Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Camera de Conturi: medicii de la Spitalul CF Sibiu au primit sporuri prea mari în perioada pandemiei

Camera de Conturi: medicii de la Spitalul CF Sibiu au primit sporuri prea mari în perioada pandemiei

Pentru șapte medici de la Spitalul General CF Sibiu auditorii Camerei de Conturi consideră că s-au plătit sporuri mai mari decât prevedea legea, în perioada pandemiei de COVID 19. 

În luna septembrie a anului trecut, mai exact în perioada 5 – 30 ale lunii, Camera de Conturi a realizat un audit financiar la Spitalul General CF Sibiu. În urma acestui audit au fost constatate o serie de nereguli printre care și plata nelegală a unor sporuri pentru orele prestate în linia de gardă pe perioada pandemiei de COVID 19 în cazul a șapte medici. Au luat două sporuri în loc de unul singur, arată inspectorii Camerei de Conturi Sibiu. Chiar dacă reprezentanții spitalului care au avut putere de decizie în perioada verificată au adus justificări, auditorii nu le-au considerat întemeiate. Astfel, până la finalul lunii martie 2023 spitalul trebuie să stabilească prejudiciul și să-l returneze. În caz contrar, cei implicați riscă de la amendă până la închisoare între trei luni și un an, în cazul în care raportul Camerei de conturi nu va fi atacat cu succes în instanță.  

Cei șapte medici vizați de raportul Camerei de conturi sunt dr. Claudiu Avram, dr. Claudiu Helgiu, dr. Andra Bebeșelea Barotă, dr. Mircea Banea, dr. Silvana Vaida, dr. Georgeta Coșeriu și fostul manager al spitalului CF și al Spitalului Clinic Județean Sibiu, dr. Liliana Coldea.

În raportul făcut de auditorii de la Camera de Conturi și transmis redacției Turnul Sfatului în urma unei solicitări se arată faptul că, în cazul a șapte salariați, s-a constatat că sporul de condiții vătămătoare pentru situația de risc epidemiologic determinată de răspândirea virusului SARS CoV-2 a fost acordat fără respectarea prevederilor legale. Concret, pe lângă sporurile de 75% sau 100%, după caz, pentru orele prestate în afara normei legale de muncă, medicii care au prestat ore de gardă au beneficiat de încă un spor de 75% la salariul de încadrare pentru norma de bază.  Potrivit legii, acest spor nu putea fi cumulat cu alte sporuri așa cum s-a procedat în cazul acestor medici.

Raportul celor de la Camera de Conturi explică încălcarea acestor norme.  

„Ori sporul pentru situația de risc epidemiologic determinată de răspândirea virusului SARS CoV-2 pe teritoriul României a fost introdus prin HG 1035/2020 privind modificarea și completarea anexei de Hotărârea Guvernului nr.153/2018 pentru aprobarea Regulamentului cadru privind stabilitatea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzute în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare Sănătate și asistență socială, este un spor de condiții vătămătoare care se aplică salariului de bază și nu poate fi cumulat cu alte sporuri pentru condiții vătămătoare. Sporurile, indemnizațiile, compensațiile etc., sunt menționate în contractul încheiat pentru funcția de bază, în capitolul aferent salariului aferent funcției și reprezintă alături de salariul de bază, componente ale salariului cuvenit angajatului”, se arată în raport.

În pașii următori, se menționează faptul că medicii angajați ai spitalului au beneficiat de sporul de risc epidemiologic determinat de răspândirea virusului SARS CoV-2 pentru activitatea prestată pe secții pentru care au fost remunerați cu un spor de 75% din salariul de încadrare pentru norma de bază.

„În cazul a doi medici din afara unității care au încheiat contracte individuale de muncă cu timp parțial pentru activitatea de gardă cu entitatea auditată nu au beneficiat de sporul de risc epidemiologic determinat de răspândirea virusului SARS CoV-2 în mod corect, dar se denotă faptul că entitatea a aplicat în mod discriminatoriu legislația, plătind în mod eronat medicii angajați ai entității pentru activitatea prestată în linia de gardă cu aplicarea sporului COVID 19 la salariul de bază avut pe contractul individual de muncă pentru norma lor de bază”, se mai arată în raport.

Prejudiciul estimat de auditori pe baza acestor abateri este de 202.972 lei.

Cum se justifică spitalul

Ca persoană cu atribuții în perioada în care s-au constatat abaterile a fost directorul medical al spitalului. Astfel, pentru a se clarifica situația auditorii au solicitat o notă de relații acestuia.

În răspunsul dat s-a precizat că Spitalul General Căi Ferate Sibiu a devenit exclusiv spital suport COVID-19 din iulie 2020, iar serviciile medicale au fost asigurate prin alocarea resursei umane disponibile la nivelul unității sanitare precum și a medicilor și a personalului angajat strict în limita posturilor vacante existente: adică medici din mai multe specialități, angajați ai spitalului, cum ar fi anestezie-terapie intensivă, medicină internă, cardiologie și neurologie.

Se precizează că s-au luat aceste măsuri pentru a se evita sindromul de burn-out sever în rândul personalului medical care supraveghea cazurile de pacienți COVID-19 pozitiv – forme medii și severe.

Potrivit răspunsului dat, în condițiile legii, au fost deschise contracte de colaborare pe linia de gardă cu medici specialiști în specialitatea medicină internă. „Toți acești medici, care au fost angrenați în tratarea și supravegherea pacienților COVID-19 pozitivi, au asigurat continuitatea în asistența medicală spitalicească 24 din 24 de ore și 7 zile din 7 pe tot parcursul anului, respectându-se astfel toate prevederile legale instituite cu ocazia declarării stării de pandemie generată de infecția cu virusul SARS CoV-2 (boala COVID-19)”, se arată în răspuns.  

În continuare, directorul medical precizează că, recitind legislația, apreciază drept „nediscriminatorie acordarea remunerării pentru prestația în linia de gardă” și acordarea sporurilor medicilor asupra cărora controlul celor de la Camera de Conturi ridică semne de întrebare, ca fiind legală.

„Pentru absolut tot personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar, care a interacționat cu pacienții confirmați COVID – 19 pozitivi, sporul aferent pentru condiții deosebit de periculoase stabilit în baza HG nr. 1035/2020, s-a acordat numai până la 31 martie 2022”.

Gărzi de 24 de ore, 7 zile din 7 cu o medie de 1,8 pacienți internați

Răspunsul formulat de reprezentanții Spitalului CF nu a convins, însă, auditorii care își mențin concluzia și anume că, Spitalul CF Sibiu a încheiat contracte de muncă cu timp parțial pentru efectuarea de gărzi în afara programului normal de lucru cu medicii din cadrul spitalului, însă fără a respecta legislația în vigoare referitoare la plata acestor ore. Mai mult, auditorii subliniază faptul că, potrivit documentelor puse la dispoziție reiese faptul că în spital s-au tratat, în medie 1,83 de pacienți diagnosticați cu COVID 19 pe zi, ceea ce înseamnă că „era imposibil ca toți medicii, din toate specialitățile să consulte timp de 7 ore pe zi pacienții diagnosticați cu COVID 19.” De asemenea, din lista pacienților diagnosticați cu COVID 19 s-a constatat că durata medie de spitalizare a fost de 10,6 zile/pacient, existând numeroase situații în care în spital era internat un singur pacient, inclusiv pe weekend, fapt care nu justifică gărzile menționate.

În acest context, Camera de Conturi cere stabilirea prejudiciului creat bugetului prin plata sporului de risc pentru orele prestate în linia de gardă și recuperarea integrală a acestuia, conform prevederilor legale. Toate acestea trebuie remediate de cei de la Spitalul General CF până la data de 31 martie 2023.

Dacă prejudiciile nu sunt recuperate, cei care se dovedesc a fi vinovați riscă închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Mai jos puteti consulta selecții din raportul transmis redacției de reprezentanții Camerei de Conturi. 

Raport audit CF

Raport audit CF

Raport audit CF

 

Raport audit CF

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Mandalorian

Acum 1 an

Cu siguranta e o conspiratie. Eroii in alb nu se preteaza la asa ceva. Telul lor unic este sa salveze cat mai multe vieti.
Raspunde

Ganz

Acum 1 an

Ha, ha, ha! La ce condiții oferea spitalul... Medicii nu pot fi acuzati, dar cine a aplicat legea, sa răspundă.
Raspunde

Norm

Acum 1 an

Nu mai săriți anchetele de la Spitalul Județean, o faceți prea des!
Raspunde

Dany

Acum 1 an

ei au primit sporuri prea mari sa aplice protocoalele terminale vietii ptr. rudele noastre, in timp ce noi oamenii de rand eram tinuti la poarta unde nici macar telefonul fix nu avea functionale toate butoanele sa sunam pe sectie sa ne interesam de cei dragi. ne-am ridicat pe cei dragi de la morga, aveau actele si bijuteriile furate din spital, nu o sa uitam, veti plati pentru toate astea.
Raspunde

Xxx

Acum 1 an

Ce mai e si...camera de conturi? Parca era curtea...in curind o sa vedem...gradina de conturi...bucataria de conturi...aleea...cotetul...etc? Ba numai si numai controlori. La unul care munceste sint10 de astia care controleaza si aplica amenzi dar sint platiti tot din banii celor care produc ceva si platesx taxe. Asta e culmea! Auzi...camera...
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

Si uite asa cei care indopau pacientii cu Paracetamol luau salarii de 15-20.000 de lei in timp ce restul lumii era condamnata la arest la domiciliu...
Raspunde

Emil

Acum 1 an

S-a trait bine in pandemie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus