Duminică,
26.03.2023
Partial Noros
Acum
14°C

Primele amănunte despre școala și grădinița din Cartierul Arhitecților. Huja: proiectul poate ajunge și până la 10 milioane de euro

Primele amănunte despre școala și grădinița din Cartierul Arhitecților. Huja: proiectul poate ajunge și până la 10 milioane de euro

Primarul orașului Cisnădie, Gheorghe Huja, a dezvăluit pentru Turnul Sfatului locul unde se vor afla școala, grădinița și sala de sport din Cartierul Arhitecților. În acest moment este stabilită locația și proiectul este dat în lucru. Urmează obținerea finanțării și construirea propriu-zisă a clădirilor. De asemenea, edilul a spus că mai are câteva proiecte pe care vrea să le finalizeze anul acesta în Cartierul Arhitecților.

La Primăria din Cisnădie s-au făcut primii pași către construcția unei școli, a unei grădinițe și a unei săli de sport cu teren aferent. Potrivit primarului, a fost stabilită locația și a fost dată în lucru proiectarea clădirilor. O parte din terenul pe care vor fi construite clădirile a fost cumpărată, iar o parte primită sub formă de donație. Locația este pe partea dreaptă cum se vine dinspre orașul Cisnădie, dincolo de podul Seviș. Proiectul se preconizează a fi gata, cel târziu, la începutul lunii iunie.

„Am dat drumul proiectului de școală, grădiniță și sală de sport pe o suprafață de teren pe care l-am primit donație, o parte și o parte l-am cumpărat. Este pe partea dreaptă cum mergi din Cisnădie spre cartier, dincolo de podul Seviș. Avem alee pietonală acolo, avem tot ce ne trebuie. Proiectanții ne-au spus că până la finalul lunii mai, cel târziu începutul lunii iunie, va fi gata proiectul. Cu acel proiect va trebui să facem presiuni mari la nivel de minister să obținem finanțare pentru această școală pentru că este mare nevoie de ea în Cartierul Arhitecților. Avem peste 6.000 de locuitori în zonă și nu avem o școală sau o grădiniță. La acest proiect lucrez de mai bine de doi ani, dar nu este așa de ușor. Au fost modificate niște TOP-uri acolo (n.r. modificări în cartea funciară), am primit din donații, am cumpărat și acum lucrurile s-au așezat. Așa am putut da proiectul în lucru”, spune primarul orașului Cisnădie.

Astfel, aflăm de la primar că, în acest moment, terenul este obținut, iar proiectul este la nivel de creionare. Acesta a precizat că le-a spus proiectanților că-și dorește o școală după un model occidental.

„Este un proiect care va însemna 7, 8 poate 10 milioane de euro, dar pentru că este o situație critică în zonă, sigur vom avea câștig de cauză”, mai spune primarul.

Acesta precizează că proiectanții sunt din Alba Iulia și sunt tineri cu viziune care vor gândi o școală modernă, inteligentă, cu tot ce trebuie.

„Vor fi panouri solare, table inteligente, sisteme digitalizate, multe săli de clasă. Va fi cum mai sunt una sau două școli în țară”, precizează Gheorghe Huja.

Detalii estimative despre construcții

Potrivit conceptului prezentat de proiectanți, grădinița va avea între 1.500 și 2.000 mp construiți desfășurați, cu demisol, parter și etaj. Va avea patru săli de grupă cu câte 25 de locuri. Școala va avea și ea tot între 1.500 și 2.000 de mp construiți desfășurați și va fi concepută pentru clase de primar și gimnaziu. Va avea laboratoare, cabinet medical și spații exterioare separate de grădiniță.

Sala de sport va avea 1.300 de metri pătrați și va avea spații exterioare amenajate.

Alte proiecte în desfășurare pentru Cartierul Arhitecților  

Primarul orașului Cisnădie spune că, pe lângă acest mare plan care cuprinde școala, grădinița ți sala de sport, mai are câteva proiecte în derulare pe care are în vedere să le finalizeze anul acesta. Este vorba despre drumuri pietruite, asfaltarea unei străzi, montarea de containere inteligente și crearea a două noi locuri de joacă pentru copii.

„Tot în Cartierul Arhitecților în acest an avem în jur de 33 de drumuri care nu au fost preluate de primărie pentru că nu au fost duse la bun sfârșit de către dezvoltatori, dar cu toate acestea, vom merge pe acele străzi care nu sunt preluate și vom pune piatră să fie aranjate, pentru că sunt dezastru. Apoi vom duce în cartier, tot anul acesta, 54 de containere inteligente, puncte de colectare a gunoiului. De asemenea, vom asfalta strada Nicolae Porumbescu, care este o stradă foarte importantă și vom crea două noi locuri de joacă pentru copii. Am dat în lucru studiul de coexistență și vom pune în valoare și aceste două noi locuri de joacă pentru copii. Banii îi am pregătiți pentru asta”, încheie primarul.  

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adisor Arhitecti

Acum 1 lună

Eu nu sunt de acord ca din banii nostri sa se cheltuie atat de mult si sa se sifoneze bani! Copii nostrii sunt bine la Sibiu si acolo intentionam sa ii tinem pe munca si educatia noastra de parenting!
Raspunde

Unu

Acum 1 lună

Se vede că la anu sunt programate alegerile locale ...
Raspunde

IULIAN

Acum 1 lună

Oare zăpadă pe trotuare nu aparține primăriei?Ne rupem picioarele mergând pe acolo zilnic.Mai plătim și taxe și impozite.Rusine sa va fie voi vorbiți de viitor dar nu vedeți prezentul.
Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

- ne laudam in 2023 ca pietruim drumul de hotar - porumbescu - garantat o limba de asfalt, fara trotuare dupa 10 ani de cand e la primarie -...
Raspunde

John doe

Acum 1 lună

Cam multa agitatie pentru cineva care nu mai avea chef sa candideze in 2024...
Raspunde

Clau

Acum 1 lună

Cate clase va avea scoala? Cati elevi pot invata acolo? Cum va fi modificat traficul? Vad in poza ca e dupa giratoriu. Cum se va face accesul? din drumul judetean? Statii de autobuz sunt prevazute? pe partea dinspre Cisnadie? dinspre Sibiu? Sau o sa fie exact ca si proiectul cu statiile de autobuz de acum 5 ani, face 2 - 3 clase sa fie cu 10 milioane de euro
Raspunde

Kiki Riki

Acum 1 lună

Povesti nemuritoare. Auzi la el: presiuni la minister :))))) Hahahahahaaaaaaa, ce bataie de joc. Asta chiar are impresia ca mai pune cineva botul la povestile lui? De ani de zile nu face nimic, o fi gasit acum vreo alta metoda sa fure bani?
Raspunde

Locuitorul

Acum 1 lună

Nu zic de altele dar străzile din Cisnădie sunt de tot rasul .asa ceva nu vezi nici în statele subdezvoltate .
Raspunde

Adrian

Acum 1 lună

Sa faca bine sa puna la dispozitia oamenilor autobuze in aceasta zona, pentru ca nu face nimic, de ani de zile, acest ales.
Raspunde

Dragos

Acum 1 lună

Pai vorbiti cu Huja, sa va aloce autobuze! Va asteptati sa vi le ofere Sibiul, platiti cumva impozite catre Sibiu? Cand v-ati cumparat apartamentul nu ati stiut in ce oras este construit si care (nu) sunt facilitatile?!?
Raspunde

Ratiunea

Acum 3 săptămâni

Terenul e partial sub linia electrica de inalta tensiune... Acolo cel mai bine se face scoala de iradiati...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus