Sâmbătă,
24.02.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Scăpări de radiații la Urgențe Sibiu, din încăperea unde se află noul CT. DSP nu a autorizat încă aparatul

Scăpări de radiații la Urgențe Sibiu, din încăperea unde se află noul CT. DSP nu a autorizat încă aparatul

Dosarul care duce spre punerea în funcțiune a noului Computer Tomograf montat în Secția de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Sibiu este încă în lucru. Din filele sale lipsește autorizația de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică Sibiu. Ultimul aviz necesar pentru ca dosarul să fie trimis spre avizare la  Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). Acest aviz nu a putut fi obținut pentru că la verificările făcute de DSP în luna decembrie s-a constatat că nu sunt îndeplinite normele de protecție împotriva radiațiilor. O nouă verificare va fi făcută în zilele următoare după ce problemele ar fi fost rezolvate.

Procesul de autorizare a computerului tomograf este unul amplu și complex, transmit reprezentanții Spitalului Județean Sibiu. „Acesta presupune mai multe etape, una dintre acestea fiind obținerea Autorizației de Funcționare de la Direcția de Sănătate Publică Sibiu. După ce echipamentul a fost transferat de către Consiliul Județean Sibiu către spital printr-un contract de comodat, SCJU Sibiu a inițiat demersuri către Direcția de Sănătate Publică Sibiu în vederea obținerii acesteia. În urma vizitei DSP și a măsurătorilor efectuate, s-a constat că nu sunt îndeplinite normele de protecție împotriva radiațiilor, în sensul că existau scăpări de radiații peste limita acceptată”, spun cei de la Spitalul Județean. 

Cu alte cuvinte, spațiul în care a fost montat aparatul nu izola complet radiațiile emise de acesta. 

„Subliniem că pacienții care s-au adresat serviciului UPU și personalul medical din cadrul acestui serviciu nu au avut în niciun moment de suferit ca urmare a situației prezentate, în condițiile în care Computerul Tomograf nu a fost utilizat în această perioadă, și nu a deservit pacienți. De asemenea, precizăm că parcurgerea atentă a tuturor pașilor de autorizare, cu respectarea tuturor normelor legale și și măsurile luate în acest sens sunt în interesul direct pacienților și personalului medical”, mai transmit reprezentanții Spitalului Județean Sibiu. 

O nouă măsurătoare DSP și dosar trimis spre avizare până la 1 februarie 

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Spitalului Județean, cei de la Total NSA care s-au ocupat de realizarea construcțiilor și-au asumat problemele apărute ajungând la concluzia că s-au produs din cauza modului în care s-a realizat transportul ușilor și ferestrelor. Ulterior au fost realizate lucrări de remediere.

În cursul zilei de ieri, 25 ianuarie, au avut loc măsurători privind emisia de radiații, realizate în regie proprie de către executantul lucrărilor.

După ce acestea vor fi analizate și dacă rezultatele vor fi corespunzătoare cu normele acceptate, se va solicita o nouă vizită din partea DSP Sibiu pentru efectuarea măsurătorilor oficiale și emiterea Autorizației de Funcționare. O dată ce acest document va ajunge în dosar. Acesta va putea fi trimis, online, către CNCAN.

Potrivit celor de la Județean, cel mai probabil, în 1 februarie dosarul va fi completat și transmis, urmând ca apoi să aibă loc vizita CNCAN.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Romania lucrului bine facut ! garantat de klaus si ciuma galbena

Acum 1 an

leafa merge, chiria-i mica la NSA, in rest duduia sefa la CJ face cu bolta pe toti sibienii care sunt lipsiti in continuare de servicii elementare de investigatii, iar unii chiar mor asteptandu-si randul sa faca un banal CT, asigurati fiind !

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Coruptia ucide incet si sigur.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dacu

Acum 1 an

Si prostia la fel
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marcel Baciu

Acum 1 an

Ma amuza teribil ca intotdeauna cel care face ceva in tara asta trebuie musai sa fie vinovat de tot ceea ce merge prost, indiferent daca nu este el in culpa. Toti cei care comenteaza din prea mult timp liber ar trebui sa se intrebe ce au facut ei cu adevarat important in viata de zi cu zi. In afara criticilor pe politica, administratie, forbal si pus muraturi.
Raspunde

Maria

Acum 1 an

Cum Dumnezeu la privați este totul OK? Oare îl opresc pentru că, cabinetele private pierdeau bani?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus