Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-5°C

Consumatorii trebuie să fie ajutați, atunci când au nevoie

Consumatorii trebuie să fie ajutați, atunci când au nevoie

În urma sesizării din partea unui consumator de gaze naturale, că nu beneficiază de preț plafonat la gaze, în factura primită de la furnizorul său în luna noiembrie și decembrie 2022, se poate constata că avem costuri cu gazele sub prețul plafonat.

Astfel, în cazul consumatorului nostru pentru un apartament de 3 camere a fost nevoit să achite lunar în luna decembrie 2022, doar pentru gazele naturale folosite în gospodărie, o sumă de 818,19 lei, care reprezintă 31,1% din venitul lunar al familiei. Consumatorul a achitat costurile cu gazele (78%), un adaus commercial către furnizor (3%) și TVA către stat (19%), dar nu a beneficiat de nici un ajutor din partea statului prin plafonare așa cum prevede OUG 27, datorită valorii plafonului stabilit la un nive de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus.

În situația în care valoarea plafonului s-ar fi stabilit la un nivel de 0,24 lei/kWh cu TVA inclus (explicații aici), atunci acest consumator ar fi achitat o factură de 713,22 lei, respectiv ar fi avut cheltuieli mai mici cu 4% din bugetul familiei.

În același timp apreciem că cel târziu în luna mai 2023 costurile cu gazele naturale la furnizor pentru populație, ar tinde către valoarea de 0,24 lei/kWh (valoarea propusă spre plafonare în luna ianuarie 2023), dar atunci acest preț nu ar mai ajuta consumatorul deoarece nu se mai consumă gaze aproape deloc.

Tocmai de aceea se impune analizarea stabilirii unui plafon nou al prețului la gaze atunci când el ar aduce beneficii consumatorului și nu peste 5 luni atunci când el ar avea doar valoare …. electorală.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2341

Dumitru Chisăliță

de Dumitru Chisăliță

Președintele Asociației Energia Inteligentă

asociatiaenergiainteligenta.ro

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 3 săptămâni

Ce haiduci buni...ajuta cu o mana si talharesc cu zece.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus