Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Numele sibianului Horațiu Potra, legat de cel al mercenarilor Wagner în conflictele din Africa, într-o anchetă Deutsche Welle. ”Mercenarii români ai lui Potra păzesc aeroportul din Goma”

Numele sibianului Horațiu Potra, legat de cel al mercenarilor Wagner în conflictele din Africa, într-o anchetă Deutsche Welle. ”Mercenarii români ai lui Potra păzesc aeroportul din Goma”

Implicat în mai multe dosare penale în Sibiu, fostul luptător din Legiunea Franceză, Horațiu Potra, apare într-o anchetă jurnalistică a germanilor de la Deutsche Welle (DW), fiindu-i legat numele de rușii de la Wagner, armata privată a lui Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui Putin.

Hotelul albilor de lângă Kinshasa

DW scrie într-o anchetă cu titlul ”Luptă mercenari albi în conflictul din Congo?” că diplomații occidentali sunt profund îngrijorați de apariția bruscă a mercenarilor est-europeni în conflictele ce macină Republica Democrată Congo. În ciuda dezmințirilor venite din capitala Kinshasa, abundă zvonurile că aceștia sunt angajați ai celebrului grup rus Wagner, susțin jurnaliștii germani.

Un hotel din apropierea aeroportului internațional din Goma, în estul Republicii Democrate Congo (RDC), Hotelul Mbiza e plin de bărbați albi, înarmați și îmbrăcați în uniforme.

"Sunt zeci, poate chiar o sută de bărbați albi în uniformă", a declarat un jurnalist local pentru DW.

Jurnalistul a adăugat că soldați ai gărzii prezidențiale congoleze păzesc îndeaproape intrarea în hotel. Aceștia i-au spus că străinii au rezervat toate camerele pentru o perioadă extinsă. "Este acum cartierul general al albilor", a explicat un soldat de la intrare, care a refuzat să spună mai multe.

Cercurile diplomatice speculează de săptămâni întregi cu privire la semnificația prezenței acestor bărbați înarmați, din Europa de Est, în Goma, pe fondul unei noi runde de lupte în estul RDC. Războiul a izbucnit în primăvara anului trecut, după ce rebelii tutsi din M23 (Mișcarea 23 martie) au cucerit o vastă porțiune de teren de-a lungul graniței cu Rwanda și Uganda, țări vecine.

Armata congoleză a suferit pierderi grele în lupte. Prezența unor bărbați înarmați cu arme albe la hotelul Mbiza a stârnit zvonuri potrivit cărora guvernul ar fi angajat celebrul mercenar rus Wagner Group pentru a ajuta la lupta împotriva rebelilor.

Prezența crescândă a Grupului Wagner în Africa

Grupul Wagner este văzut ca "armata din umbră" a Rusiei, fiind în prima linie a războiului din Ucraina și fiind acuzat de comiterea de crime de război și crime împotriva umanității în această țară.

În Africa, mercenarii Wagner au fost angajați pentru a ajuta la lupta împotriva insurgenților islamiști din Mali și a rebelilor din Republica Centrafricană.

Conturile de pe rețelele de socializare din Ruanda ar fi afirmat că mercenarii Wagner se află acum în Congo. Ruanda, pe care Națiunile Unite o acuză că susține rebelii M23 din Congo, este interesată să pună într-o lumină proastă guvernul de la Kinshasa, răspândind zvonuri privind posibile legături cu Grupul Wagner.

Președintele congolez Felix Tshisekedi a negat în mod constant prezența mercenarilor Wagner pe teritoriul țării sale. "Știu că este la modă acum", declarase el într-un interviu recent, adăugând: "Nu, nu trebuie să folosim mercenari".

Cu toate acestea, în ianuarie, pe Twitter au început să circule fotografii care arătau cadavrul unui bărbat alb în uniformă de camuflaj, întins în pământ. "Asta li se întâmplă rușilor lui Wagner", a comentat cineva dedesubt.

Potrivit cercetărilor efectuate de ziarul german Taz, conducerea M23 a confirmat că bărbatul alb a fost ucis în satul Karenga la 30 decembrie. Dar jurnalistul care a vorbit cu DW a subliniat că majoritatea congolezilor chiar nu pot spune dacă bărbații sunt ruși sau din alte națiuni din Europa de Est. Cu toate acestea, congolezii din Goma se referă la mercenari ca fiind "ruși", făcându-i în mod clar legătura cu Grupul Wagner.

Angajați din est pentru echipamentul militar rusesc

Guvernul congolez a explicat recent de ce nu are nevoie să angajeze mercenarii lui Wagner, explicația pentru prezența militarilor europeni fiind dată în contextul în care echipamentul militar de proveniență rusească trebuie reparat.

"Dacă primim avioane Sukhoi [avioane de luptă rusești], avem nevoie de personal tehnic pentru a le întreține. Dacă nu avem această forță de muncă, ce ne facem?", a declarat ministrul comunicațiilor, Patrick Muyaya.

El a spus că militarii ar trebui să fie instruiți cu resursele existente. El a menționat ca exemplu foștii membri ai Legiunii Franceze.

În luna mai, ministrul apărării, Kabanda, a asistat la o demonstrație de zbor a avioanelor Sukhoi la aerodromul Forțelor Aeriene congoleze din Kinshasa. Pe pistă se aflau bărbați est-europeni în uniforme cu însemnele companiei private bulgare "Agemira". Kabanda i-a lăudat pentru că au reparat vechi elicoptere de luptă în doar 57 de zile.

Anchetatorii ONU au confirmat că Agemira a staționat aproximativ 40 de ingineri și tehnicieni de zbor pe aeroportul din Goma pentru a efectua reparațiile. Printre aceștia se aflau bulgari, georgieni și belaruși, care sunt familiarizați cu aeronavele rusești. În plus, forțele aeriene din Congo angajează piloți georgieni pentru a pilota avioane de luptă.

Românii păzesc aeroportul din Goma

Mercenarii români din compania lui Horațiu Potra păzesc acum aeroportul din Goma, susține Deutsche Welle, în timp ce tehnicienii Agemira supraveghează întreținerea aeronavelor. Armata congoleză vrea să se asigure că pista de importanță strategică, aflată la doar câteva zeci de kilometri de linia frontului, nu va cădea în mâinile rebelilor, așa cum s-a întâmplat în timpul ultimului război din 2012. Atunci, luptătorii M23 au jefuit depozitele armatei de pe aeroport, inclusiv rachete cu rază medie de acțiune din Rusia.

În centrul atenției, gruparea lui Potra

O altă fotografie, postată online pe 2 ianuarie de Fiston Mahamba, un jurnalist al portalului de verificare a faptelor Congo Check, a oferit indicii mai concrete, susțin jurnaliștii germani.

În fotografie apare un bărbat alb, mai în vârstă, cu o pușcă de asalt AK-47, stând între doi soldați de culoare, pe șosea, probabil la nord de Goma. Se crede că aceasta este fotografia unui mercenar experimentat din România, pe nume Horațiu Potra.

Acesta a fost membru al Legiunii Străine Franceze în anii 1990 și este cunoscut ca fiind foarte activ în Africa în următoarele decenii. El a antrenat gărzile de corp ale președintelui de atunci Ange-Felix Patasse în Republica Centrafricană și i-a învățat pe insurgenții din Ciad cum să lupte.

De asemenea, el se pricepe și în Congo. În 2002, el l-a contactat pe liderul rebel congolez Jean-Pierre Bemba, care l-a ajutat pe Patasse în Republica Centrafricană vecină, potrivit articolului din taz. Publicația a întrebat mai mulți experți internaționali ai lui Wagner și anchetatori ONU, dar nimeni nu a putut confirma legăturile dintre Potra și Wagner.

Potra, la rândul său, este directorul general al grupului românesc de mercenari Asociația RALF, cu sediul în Sibiu.

Site-ul său web precizează că firma pregătește gărzi de corp pentru VIP-uri, protejează "zone sensibile", cum ar fi minele, și antrenează forțe speciale. Firma nu a răspuns la solicitările prin e-mail, precizează DW.

Turnul Sfatului a sunat la numărul de mobil postat pe această pagină și a răspuns un bărbat care nu s-a prezentat. Întrebat de conexiunea făcută de DW cu Grupul Wagner, acesta a răspuns precipitat că nu poate vorbi și a închis telefonul.

”Nu sunt în țară, nu pot vorbi acum”, a spus persoana apelată înainte de a închide apelul telefonic.

Numărul de mobil este alocat și unei societăți comerciale din Mediaș: Trans Nobili Rosales, care are ca domeniu de activitate codul CAEN 0116 - Cultivarea plantelor pentru fibre.

Pașapoarte românești la militarii ”albi” care ajung în Congo

Kinshasa a întărit legăturile cu Rusia în ultimul an. Nu mai departe de luna august, ministrul apărării, Gilbert Kabanda, a fost invitat la o conferință de securitate la Moscova, unde a lăudat sprijinul Rusiei.

Moscova, la rândul său, a promis să ajute la echiparea armatei bolnave din Congo cu echipamente militare noi și moderne, în special tancuri, elicoptere și avioane de luptă. Până de curând, promisiunea nu a fost ușor de îndeplinit din cauza embargoului asupra armelor pe care Consiliul de Securitate al ONU l-a impus Congo în 2003, scrie DW.

Conform unei noi rezoluții adoptate de Consiliul de Securitate la 20 decembrie, țările nu mai sunt obligate să informeze ONU cu privire la vânzările de arme sau la sprijinul militar acordat guvernului congolez.

Două zile mai târziu, mercenarii albi cu pașapoarte românești au început să sosească în Goma, iar un angajat al autorității de imigrare din Congo staționat la aeroportul din Goma a declarat că a ștampilat pașapoartele românești ale militarilor albi la sosire.

Armata congoleză are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi. Forța sa aeriană este formată în principal din avioane rusești vechi. Unul dintre cele două elicoptere de transport atât de necesare s-a prăbușit în acțiune anul trecut. Restul echipamentului, folosit în mod constant în lupta împotriva M23, are nevoie urgentă de întreținere. Dar Rusia are nevoie de armele sale în războiul împotriva Ucrainei. Oferta de pe piața mondială s-a redus și a devenit foarte scumpă.

Potra, dosar de amenințare la adresa directorului Romgaz

Adrian Volintiru, fostul director general Romgaz, l-a denunțat pe Horațiu Potra pentru amenințare, în 2020, după ce fostul membru al Legiunii Străine i-a trimis mai multe mesaje pe telefonul mobil.

Volintiru a renunțat însă la acuzații doi ani mai târziu, acesta precizând că nu a vrut să-i facă rău medieșanului.

În urma anchetei, procurorii au strâns suficiente probe încât să-l trimită pe Horațiu Potra în judecată pentru amenințare.

”În primul rând, la momentul la care a avut loc ultimul termen nu mai eram director general al Romgaz, în al doilea rând știam că omul are doi ani și șase luni cu suspendare și nu am vrut să-i fac rău dacă pot să nu fac rău și în al treilea rând știu sigur că el personal nu avea nimic cu mine (...) De la asemenea persoane, gândiți-vă cine este, nu se poate afla niciodată cine e în spate. Nu mai bat câmpii că nu mai are rost. Nu mai sunt în Mediaș. Am considerat că e OK", a declarat Volintiru la momentul respectiv.

În anul 2010, Horațiu Potra a fost acuzat de procurori de faptul că a pus bazele unei grupări paramilitare.

Ancheta a fost condusă atunci de șeful BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu.

”Liderul grupării îşi antrena oamenii în zone din apropierea municipiului Sibiu şi Mediaş, în păduri, efectiv făceau trageri cu armamentul, făceau instruiri de luptă corp la corp, instruiri de supravieţuire în condiţii deosebite, se deplasau în acest sens cu maşini de teren, chiar organizaseră un soi de tabără militară la o fermă pe care o deţinea liderul grupării infracţionale. Toate armele pe care le-am găsit, mai ales armele de foc, sunt arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist”, declara Berbeceanu.

După un an, Potra a fost achitat în acest dosar de acuzațiile de trafic de droguri și a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, cu „suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 4 ani şi 8 luni care constituie termen de încercare”.

Carieră în Legiunea Franceză

Potra a petrecut cinci ani în Legiunea franceză, în urma serviciului militar primind și cetățenia franceză.

După 1997, Potra a început să lucreze pentru Paul Barril, un strateg militar din Paris, apropiat al fostului președinte al Franței Francois Mitterrand, conform Libertatea. Între 1997 și 2002 acesta a desfășurat misiuni în Orientul Mijlociu, iar din 2002 a fost șeful gărzilor de corp ale președintelui Republicii Centrafricane, Ange-Felix Patasse. Acesta din urmă a fost înlăturat de la putere în anul 2003.

Potra a lucrat apoi în toate zonele de război din Africa: Sierra Leone, Ciad, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, după care a fost angajat de Frank Timiș pentru a asigura securitatea minelor sale de aur din Africa.

A fost rănit de opt ori și luat prizonier de două ori. A fost asociat într-o companie care vinde diamante la bursele din Anvers și Tel-Aviv și a desfășurat afaceri imobiliare în sudul Franței.

Sursa foto: Facebook / Horațiu Potra

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Baietii cu ochi albastri.

Acum 1 an

Imparatii Bizantini in perioada lor decadenta au fost paziti timp de sute de ani de varegi(vikingi) veniti din Scandinavia pe Nipru in jos. Motivul principal era fidelitatea. Varegii erau mult mai putin dispusi sa-si tradeze stapanul decat grecoteii ortodocsi. Acelasi fenomen se intampla si acum in Africa, unde nu-i lege si cineva(francezi belgieni, unguri, rusi ) trebuie sa impuna legea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aurelia Zgubulete

Acum 1 an

Deutsche Welle seamana asa a Radio Erevan....iar Germania de azi, tare seamana a Bangladesh. Oare la Davos... se simte bine caracatita ?
Raspunde

Adi

Acum 3 luni

Un tepar,nu mai plateste oamenii in congo si ii exploateaza la maxim.Nu recomand un om de nimic.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus