Sâmbătă,
04.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

ULBS a interzis Institutului Confucius din Sibiu ”propaganda politică” și a impus ”respectarea drepturilor omului”

ULBS a interzis Institutului Confucius din Sibiu ”propaganda politică” și a impus ”respectarea drepturilor omului”

Inaugurat în 2007 cu rolul de a promova ”dezvoltarea învățământului în limba chineză, și de a spori înțelegerea reciprocă între români și chinezi”, institutul Confucius de la Sibiu a fost primul de acest fel din România.

De-a lungul anilor, sute de studenți ai Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu și nu numai au învățat aici să scrie și să citească în limba chineză, unii dintre ei chiar participând la evenimente în China susținute financiar de statul chinez.

Între timp, institute chineze similare au apărut și în alte orașe din țară, toate deschise în strânsă legătură cu universități locale. Este vorba despre Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea Ovidius din Constanța.   

Nu toată lumea vede însă aceste centre culturale ca pe niște simple clase de limba chineză, ori spații pentru promovarea culturii. Spre exemplu, deputatul liberal Pavel Popescu le consideră epicentre pentru spionajul chinez şi difuzoare pentru propaganda Partidului Comunist Chinez.

”Există suficiente dovezi care demonstrează faptul că aceste institute sunt spaţii în care, având drept paravan o misiune aparent nobilă - de a îi educa pe studenţi şi elevi cu privire la limba şi civilizaţia chineză, pot fi organizate operaţiuni de spionaj în beneficiul guvernului comunist de la Beijing”, a declarat politicianul, citat de publicația profit.ro.

Mai mult decât atât, deputatul Popescu a inițiat un proiect de lege prin care, alături de alți aleși liberali, vrea să taie finanțarea cercetării și fondurile nerambursabile de la bugetul de stat pentru toate unitățile de învățământ superior unde funcționează Institute Confucius.

Contactați de reporterul Turnul Sfatului, oficialii Universității ”Lucian Blaga” au precizat că în ultimul acord-cadru încheiat cu autoritățile chineze au interzis ”propaganda politică” și au impus ”respectarea drepturilor omului” în activitatea Institutului Confucius de la Sibiu. Cât privește proiectul de lege, conducerea ULBS spune că nu a fost consultată, dar că va respecta actul normativ.

„Institutul Confucius din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) funcționează conform unui acord-cadru cu autoritățile chineze, care este reînnoit periodic. La ultima sa reînnoire, în anul 2021, ULBS a introdus în acord și prevederi privind obligativitatea respectării drepturilor omului, a legislației din România și interzicerea oricărei formă de propagandă politică în cadrul Institutului.

În ceea ce privește proiectul de lege apărut în spațiul public în ultimele zile, ULBS nu a fost consultată de inițiatorii legii, dar, evident, va respecta toate actele normative care reglementează funcționarea Institutelor Confucius din țara noastră”, au declarat pentru Turnul Sfatului oficialii Universității ”Lucian Blaga”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu G

Acum 2 luni

Pe cand si interzicerea propagandei gay, globaliste si anti oameni albi ? Sau asta inseamna libertatea ?
Raspunde

Confuzius

Acum 2 luni

Ce gargara și la ULBS! Cică ei chiar cred că ce e scris pe hârtie e și în realitate, mai ales când conducerea universității fac delegații în China pe masă și casă de la măritul Xix. Nu poți decât să râzi când citești că au interzis chinezilor propaganda "prin acordul cadru" și au "impus respectarea drepturilor omului". Se vede din știri cum respectă China drepturile omului ... La fel, cine a avut un contact cât de mic cu "ochioșii" de la Institutul Confuzius s-a putut convinge dacă fac sau nu propagandă.
Raspunde

Popa Călin

Acum 2 luni

Da, institutele Confucius sunt peste tot în lume niște leviere indirecte de control asupra discursului legat de China din mediul academic al orașului respectiv/al universității respective. Instituția care găzuiește institutele acestea are tendința de a se autocenzura când vine vorba de teme ca persecutarea uigurilor (minoritate din China) sau a adepților curentului Falun Gong (interzis de partidul comunist chinez) sau de impunerea cu forța a autorității chinezești în Taiwan. Așa că da, aceste tentacule ale autocrației nu sunt bine-venite.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus