Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
7°C

Aparatură unică în România pentru tratarea celor mai grave boli psihice la Spitalul de Psihiatrei din Sibiu

Aparatură unică în România pentru tratarea celor mai grave boli psihice la Spitalul de Psihiatrei din Sibiu

Vineri, 9 decembrie a avut loc inaugurarea unei noi structuri înființată în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu. Este vorba despre „Colectivul de Cercetare Științifică în Neuroștiințe”. Activitatea noii structuri se desfășoară în clădirea care găzduiește Secția Neurologie Pediatrică și cuprinde un număr de trei laboratoare de cercetare, un birou pentru evaluarea pacienților și o sală de studiu.

Evenimentul a fost găzduit în clădirea Centrului de Sănătate Mintală Adulți, la etajul I, și a reunit reprezentanți ai Consiliului Județean Sibiu, ai conducerii Spitalului de Psihiatrie Sibiu și personalul care deservește noua structură, ai Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, precum și manageri ai spitalelor de psihiatrie din țară.

La eveniment s-a subliniat importanța acestei structuri și aportul pe care îl vor avea o serie de aparate de ultimă generație achiziționate în ultima perioada de Spitalul Clinic de Psihiatrie Sibiu. Potrivit celor prezenți aceste aparate sunt definitorii în tratarea sau ameliorarea unor afecțiuni psihice grave cum sunt schizofrenia sau depresia.

Printre acestea se numără echipamentul de terapie electroconvulsivantă (ECT) -  ELECTROSOC model Spectrum 5000 Q, care este singurul de profil din Transilvania și al doilea din țară, după cel de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” București echipamentul de stimulare magnetică repetitivă rTMS care este singurul aparat de profil din România, Modulul tDCS (stimulare electrică transcraniană) și BCI (Sistem portabil interfață creier-calculator  și software pentru interfață creier-calculator), electroencefalograf pentru înregistrare EEG, modul de stimulare pentru potențiale evocate (ERP) sau Software achiziție EEG, analiză qEEG și ERP și software neurofeedback.

„În momentul acesta am închegat un colectiv de cercetare, primul pas spre a putea evolua în cercetare în cadrul spitalului nostru. În momentul actual avem un laborator de neurofeedback, este șaboratorul de simulare magnetică transcraniană, există laboratorul de simulare electrică transcraniană și nu în ultimul rând este laboratorul de terapie electroconvulsivantă. Ce pot să vă spun este că suntem o echipă, mulțumesc colegilor mei, colectivul medical pe care îl coordonez pentru că au fost alături de noi și am reușit să înființăm acest centru. Avem o echipă care lucrează la momentul actual, toți cu competențe obținute pentru aparatura pe care o utilizează și nu în ultimul rând îmi doresc foarte tare ca acest colectiv de cercetare să poată colabora dincolo de Spitalul Clinic de Psihiatrie cu celelalte mari spitale din țară”, a spus Ciprian Băcilă, directorul medical al spitalului și unul din promotorii acestui centru.

Întreaga aparatură a Centrului de cercetare are o valoare totală de 1.205. 362 lei.

Aparatura achiziționată 

ECHIPAMENT STIMULARE MAGNETICA  -        821 LEI

REPETITIVA(rTMS)in configurare completa

MagStim Horizon @ Performance este un sistem inovativ de racire a bobinei utilizate care permite protocoale neintrerupte de tratament si o rata crescuta a sesiunilor. Sistemul este aprobat de FDA pentru protocolul Theta Burst  3 min. Spitalul dispunde si de StimGuide , primul sistem de navigare pentru TMS, special conceput pentru utilizare clinica. Pachetul Mag Stim Horizon @Performance impreuna cu Stim Guide ofera solutii ptr. Tratament TMS cat mai precise si confortabile ptr. pacienti.

ELECTROENCEFALOGRAF PENTRU - 854 LEI    

INREGISTRARE EEG si ERP(potentiale evocate)

Amplificator cu32 canale cu modul de potentiale evocate si cu biosenzor GSR - raspuns galvanic la nivel pielii. Prin partea de EEG cantititativ şi softul de neurofeedback pot fi tratate practic aproape orice tip de afectiune psihiatrică.

Seturile NeuroLab de la BEE Medic GmbH sunt sisteme complet integrate pentru diagnosticarea bazată pe EEG/ERP, dezvoltarea biomarkerilor EEG și întreaga gamă de abordări neurofeedback.

MODUL TDCS (aparat portabil de stimulare -36.890 LEI

transcraniana cu curent continuu de intensitate scazută)

Aparat portabil ptr. stimulare transcraniana cu curent continuu de joasa intensitate care circula intre 2 electrozi plasati la nivelul scalpului. Stimularea nu este focala iar localizarea fiecarui electrod la nivelul scalpului are impact asuptra site-urilor stimulate.

Sistem Neuroguide (include soft Neurostat si Neurobatch)    33.999 LEI

Softwere de mapare topografica a activitatii cerebrale cu module de analiza statistica ptr. cercetare clinica pre si post tratament si de analiza pe loturi mari.

SISTEM PORTABIL INTERFATA 870 LEI

CREIER-CALCULATOR SI SOFTWARE

PENTRU INTERFATA CREIER-CALCULATOR

Interfata Creier- Calculator (BCI- Brain- Computer Interface) foloseste electroencefalograma, interpretând datele culese de aceasta pentru a oferi o cale de comunicare între creier și calculator. Sistemul poropus este singurul sistem care realizează achiziție wireless de biosemnal cu tehnologie cu electrozi activi.  Versiunea propusă se bazează pe tehnologia modernă dovedită la nivel mondial, ce permite procesarea și înregistrarea biosemnalului online cu viteza maximă a sistemului, configurare ușoară și prototipare rapidă pentru aplicații de biofeedback / neurofeedback și Brain-Computer Interface (BCI), montaj mai rapid și evitarea de erori și artefacte.

Aparatul este unic in tara.

SISTEM TELEMEDICINA CU SMARTBOARD LOGITECH 2 buc -           72828 LEI

Sistem ultramodern de educatie interactiva la distanta si comunicare cu pacientul la nevoie. Sistemul poate sustine pana la 100 de participanti per sesiune.

ALTE CHELTUIELI 84.333 LEI

Centru Terapie Electro Convulsivantă

MASA DE OPERATIE UNIVERSALA     -  2.600 LEI

MONITOR FUNCTII VITALE CU CARUCIOR  MOBIL - 5670 LEI

STIMULATOR ELECTROTERAPIE                        - 90.000 LEI

CONVULSIVA( ECT) SPECTRUM 5000 Q IN

CONFIGURATIE COMPLETA,seria12927

TARGA HIDRAULICA TRANSPORT PACIENTI    -          4.690 LEI

TROLIU MODULAR MULTIFUNCTIONAL DIN    -   20.140 LEI

POLIMER TIP MICROBAN

ALTE CHELTUIELI adminstrative de organizare a centrului 36.626 LEI

Alte dotări cu aparatură, mobilier, calculatoare, aparate foto, proiectoare, și aparatura de mici dimensiuni necesare bunei funcționări a laboratoarelor Colegiului de cercetare în Neuro-Științe în valoare de peste 84.300 lei

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus