Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
20°C

USR spune că apa potabilă din Cârțișoara și Porumbacu este contaminată. Primarii dezmint, iar DSP-ul va merge în control

USR spune că apa potabilă din Cârțișoara și Porumbacu este contaminată. Primarii dezmint, iar DSP-ul va merge în control

Apa potabilă din comunele Cârțișoara și Porumbacu ar fi contaminată cu germeni periculoși pentru sănătate, se arată într-un comunicat de presă transmis de liderii USR Sibiu. Primarul din Cârțișoara, însă, spune că cei de Direcția de Sănătate Publică iau periodic probe din apă și până la acest moment, primăria nu a fost înștiințată că nu este conformă. De asemenea, primarul din Porumbacu precizează că este vorba de o confuzie, pentru că această comună nu a avut până acum apă potabilă. La rândul său, directorul DSP transmite că toate probele luate până acum din comuna Cârțișoara au fost conforme, dar precizează că sesizările primite de instituție vor fi luate în serios. 

În cursul zilei de luni, 6 februarie, USR Sibiu a transmis un comunicat de presă prin care face un apel către autoritățile locale din comunele Cârțișoara și Porumbacu de Jos, precum și către autoritățile centrale din județul Sibiu, pentru a fi luate măsuri cu privire la apa potabilă din aceste comune care ar fi contaminată.

„Zona aceasta este una de o frumusețe extraordinară a județului Sibiu și tocmai că suntem într-o zonă de munte, ne așteptăm la izvoare de apă sănătoasă. Apa înseamnă viață! Însă am aflat cu consternare că buletinele de analiză a apei potabile din zona Cârțișoara și Porumbacu semnalează prezența unor germeni periculoși pentru sănătate. Solicităm pe această cale autorităților responsabile de sănătatea publică a cetățenilor să ia măsuri urgente, pentru că nu ne permitem să ne jucăm cu viețile oamenilor”, a declarat Andreea Anghel, vicepreședintă USR Sibiu.

De asemenea, în comunicat este atașat și un buletin de analiză care arată că probe luate din apă nu corespund normelor legale și se specifică faptul că au fost trimise solicitări în acest sens către DSP și către Protecția Consumatorului.

Potrivit reprezentanților USR, sesizarea inițială și buletinul de analize au fost primite de Asociația Cârțișoara.

DSP va face teste apei din rețea

Contactat telefonic, Laurențiu Dorodici, președintele asociației spune că proba a fost luată de o pensiune din zonă și trimisă la un laborator din Cluj.

„Ducem probele tot în alte județe numai la Sibiu nu, să nu le măsluiască. Să știți că multă lume din comună are enterocolită și dureri de burtă și ei nu știu de unde au. Au ajuns și prin spital. Chiar un muncitor de la Apa Târnavei Mari mi-a spus că apa nu este bună de băut”, spune Laurențiu Dorodici. Bărbatul spune a trimis sesizare și la DSP pentru verificarea apei.  

Medicul de familie al comunei, nu confirmă, însă, afecțiunile localnicilor. „Nu, la mine nu au venit pacienți cu afecțiuni care să poată fi asociate cu o apă contaminată”, a spus medicul.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu au declarat pentru Turnul Sfatului că au primit sesizările și că vor face verificări. Cel mai probabil, rezultatele le vor avea săptămâna viitoare.

„Am primit sesizările și din partea partidului politic și din partea Asociației Cârțișoara. Una dintre ele vineri, iar una astăzi, acestea fiind singurele sesizări primite de instituția noastră în legătură cu situația apei la Cârțișoara. Nu ne putem pronunța cu privire la rezultatele din buletinul primit pentru că nu știm în ce condiții, cum și de unde a fost recoltată apa. Dar am luat în considerare cele două sesizări și inspectorii noștri vor recolta din rețea. Aceste analize durează, așa că vom avea un rezultat pe analize, cel mai probabil săptămâna viitoare”, spune Horațiu Cojocaru, director DSP Sibiu.

Primăria din Cârțișoara nu a primit înștiințări de la DSP cum că apa ar fi contaminată

Primarul din Cârțișoara transmite că în comună nu sunt probleme cu apa. Deși sunt controale periodice ale DSP, până acum nu a primit nicio înștiințare că apa nu ar fi conformă.

„La noi este operator Apa Târnavei Mari” eu sunt cei care gestionează rețeaua de apă și canalizare. Canalizarea nu este încă funcțională pentru că nu este finalizată, dar din ceea ce știu, DSP-ul vine periodic și ia probe de apă și nu ni s-a semnalizat niciodată că apa nu ar fi conformă sau că ar fi vreo problemă cu apa potabilă. Mă gândesc că dacă erau probleme ne-ar fi anunțat și pe noi, pentru că nu suntem numai noi. Apa ajunge și la Arpașu și la Chirpăr și până la Agnita. N-am auzit pe nimeni să aibă probleme de sănătate sau să fie internat cu probleme din cauza apei. Nu cunosc situații de genul acesta”, spune Sorin Vasilică Cîrțan, primarul din Cârțișoara.

În Porumbacu este o confuzie: comuna nu a avut niciodată apă potabilă

Reporterul Turnul Sfatului a luat legătura și cu Georgeta Poșa, primarul din Porumbacu, aceasta spune că nu a avut până acum apă potabilă în comună, dar că este un obiectiv care va fi atins în curând.

„Cred că este și o confuzie în ceea ce-mi spuneți în sensul că noi vorbim de rețele de apă existente în momentul de față pe care nu le operează niciunul dintre operatori și nici un serviciu public pentru astfel de rețele. Eu ca primar am preluat o rețea de apă ce deservește satele Porumbacu de Sus și Porumbacu de Jos, cum de altfel și zona turistică care funcționează pentru a deservi populația ca și apă brută, deci nu putem vorbi de apă potabilă. Noi în momentul de față nu avem o rețea de apă potabilă la Porumbacu. Vizează cișmele stradale. Gospodăriile sunt branșate, dar noi, în momentul de față nu furnizăm apă potabilă. De subliniat aici este și faptul că oamenii nu plătesc nicio taxă de contravaloare a consumului de apă, doar o taxă de 2 lei de lună pentru întreținerea rețelei. Partea bună este că avem trei obiective de investiții în ceea ce privește apa, care sunt declarate eligibile. Suntem în curs de a finaliza proiectele tehnice și să terminăm licitațiile pentru alimentare cu apă în satele Colun și Scorei și modernizarea rețelei existente Porumbacu de Sus și de Jos, ceea ce înseamnă stații de tartare și tot ce presupune furnizarea apei potabile pentru populație”, spune primarul Georgeta Poșa.

De asemenea, aceasta precizează că sunt înștiințări prin afișe cu privire la apa care poate fi consumată și care nu poate fi consumată de către oameni.

Toate probele luate de DSP din 2022 au fost conforme

În urma unei solicitări făcute către DSP cu privire la raportul din ultimul an în legătură cu calitatea apei din comună, inspectorii au transmis că, în ceea ce privește Comuna Porumbacu, acolo nu este apă potabilă. Acest fapt este cauzat, în principal, de sursa de apă care nu este conformă. Primăria Porumbacu trebuie să găsească o altă sursă de apă pentru a putea alimenta comuna cu apă potabilă.

În ceea ce privește comuna Cârțișoara, în anul 2022 DSP a efectuat 48 de probe de apă, respectiv 27 de probe de la ieșirea apei din stație și 21 de la consumatori. Pe lângă aceste probe, Apa Târnava Mare, operatorul, a mai efectuat 12 prelevări din stație și 21 de probe de la consumatori, de la robinet.

„Toate aceste probe au fost conforme. Nu s-au găsit probleme nici la probele luate de noi, nici la cele luate de operator”, spune Horațiu Cojocaru, director DSP.

În anul 2023, DSP a luat probă din stație în data de 13 ianuarie care a fost conformă, iar operatorul a luat probe în aceeași dată, dar și în 3 februarie. Câte două probe de fiecare dată, una la ieșire din stație și una de la consumatori. Și aceste probe au fost conforme.

„Probele de la consumatori luate de inspectorii noștri au fost de la școală, iar probele luate de operatorul Apa Târnava Mare au fost luate de la primărie, din zone cu un consum mare și relevant din punct de vedere al rezultatului obținut. Dar revin și precizez că vom trata reclamația cu seriozitate și vom preleva din nou probe și din stație și de la consumator. O să încercăm să prelevam exact de la consumatorul unde s-a înregistrat proba neconformă prezentată în sesizare”, mai spune directorul DSP.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Denisa only good vibes

Acum 1 an

Apa este contaminata doar daca au atins-o oamenii nostri minunati din USR, carora le dorim 4,99% dupa redistribuire!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 1 an

Mai tineti minte revolutia? Apa e contaminata!!! Multumim USR! Ne ati reamintit de ...teroristi!
Raspunde

Claus

Acum 1 an

La cat håndel a papat electoratul fsn ist,aceasta apa contaminata e caimac pt ei.

Raspunde

Xlook

Acum 1 an

USR- ul s-a facut de râs, ascultând de minciunile lui Dorodici. Ce-o fi fost in capul meu de i-am votat la ultimile alegeri, nu știu. Dar nu se va mai intampla. Atatea minciuni in două fraze mai rar. O probă de apă pentru analize microbiologice nu se poate lua oricum si de oricine, sunt standarde si proceduri. Proba care a fost trimisă la Cluj, care a iesit contaminata, a fost luată in pet de suc. Ar trebui sa răspundă si laboratorul DSVSA Cluj care a acceptat asa ceva. Singurele concluzii imediate sunt ca persoana care a luat proba nu este in stare să se spele pe mâini după ce se duce la budă, și ca toata tevatura s-a facut cu rea intenție.

Raspunde

Nexol

Acum 1 an

Ai pus stampila repede,tremurand de impancientare,crezand ca votezi USL,dar ce sa vezi...scria USR,intradevar,ce o fi fost in capul tau sa votezi un partid nou?Astia fac autostrazi,nu mai poti cersi sau etala cracul pe la Vestem cand e coloana de masini,nu mai poti primi o vizită nocturna neanuntata a ceva eliberat conditionat,care,chiar daca vine sa ia ceva,poate si da ceva,macar "sus" daca jos miroase a peste,astia nici ajutoare nu dau,iar daca dau,au pretentia sa iesi la maturat sau dat zapada de pe trotuare,asa ca mai bine cu neonazostii care de 34 ani chiar daca la fiecare alegeri promit ca nu exista taxe noi si mariri de impozite,astia fac domle,au bagat taxe noi si au si marit impozitele,tin cu incalzirea globala si consumerismul,de cand cu...coalitia strangem robinetii atat la apa cat si la gaze,de bec,sa stea inchis,noi astia uselisti nu prea citim...Asa ca in 2024 fii mai atentă,ca iar votezi USR din greseală si mi e ca nu mai ai timp sa vătămezi corporal campii,ca te pun aia la muncă.
Raspunde

Mika

Acum 1 an

Dorodob vezi că ăla nu mai lucrează la apă de ani buni...

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Conforme cu realitatea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus