Ministerul Educației a lansat la finalul săptămânii trecute, în dezbatere publică, structura anului școlar 2023 – 2024. Particularitatea care a tras atenția opiniei publice a fost faptul că vacanța din luna aprilie nu cuprinde nici Paștele Ortodox și nici Paștele Catolic. Distanța dintre momentul în care această sărbătoare este marcată de cele două confesiuni este mai mare de o lună, iar cei din minister au considerat că cea mai bună soluție este ca vacanța de primăvară să fie pusă între cele două sărbători. În timp ce reprezentanții ISJ Sibiu sunt de părere că a fost o decizie echitabilă a ministerului, cei de Mitropolia Ardealului spun că este doar o chestiune de bunăvoință ca această vacanță considerată deja tradițională să nu fie aruncată în derizoriu.
Structura anului școlar viitor, 2023-2024, a fost lansată în dezbatere publică de Ministerul Educației vineri, 27 ianuarie. Particularitatea care a atras atenția și a dus la discuții contradictorii în spațiul public a fost faptul că vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Ortodox și nici pe cel Catolic. Mulți dintre cei care au văzut structura au ajuns la concluzia că anul viitor școlar nu cuprinde această vacanță dintr-o eroare a ministerului.
Conform calendarului anunțat în variantă de proiect, vacanța va fi în perioada 13 - 21 aprilie 2024, fiind situată la mijlocul acestei luni și separând modulul 4 de modulul 5 din anul școlar 2023-2024.
În anul 2024 prima zi de Paște Catolic este duminică 31 martie. În ceea ce privește Paștele Ortodox, acesta pică pe 5 mai 2024, astfel că diferența dintre cele două momente este de 35 de zile.
Inspectorul prof. Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu a fost o decizie echitabilă a celor de minister, că nu este o greșeală și că ar fi fost dificil să fie altfel.
„Ar fi fost extrem de dificil să organizezi vacanța în funcție de cele două confesiuni majore din România. Gândiți-vă că și la unitățile școlare cu învățământ german, majoritatea elevilor sunt ortodocși. Soluția identificată este echitabilă. Nu este o greșeală. Dacă ar fi fost vacanta de Paștele Ortodox, minoritățile maghiară și germană ar fi fost discriminate. Invers, ar fi fost discriminată majoritatea ortodoxă. Conform legii, Vinerea Mare, prima, a doua și a treia zi de Paște sunt libere în funcție de confesiune”, spune prof. Constantin Dincă.
Biserica Ortodoxă speră că ministerul nu va renunța la vacanța pe care o consideră tradițională
Pe de altă parte reprezentanții Mitropoliei Ardealului au declarat pentru Turnul Sfatului că este vorba doar de bunăvoință din partea celor de la minister în reașezarea structurii anului școlar în așa fel încât o vacanță devenită deja tradițională pe baza obiceiului să nu fie aruncată în derizoriu. De asemenea, aceștia precizează că dacă vacanța ar fi de Paștele Ortodox, aceasta ar fi o discriminare pozitivă, pentru că elevii catolici ar avea liber, potrivit legii și atunci când sărbătoresc ei, dar și când sărbătoresc colegii ortodocși.
„Am sesizat și noi, ca urmare a lansării în spațiul public a noii structuri a anului școlar 2023-2024 pentru învățământul primar, gimnazial și liceal din România, faptul că lipsește vacanța tradițională deja, pe care elevii o aveau pentru a se bucura deplin, în sânul familiei, cu ocazia sărbătorilor pascale 2024 invocându-se diferența de timp prea mare între data Paștilor apusene (31 martie 2024) și cele răsăritene (5 mai 2024).
Plasarea unei vacanțe cu ocazia Paștilor sărbătorite de majoritatea cetățenilor României la început de mai 2024 nu pare a fi o problemă pentru noua structură propusă, mai ales că întreaga societate marchează această sărbătoare.
Prevederea unei vacanțe, devenite deja tradițională, cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului nu este de natură să discrimineze pe cineva, ci dimpotrivă, elevii care aparțin confesiunilor creștine (minoritare) care serbează Paștile la sfârșit de martie beneficiază de ceea ce se numește discriminare pozitivă, bucurându-se de zile libere (potrivit prevederilor legale în vigoare) atât la data serbării după calendarul confesiunii din care fac parte, cât și în perioada de vacanță prevăzută pentru serbarea Paștilor de către majoritatea populației. Socotim, așadar, că este vorba doar de bunăvoință și de realism în regândirea și reașezarea acestei structuri în așa fel încât o vacanță devenită deja tradițională pe baza obiceiului să nu fie aruncată în derizoriu”, spun reprezentanții Mitropoliei.
Structura anului școlar viitor va rămâne în dezbatere publică până în data de 10 februarie.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: vacanta de pasti , anul scoalr 2023 2024 , vacanță pa pasti , ministerul Educatiei , Mitropolia Ardealului , vacanta elevi
Vizualizari: 1190
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Free Piața Transilvania! :)))
Acum 2 ore
Rica
Acum 2 ore
Nonick
Acum 3 ore
Serafim Scorobete
Acum 3 ore
Adrian Antonie