Luni,
16.09.2024
Innorat
Acum
12°C

Copil cu afecțiuni psihice, externat de la Spitalul de Pediatrie fără acte. Tatăl spune că nu a putut să-i cumpere medicamente

Copil cu afecțiuni psihice, externat de la Spitalul de Pediatrie fără acte. Tatăl spune că nu a putut să-i cumpere medicamente

Un părinte din Sibiu a sesizat redacției Turnul Sfatului faptul că fata lui în vârstă de 17 ani a fost externată de la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu fără a primi actele de externare, respectiv biletul și scrisoarea medicală. Fata a fost externată luni, 5 decembrie, și a primit actele abia joi, 8 decembrie. În tot acest timp, fata care este diagnosticată cu probleme psihice, fiind predispusă în a-și face rău, nu a putut să-și ia medicamentele, pentru că fără actele de externare medicul nu i-a putut scrie rețeta, iar bărbatul nu a avut cum să le procure. Acesta susține că nu este prima dată când pățește asta și nu este doar cazul lui. În replică, cei de la spital spun că este un caz izolat, medicul curant al pacientului fiind solicitat la o urgență în cadrul secției, iar situațiile în care se externează un pacient fără documente sunt excepții rare.  

Un sibian a apelat la reporterii Turnul Sfatului după ce, spune acesta, în mai multe rânduri s-a întâmplat ca fata lui să fie externată doar fizic, nu și în acte din Spitalul de Pediatrie Sibiu. Acesta povestește că fata are un diagnostic greu dat de cei de la Spitalul de Psihiatrie și este predispusă în a-și face rău. Din această cauză a ajuns și ultima dată la Pediatrie după ce s-a rănit, intenționat cu o furculiță de grătar. A fost internată pe Secția de Chirurgie la Luther. Bărbatul povestește că luni, 5 decembrie, a fost externată din spital fără însă a i se da actele de externare. Marea problemă a fost faptul că, în perioada în care a fost internată, i s-a terminat medicamentația specifică afecțiunilor psihiatrice, iar în momentul în care a ieșit fără acte, părintele ei s-a aflat în imposibilitatea de a-i mai cumpăra medicamentele.

caz pediatrie

„Am o fetiță care a fost internată la Spitalul de pediatrie Luther și nu este prima dată. În momentul în care au externat-o nu i-au dat actele de externare. Asta se întâmpla luni (n.r. 5 decembrie). Inițial mi-au spus să vin marți după hârtii. Soția a sunat la spital din cabinetul medicului de familie, cu telefonul pe speaker, să întrebe de acte și i-au spus că nu sunt gata și să venim joi (n.r. 8 decembrie) după ele. A făcut asta pentru că, între timp, ei i s-au terminat medicamentele și medicul nu-i putea elibera rețeta pentru că nu avea actele de externare. Și vă repet, nu este prima dată când este externată fără acte. Am cerut aceste medicamente și din spital când am luat-o, dar ei spun că nu au pentru că sunt medicamente care țin pe Psihiatrie, iar eu nu am de unde și cum să le procur. Au spus că mi le eliberează joi și fata stă fără medicamente de trei, patru zile, în condițiile în care își face rău”, povestește bărbatul.

Actele i-au fost eliberate joi cu data de luni

Sibianul spune că în cazul fetei sale există un dosar penal de vătămare din culpă făcut în decembrie anul trecut, tocmai pentru că se rănește singură.

„La mine vine poliția și mă întreabă de ce nu-i dau medicamentele și eu nu pot să le procur. Acum un an, un an și ceva a trebuit să o operăm pe creier și a trebuit internată la Cluj. A fost aceeași problemă. Am luat-o din Luther, nu avea externare, iar cei din Cluj nu au vrut să o interneze pentru că figura internată în Sibiu. Din ce am văzut eu în acest spital se întâmplă la mai multă lume nu e că ar avea ceva cu mine sau cu copilul meu. Se pare că este o regulă. Medicul la care am mers a spus că nu-mi poate da medicamente până nu vede externarea. Eu știu că fata mea este poate o problemă și pentru ei și pentru alții dar, eu trebuie să-i cumpăr medicamente. Sunt prescrise de un medic psiholog, iar rețeta se dă de medicul de familie. Fără rețetă nu le poți lua. Nu știu din ce motiv nu eliberează actele: că nu au personal, că nu au timp, că nu au chef, este problema lor, dar nu este normal”, mai spune bărbatul.  

Ce spun reprezentanții Spitalului de Pediatrie

Reporterul Turnul Sfatului a însoțit bărbatul la spital pentru a vedea momentul în care i se eliberează actele de externare. Într-adevăr acesta a primit biletul de externare și scrisoarea medicală joi, 8 decembrie, chiar dacă fata a fost externată luni, 5 decembrie. În urma acestei constatări s-a trimis o solicitare către conducerea spitalului.

În răspunsul primit cei de la spital confirmă faptul că fata a fost externată fără acte, dar spun că a fost un caz izolat.

„În situația în care a existat și o altă excepție de la regulă, vă asigurăm că acesta a fost un caz izolat/singular, medicul curant al pacientului fiind solicitat la o urgență în cadrul secției și convenindu-se cu aparținătorul ca acesta să revină la un moment ulterior pentru a prelua documentele. Precizăm că documentele s-au aflat la dispoziția aparținătorului, pe secție, din data de 6.12.2022, însă acesta le-a preluat doar ulterior, odată cu prezentarea pentru reevaluare, adică în data de 8.12.2022”, transmite conducerea spitalului.

conditii externare

Întrebați dacă este o practică în Pediatrie externarea pacienților fără acte aceștia precizează că este o singură excepție de la regulă.

„Externarea pacientului din Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu se programează cu 24 de ore anterior. La externare, pacientul primește, în conformitate cu legislația în vigoare, documentația aferentă, respectiv biletul de externare, rețeta gratuită/compensată - dacă este cazul, concediul medical pentru aparținător. Singura excepție de la regulă o reprezintă externarea la cererea aparținătorului, în timpul gărzii, a unui pacient de către alt medic (de gardă) decât medicul curant al acestuia, situație în care acesta revine în ziua următoare pentru eliberarea documentației de către medicul curant”, mai transmite conducerea spitalului.

Potrivit legii, la externare pacientul trebuie să primească bilet medical de ieșire, scrisoare medicală, rețetă (dacă este cazul), indicații privind regimul alimentar și de viață, recomandări privind tratamentul la domiciliu, consult după o perioadă stabilită și concediu medical (dacă este cazul). Sunt reguli scrise inclusiv pe site-ul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

asta este "normalitatea" in spitalele din Romania...nu ne mai aburiti cu tampenii!!!

Raspunde

Pastila

Acum 1 an

Asta ar fi rolul medicului de familie , sa suplinească medicul curant în lipsa , el având acces la situația medicala și la dosarul pacientului precum și la tratamentele urmate.

Raspunde

POPA

Acum 1 an

Din pacate conform legislatiei medicul de familie nu poate elibera reteta in sistem cata vreme externarea din spital nu-i facuta,fata nu-i scoasa din sistem spitalicesc si reteta doar simpla cu plata s-ar putea da dar nu ptr medicatia speciala de psihiatrie. .
Raspunde

Dr Who Han :)

Acum 1 an

Medicul de familie nu poate "misca" fara documente de la specialist. Altfel vine controlul de la casa de asigurari ( care e cu oameni normali) si cel de la curtea de conturi ( cu oameni din alt Univers al intelegerii realitatii) si iti imputa reteta. Cu penalitati si dobanzi. Si ajungi ca pentru o reteta de 30 de lei sa platesti cam 80-90 lei dupa un an ( atunci cand vine controlul). Daca dai o reteta gratuita/compensata de 200 de lei, ajungi sa dai statului (ca medic) destul de mult ca sa nu risti. Plus ca primesti un proces verbal si o "spalatura" de parca ai devalizat Bancorexul... Ar fi bine ca medicii si cei ce nu isi fac treaba (inclusiv cea administrativa) sa fie penalizati individual. Asa, in marea galeata a spitalelor, responsabilitatea se disipa si nimeni nu mai e de vina... Poate doar pacientul, ca asa e de obicei, el e singurul vinovat.
Raspunde

Eddy

Acum 1 an

La spitalul de Pediatrie , se paractica des, de la paznicul care intraba de masca in baza carei legi doar el stie ,pe criterii de cum esti imbracat caz personal fiind in blugi la urgente cu fetita mi sa cerut masca pe un ton foarte agresiv in contextul in care el personal se plimba fara plus alti angajati ai spitalului iar ulterior a doua zi intrand la costum de la munca era un "buna ziua poftiti" absolut nimic de masca , si foarte umil .Din pacate inca traim in tara unde hainele conteaza si impun in fata prostiei pure si arogantei absolute.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus