate separat de alte deșeuri reciclabile, puse în saci curați, fiind în prealabil spălate. Dacă îmbrăcămintea este repurtabilă, aceasta va putea fi donată unor organizații caritabile sau vândută ca haină second-hand; dacă este considerată refolosibilă, se poate folosi sub formă de lavete de curățenie. În cazul în care nu poate fi folosită în scopurile enumerate, dar sunt textile reciclabile, vor fi transformate în fibre textile și folosite la fabricarea materialelor termo- sau fono-izolante sau a umpluturii pentru scaune, banchete, saltele, arată cei de la Harta Reciclării

Deși 95% din deșeurile textile pot fi reutilizate, repurtate sau reciclate, numărul organizațiilor care colectează deșeuri textile este foarte mic, iar majoritatea acestor deșeuri sunt duse la fabricile de ciment, în vederea coincinerării.

Procesul de reciclare presupune:

- Colectarea, separarea hainelor (cele ce mai pot fi folosite şi donate de cele distruse)

- Extragerea poliesterului şi celulozei din articole vestimentare uzate, care au în componenţă mai multe materiale

- Separarea celor două materiale refolosibile de vopsele şi alte particule care, în mod normal, fac din reciclare un proces dificil

- Materia primă obţinută este transformată la final în noi fire textile.

Cum reutilizăm textilele?

Dacă dorim ca hainele să fie reutilizate, acesta se pot duce în containerele speciale. Lista containerelor speciale din județul Sibiu poate fi văzută aici.

De asemenea, magazinele operate de compania Inditex (Zara, Bershka, Masimo Dutti, Oysho, Pull&Bear) primesc haine utilizate.

Produse realizate din textile reciclate:

- Lavete;

- Termoizolație;

- Umplutură pentru scaune tapițate (inclusiv banchetele autovehiculelor);

- Covoare;

- Pături industriale.

Sursă foto: Wall Street/România Verde

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus