Miercuri,
26.11.2025
Ploi Scurte
Acum
7°C

Hipster flămând pentru o zi, la Charlie’s

Hipster flămând pentru o zi, la Charlie’s

Cozy, lasy, funky, punky, tofu, trufe, papara, tahini etc. Am zis că trebuie să ies din zona de confort și să experimentez și eu atmosfera și gastronomia de hipsteri. Și am ajuns la Charlie’s Specialty Coffee And Brunch, care are nota 5 (din 5) pe Tripadvisor, pentru că acolo mi-au recomandat colegii că voi găsi mâncare vegană bună.

Situat imediat după Podul Minciunilor, la intersecția străzilor Ocnei cu Faurului, am intrat în local într-o după amiază „lenoasă”, dar rece dintre sărbători. Ideea era să încerc ceva vegan sau vegetarian, orice-ar fi ce nu mănânc de obicei. Localul era aproape gol.

Am întrebat tinerii de la bar dacă se poate mânca, am primit răspuns afirmativ și că meniul îl găsesc scanând un cod QR de la masă. Pe masă era un cub, care avea pe una din fețe acest cod, pe care l-am scanat și am deschis meniul. Ca paranteză: cred că lipsa unui meniu veritabil, tipărit, este un punct slab pentru un local – poate vreau să-mi mai odihnesc ochii de la ecrane sau dacă intră cineva cu soția sau cu persoana dragă, să se apropie unul de altul să se uite în meniu, nu să stea cu nasul în telefon. Dar pe cine interesează paranteza asta a mea, mai ales că această hipstereală a pătruns în mai multe restaurante și chiar baruri?

Îmi plac mult ceaiurile și în Sibiu, și chiar în România risc să spun, localurile stau foarte slab la acest capitol – cel mai des primești un pliculeț lângă o ceașcă cu apă fierbinte. Fiind rece afară mi-a sărit în față secțiunea cu ceaiuri din meniu și mi-am zis că la hipsteri n-are cum să fie rău. Am cerut un ceai negru „Masala Indian Black”, care costă 12 lei. Am vrut ceva dulce și am comandat o „budincă de orez infuzată cu rozmarin și cardamon”. E vorba de un desert de orez cu lapte infuzat în cardamon și rozmarin, cu scorțișoară și gem de fructe făcut în casă, așa cum scrie în meniu.

Nu știu cum se servește acest tip de desert, dar nu mă așteptam să fie unul rece. Așa că am mâncat jumătate din el, cât a ținut gemul și cele câteva bobițe de afine, care îndulceau orezul. Restul l-am lăsat pentru că era rece și mi s-a părut sec, înecăcios. Se pare că data trecută, cei care au vizitat localul au avut mai mult noroc la desert, cu o porție de pere coapte cu vafe și cremă de vanilie.

Ceaiul în schimb a fost ok.

La Charlie’s opțiunile vegane sunt diverse. Pentru cei interesați, pot găsi aici „papara din tofu cu zucchini și trufe”, „papara din tofu cu ciuperci și hummus de ardei”, „avocado toast cu hummus de sfeclă coaptă și tofu” sau „shakshouka cu tofu”. Hipsterii știu ce zic.

La „Breakfast”, pentru că „Mic dejun” nu e cool, este „paparada cu roșii și brânzică de vacă”, „paparada cu bacon și vinegretă de muștar cu miere” sau „vafă sărată cu jamon și dulceață de ardei”. Mai este și „Brunch” care e disponibil toată ziua, „Bagels”, Burgeri disponibili începând cu ora 12, inclusiv cu carne și o diversitate de băuturi – de la cafele, ceaiuri, răcoritoare, limonade, lichior, vin fiert etc.

Eu am decis să rămân la pagina cu „Vegan lunch” (disponibil tot după ora 12), ca să-mi satisfac curiozitatea. Și am ales de acolo un burger vegan cu avocado și sos de trufe și o porție de curry de linte cu orez și tofu caramelizat, pe care am luat-o la pachet pentru că mă grăbeam.

Apropo, trebuie să menționez că în tot acest timp mă duceam eu la bar să anunț cei doi tineri angajați ce ceai, ce desert și ce mâncare am ales. Nu menționez acest lucru ca reproș, pentru că nu sunt genul de om care să dau din deget cuiva – credeam că așa funcționează acolo, fiind mai ales un spațiu destul de „friendly” și mic. Dar între timp au mai intrat două persoane în local, cărora li s-a luat comanda la masă. În fine, poate eu nu am față de hipster, de aia :)

Estimez că burgerul a venit în aproximativ 20 de minute (nu m-am uitat la ceas), suficient cât să se așeze bine desertul. Iată aici am văzut adevărata măiestrie a lui Charlie: farfuria arăta chiar drăguț, cu cele trei picături de sos (ketchup?) alături de burger, care chiar mi-a plăcut. Între cele două chifle, cu mac pe partea de sus, totul era structurat aproape perfect, în straturi uniforme, iar conținutul dintre chifle nu a fost nici exagerat (spre exemplu, să-ți curgă ceva sos pe degete), dar nici să zici că ai mâncat doar pâine. A fost chiar o combinație interesantă, cu chiftea din fasole făcută în casă, deci nu ceva din soia, cheddar vegan (idee n-am ce fel de „cașcaval” e ăsta), niște roșii tăiate atent, ceva frunze de rucola sau/și salată, maioneză vegană și mai scrie în meniu că mai conține pastă de trufe. Clar că lipsea o bucată de carne, dar nu după asta am venit. În meniu scrie că burgerul costă 34 de lei, dar în nota de plată a fost 36 de lei.

Celălalt fel, curry-ul de linte cu orez și tofu caramelizat, l-am mâncat mai târziu. Mi-a fost servit într-o cutie de carton subțire. Am achitat nota, am luat mâncarea și am plecat în drumul meu. Când am găsit posibilitatea, am scos cutia, mi-am frecat palmele cu gândul că reiau procesul de mâncare, deschid cutia și – ca să vezi – constat că n-am cu ce mânca. Cei de la Charlie’s nu s-au preocupat de faptul că aș putea avea nevoie de tacâmuri, șervețele. Poate credeau că voi mânca acasă, unde voi folosi ustensilele din bucătărie...

În fine, am oprit la o benzinărie, unde am găsit toate cele necesare.

Aș da o notă între 6 și 8 dintr-un maxim de 10 pentru această mâncare. A fost bunicel, mi-a plăcut gustul dat de curry, iar sosul a fost cremos. Bucățile de tofu caramelizate s-au cam uscat până am ajuns eu la ele, așa că n-am prea multe de bine de zis. Orezul a fost, se pare, prea mult fiert, aș minți dacă aș spune că asta m-a deranjat îngrozitor. În schimb, bucățile destul de vizibile de morcov au cam tăiat din apetit. Aș fi preferat să fie rase fin. 

Atât pentru astăzi.

P.S. De pe site-ul Charlie’s... aflăm că Charlie este (sau ar fi) de fapt un câine - semn că localul este „pet-friendly” -, care ne salută de pe prima pagină a site-ului în limba engleză, ne îndeamnă să citim meniul, iar în pozele de pe Instagram chiar pozează odihnindu-se pe un scaun la o masă. Dar eu nu l-am văzut pe Charlie…

Hipsterul de pe Cibin

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vegan

Acum 2 ani

Autorul acestei pseudocronici este cam paralel și cu mâncarea și cu scrisul. De mult nu am văzut atâta incoerență atât la alegerea meniului cât și la descrierea acestuia în scris. Îi propun să se recalifice la amândouâ.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 2 ani

Veganului declarat nu îi pot transmite indemnul " ***** " o datā pentru cā e cu carne, apoi e trendy incorrect. Asadar mā voi rezuma la hipsteristul zen-attitude spunându-i cā nu toti putem pātrunde meandrele concretului dar cā suntem deschisi la nou si we are going with the flow ca sā inteleagā mai bine limbā asta progresistā....

Raspunde

Famme

Acum 2 ani

Cred ca sunt binevenite parerile care difera de “adevarul absolut”, mai ales in ceea ce privesc localurile sibiene. Totul incepe foarte bine (de obicei) si apoi se observa o delasare…poate si proprietarii ar observa asta daca ar sta mai mult in propriul local. F rar reusesc sa fidelizeze clientii care chiar au mai vazut una alta in viata, nu doar cei 300mp din Piata Mare. Mie imi place Charlie’s, dar pt ca aleg sa trec cu vederea scaparile personalului (care nu prea existau in primul an de la deschidere, btw). As puncta ca cel mai mult ma deranjeaza cand la 17:50 vreau o cafea si nu mai sunt luate comenzi pt ca la 18 se inchide!! Asta nu pot intelege in tara asta si e f f nepoliticos fata de client.
Raspunde

Unsibian

Acum 2 ani

Cred că autorul articolului, din păcate, a fost tendențios la adresa localului in special prin folosirea obsesivă a cuvântului "hipster". Spun din păcate pentru că urmăresc cronicile de restaurant și nu cred că e inteligent din partea lui să ducă sensul cuvântului către peiorativ doar pentru că tipul de mâncare nu este pe placul lui.
Raspunde

Nobody

Acum 2 ani

Cam arogant articolul. Cam derizoriu. Cam nesimtit. Macar daca ar stii despre ce vorbeste...

Raspunde

Alt cititor dezamăgit

Acum 2 ani

Acesta este un articol @TurnulSfatului? Din mâna unui elev de clasa a 10-a, poate. Este lipsit de sens.. nu rămâne nimeni cu nimic, decât cu o părere proastă despre cel ce a redactat acest articol. Nașpa, (sper să) puteți mult mai bine.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus