Colonie de lilieci, tăiată cu drujba în parcul Sub Arini. Animalele protejate de lege au fost lăsate să înghețe

O colonie în care se estimează că trăiau peste 100 de lilieci a fost pur și simplu ciopârțită, o parte din animalele protejate de lege fiind tăiate cu drujba în cadrul unei acțiuni de toaletare executată în parcul Sub Arini, din Sibiu. Cele care au scăpat de drujbă au fost abandonate, în condițiile unor temperaturi exterioare foarte scăzute. Un sibian aflat în plimbare, alertat de zgomotele scoase de animalele rănite, a descoperit situația și a anunțat o asociație de protecție a animalelor sălbatice. În cursul nopții trecute, reprezentanții asociației, împreună cu un medic veterinar, au reușit să mai salveze 40 de lilieci.

Situația a fost semnalată la lăsarea serii din ziua de miercuri de către sibian unei asociații de protecție a animalelor sălbatice, Wilderness Research and Conservation, din București. Aceștia au contactat colaboratorii lor din Sibiu, care – însoțiți de un medic veterinar – au demarat rapid o acțiune de salvare a liliecilor care au scăpat de drujbă. În zona dinspre Aleea Călăreților, cei alertați au descoperit resturile unui stejar tăiat ”la metru”, impregnate pe alocuri cu sânge.

Pe o parte din trunchiurile tăiate se observă urme de sânge. Sursa foto: George Mărginean

”Au intrat cu drujba direct în colonia de lilieci. Nu au anunțat pe nimeni, au tăiat, apoi au plecat și lăsat totul aici așa cum am descoperit. Când cei care tăiau copacul au văzut că ceva nu este în regulă acolo, că există o colonie de lilieci, ar fi trebuit să se oprească. Dar, nu, ei au continuat”, descrie George Mărginean, membru al asociației.

ACTUALIZARE 18:45 Direcția Silvică Sibiu este instituția care a gestionat acțiunea de toaletare a copacilor, în cadrul căreia o colonie de lilieci a fost tăiată cu drujba, supraviețuitorii fiind lăsați să înghețe. Acțiunea de toaletare are drept scop amenajarea unei ”poteci tematice dedicată iubitorilor de natură”. Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu, spune că muncitorii firmei angajată să realizeze lucrările pur și simplu ”atâta au priceput”. Citește mai multe aici: Colonia de lilieci din Sub Arini a fost ciopârțită cu drujba pentru ”amenajarea unei poteci tematice”. De către Direcția Silvică Sibiu

În cursul nopții trecute, din bucățile de trunchi lăsate în mijlocul aleii din Sub Arini au mai salvat 40 de lilieci, după ce unul a degerat, iar alți doi au trebuit eutanasiați din cauza traumatismelor suferite. ”În această perioadă, liliecii intră într-o stare semilatentă. Unii, care au mai avut energie, și-au luat zborul, sperăm să își fi găsit adăpost, altfel pe gerul acela cu siguranță au înghețat. Alții au rămas, însă, în copacul doborât și tăiat mai apoi cu drujba”.

Însoțiți de un medic veterinar, reprezentanții asociației au intervenit ieri seară în parcul Sub Arini. Sursa foto: George Mărginean

În noaptea trecută, o altă echipă a asociației a venit de la București pentru a verifica și în resturile rămase în picioare din copac dacă mai sunt lilieci în situația de a îngheța de frig. Nu au mai găsit, însă, alte exemplare. După ce au fost duși la cabinetul veterinar, liliecii care au supraviețuit au fost preluați de asociația din București și duși la Centrul de salvare și reabilitare a animalelor sălbatice ”Visul Luanei”.

Sursa imaginilor: George Mărginean

Solicitați, în parcul Sub Arini au venit și reprezentanții Gărzii de Mediu Sibiu. Iar dimineață, în cadrul anchetei deschise, aceștia au revenit însoțiți de polițiști.

”Este o listă întreagă de infracțiuni”

”Când se taie orice copac, trebuie stabilite motivele și împrejurările de către un expert. În cazul copacului despre care vorbim, un stejar din specie protejată, cred, acesta stătea deasupra aleii și, să spunem, era un pericol public. Din ce am văzut noi, copacul era scobit prin mijloc doar în porțiunea unde era colonia, în rest e sănătos. Iar expertul care a evaluat acest copac trebuia să își dea seama de potențialul situației văzând scorburile, precum și cantitatea semnificativă de guano lăsată de lilieci în zonă. În plus, îi și auzi: dacă faci zgomot, ei încep să se agite”, descrie George Mărginean.

Scorburile din copac ar fi trebuit să reprezinte un indiciu celor care au avizat tăierea copacului referitor la faptul că, înăuntru, s-ar putea adăposti de frigul iernii diferite animele. Unele, protejate de lege

Potrivit lui, în momentul în care a început acțiunea de toaletare a copacului, cu siguranță situația a devenit agitată în rândul coloniei. Iar muncitorii – care ar fi trebuit să fie alertați cel puțin de sângele rămas pe bucățile tăiate ”la metru” din trunchiul stejarului – ar fi trebuit să oprească lucrările și să ceară sprijinul unor asociații de profil. ”Noi avem program special pentru lilieci, de reabilitat, de salvat în situații de urgență și așa mai departe. Nu s-a întâmplat asta, au continuat să taie, după care au lăsat restul de lilieci să stea în frig”.

În stejarul tăiat exista și un cuib de albine sălbatice. ”Și acestea sunt protejate. Aia e, au distrus și ditamai fagurele”.

În cursul zilei de joi, reprezentanții asociației de protecție a animalelor au depus sesizări scrise atât în atenția polițiștilor, cât și a Gărzii Naționale de Mediu. ”Situația este de dosar penal, sunt cel puțin cinci legi încălcate aici. Vorbim doar de specii protejate, ceea ce au făcut este un dezastru”.

Potrivit informațiilor neconfirmate oficial, deocamdată, acțiunea de toaletare a copacului în discuție a fost gestionată de Ocolul Silvic Sibiu. Situația a fost confirmată, în cursul serii de joi, de către Primăria Sibiu. ”Zona respectivă se află în administrarea Ocolului Silvic Sibiu. Acțiunea de toaletare a stejarului nu a fost desfășurată de Serviciul Public pentru Administrarea Parcurilor și Zonelor Verzi”, arată reprezentanții administrației locale. De altfel, Turnul Sfatului a luat legătura cu cei din conducerea Direcției Silvice Sibiu, care au arătat că toaletarea copacilor face parte dintr-o acțiune de amenajare a unei poteci tematice pentru iubitorii de natură. Detalii aici

Toate speciile de lilieci sunt protejate

Toate speciile de lilieci din țara noastră sunt protejate de lege. În cazul celor din colonia în discuție, reprezentanții asociației Wilderness Research And Conservation, au identificat un exemplar decedat din specia Liliacul pitic (Pipistrellus pipistrellus), restul fiind din specia Liliacul de amurg (Nyctalus noctula).

O parte din liliecii salvați. Sursa foto: George Mărginean

”Mai ales pentru mediul urban, liliecii sunt principala metodă de dezinsecție naturală. Ei consumă anual zeci de kilograme de insecte și țin, practic, sub control, populații întregi de insecte, fie țânțari, fie dăunători. Cu asta se hrănesc, sunt insectivori: dacă cităm unele studii, un liliac poate duce la economisirea unor cantități anuale de insecticide în valoare de aproximativ 10.000 de euro. Mănâncă extrem de mult”, arată George Mărginean.

 

Citește și Cele mai multe specii de lilieci din România se află în județul Sibiu

Urmele lăsate de lilieci în zonă (foto sus și jos) ar fi trebuit să fie un alt indiciu care să dea de gândit experților, spun reprezentanții asociației

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 5152

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

Un sibian

Acum 1 lună

IGNORANTA si INCOMPETENTA, deviza primariei Sibiu!!!
Raspunde

Pariu ca nu raspunde nimeni

Acum 1 lună

In tara asta locuita pe alocuri de barbari s-au facut milioane de dosare penale degeaba. Uite ca se mai deschide un dosar penal, care o sa ramana fara nici un rezultat. Sigur, amaratii aia de lilieci facuti pilaf au fost de vina. Cel mai probabil niste stabi din administratie au ramas brusc fara lemn de calitate la semineu si au dat comanda unor primate cu drujba sa le aduca repede lemne de foc. Vedeti bucatile scurt taiate pentru a fi livrat usor. Altfel, pe idiotii ce au "toaletat" stajarul si colonia de lilieci ii apuca toaletarea copacilor tocmai pe gerul asta ??
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 lună

Cineva are nevoie de lemne de foc iar firma care se ocupa de toaletari, mai bine zis CIOPARTIRI il rezolva pentru ca a primit contractul pe relatii si cadouri oferite de proprietatul firmei. Isi bat joc de tot ce inseamna arbori in oras !!!
Raspunde

Nicușor von Șorliken

Acum 1 lună

Primaria Sibiu iubeste natura, spatiile verzi si animalele, asa cum iubesc oamenii herpesul genital! Incompetenti criminali! Sper ca si FDGR și PNL sa mearga la cosul de gunoi al istoriei!
Raspunde

Forest Gump

Acum 1 lună

Poate se uita cineva si pe strada infundata care pleaca din str Scoala de Inot si ajunge la fostul patinoar. Sa vedeti macel de arbori, dar acolo e voie, doar a taiat patronul Cona, suntem recunoscatori ca ne-a facut un stadion, nu? Ce mai conteaza ca sub pretextul igienizarii, au ras zeci de copaci, de exemplu stejar cu diametrul 130 cm. In tara asta legile sunt doar ptr prosti…
Raspunde

Trotineta

Acum 1 lună

Incredibil amatorismul și nepăsarea Primăriei Sibiu. Bietele animăluțe nevinovate! Să răspundă penal cei care au autorizat tăierea acelui stejar. Nu poți să comiți asemenea crime în secolul XXI și să rămâi nepedepsit. Bravo sibianului care a sesizat situația și a anunțat asociația. Ar trebui premiat.
Raspunde

Marius

Acum 1 lună

Sibiul este un oras cultural cu oameni care merg saptamanal la teatru. Cine a spus ca suntem environmentally friendly? Ma ales ca astia iti sug sangele si te lasa fara vlaga in tine.
Raspunde

Animalus

Acum 1 lună

Ordin de taiere dat de politicieni = "animăluțe" cu două picioare care sug sângele poporului !!!
Raspunde

Carcotel

Acum 1 lună

I-N-C-R-E-D-I-B-I-L!!!! Fosta capitala europeana a p$@@!!!! Bravo inca o data autoritatilor. O sa ramaneti vesnic o pata neagra in istoria tumultoasa a orasului. Incompetenta la superlativ, demna de cartea recordurilor! Asteptam sa urmariti acest subiect si sa ne anuntati cine va fi tras la raspundere!

Raspunde

Dan

Acum 1 lună

"Daaaaa. Uite copac, haide sa-l taiem, daaaaa, taiem copac, copac taiem, lemn, lemn, copac, daaaaa". Cred ca asa suna comunicarea celor care au decis taierea cupacului dupa o "inspectie laborioasa si gandita din toate punctele de vedere" iar cei care au ajuns sa puna in fapt actiunea probabil comunica tot la fel fara sa fie deranjati de animale, si alte semne de civilizatie. Buni angajati, dar acestia nu trebuiau internati la o clinica pentru tratament sa scape de retard ?!?
Raspunde

Dany Service DPF

Acum 1 lună

noi trofee adaugate langa tigroaica de la zoo si puiul de urs. Ar trebui expuse in Muzeul Incompetentei Sibiene!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 lună

Liliecii sunt protejati prin lege! Bravo!!! Cred ca si in China sunt. Dar cu ce ne ajuta? Se doreste repopularea unor teritorii cu lupi, alta specie protejata care ne omoara, la propriu. Pe langa cainii vagabonzi care si ei sunt protejati. Doar pe oameni nu-i protejeaza nimeni, ei sunt facuti doar sa plateasca taxe, impozite si suferinte
Raspunde

R

Acum 1 lună

Ați citit măcar articolul? "Mai ales pentru mediul urban, liliecii sunt principala metodă de dezinsecție naturală. Ei consumă anual zeci de kilograme de insecte și țin, practic, sub control, populații întregi de insecte, fie țânțari, fie dăunători. Cu asta se hrănesc, sunt insectivori: dacă cităm unele studii, un liliac poate duce la economisirea unor cantități anuale de insecticide în valoare de aproximativ 10.000 de euro. Mănâncă extrem de mult”, arată George Mărginean."
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Ba cretinule, sper sa te manance tantarii la vara, boule! Plin de jeguri ca tine Ce te mai deranjeaza, albinele?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sonia Alămoreanu

Acum 1 lună

Avem nevoie de piste de biciclete si cat mai multe evenimente culturale, care sa potoleasca setea noastra de cultura si arta, nu de lilieci, tarantule si olteni!
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Acesti tirani ucid cu o cruzime rar intanita.

Raspunde

Elephantul ROZ din SubArini

Acum 1 lună

Felicitari!!! in sfarsit cineva sesizeaza ce se intampla in spate la cladirea hotel Silva. O bucata de padure a fost rarita bine de tot , sa faca loc la o alta averatie arhitecturala pentru vreun parvenit Tabla ptr autorizatia de imprejmuire este pusa in bataie de joc in mijlocul parcelei, cu nume si prenume, doar ptr cei care au ochean.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Ce dracu de poteca tematica, ticalosilor?! Nu e frumos parcul asa cum e? Mai bine faceti parcuri noi si pe asta lasati-l in pace, nechematilor! Bugetari de doi bani.
Raspunde

Giordan

Acum 1 lună

E țara tuturor imposibilităților....
Raspunde

Rob

Acum 1 lună

Unde cine râde la urmă...e retardat.

Raspunde

B

Acum 1 lună

Asteptam cu nerabdare demisiile
Raspunde

Ela Popescu

Acum 1 lună

Se taie si se distruge tot ce e frumos in toate cartierele orasului Sibiu in parcuri, pe strazi. De exemplu parcul din Terezian de langa str. Lunga s-a transformat in 25% alei pietruite, 25 % parc de caini 25% gazon si 25% zona pentru copii. Au disparut 75% dintre copacii minunati (inclusiv un lilac galben) - ciresi ornamentali, etc... S-a inlocuit totul cu niste aschiute de copaci, care vor face umbra peste 10-15 ani si nu vor avea primavara nici o floare. Arata groaznic, aerul s-a umplut de praf ( nu acum la temperaturi cu minus) Calea Dumbravii a fost distrusa anul trecut. Nimeni nu i-a oprit sa distruga zona verde, sa taie magnolii , sa distruga ronduri de flori. Au motivat distrugerea cu pista de bicicleta si cu linia de autobuz. Pista putea sa treaca pe langa parc, iar autobuzele putea foarte bine sa ocupe una dintre cele doua benzi, asa cum era inainte de instituirea "strazilor cu sens unic". Vrei sa convingi oamenii sa circule cu transportul in comun, atunci reduci parcarile, cresti preturile la parcare , limitezi circulatia masinilor, la noi nu se face nimic. Malul Cibinului a fost curata de salcii pentru construirea pistei de bicicleta, pe un mal, pe celalat mal nu se stie de ce au taiat copacii. Cine va circula vara pe acolo cu/fara bicicleta prin soare fara umbra ? Se taie copacii si in zona Oborului. Acum au trecut la distrus "sub arini"... chiar nu e nimeni in stare sa opreasca distrugerea orasului ? Ce a mai ramas,.. Cei din lumea civilizata nu taie nimic, vin la noi sa taie paduri (de exemplu Austria - este tara unde nu poti taia nimic), iar noi continuam macelul aurului verde si in oras ?
Raspunde

Muresan

Acum 1 lună

Astia vor sa distruga parcul Sub Arini! Trebuie facut ceva! Vavedem din Sibiu, nu vede ce se intampla? A... ei sunt in turnul lor de fildes, in alte sfere astrale, nu ca fraierii care vor parc si copaci... Nu-i asa, dle Vancu?
Raspunde

Va Vedem de pe Marte

Acum 1 lună

S-au terminat banii... .... ... s_a terminat si cu "VaVedem din Sibiu" !!! Nimic nu e autentic in tara asta. Totul e compromis, șpăguit sau corupt. Anul asta plec din romania definitiv. Ultimul sa stingă lumina sa ramana doar politrucii ce azi ne conduc.
Raspunde

Loredana Arhitecti

Acum 1 lună

hipsterasii #vavedem, a caror unica realizare a fost sa se incrunte la o cladire, ar vedea ce se intampla daca primaria ar fi fost condusa preponderent de PSD-isti.

Raspunde

Nemo

Acum 1 lună

"Va vedem din Sibiu" si-a schimbat numele in " Ni se rupe de Sibiu". Au uitat sa anunte public modificarea din statut...
Raspunde

Mora

Acum 1 lună

Ar trebui să existe o evidență clară a tuturor arborilor din oraș și din pădurile din apropierea orașului. Datele biometrice ale copacilor respectivi ar trebui să fie într-o bază de date publică. Baza asta de date ar permite stabilirea, inclusiv prin simulări pe calculator, a efectelor asupra mediului de viață al oamenilor (asupra temperaturii și umidității aerului, asupra cantității de praf din aer, etc. ) și adoptarea celor mai bune măsuri de luat pentru ameliorarea sau măcar menținerea calității mediului de trai prin ocrotirea "infrastructurii verzi" a orașului, fără a-i frâna dezvoltarea. În evidența asta ar trebui să existe și o cartare a habitatelor existente în copacii respectivi, conform ghidului Institutului Forestier European, de exemplu, care este tradus în română de un doctor în silvicultură, din Sibiu. Sunt convins că dacă ar fi solicitat de autoritățile locale să rezolve problema asta, ar fi de acord. Apoi s-ar putea lua deciziile de dezvoltare a "infrastructurii gri" a orașului fără a distruge mediul de viață al sibienilor prin devastarea "infrastructurii verzi". Bine, asta ar însemna inginerie silvică și de mediu adevărată, de nivelul anului 2023, nu 1800, ca acum. Din nefericire, Sibiul este încă în etapa de turnare haotică a betonului peste tot în numele dezvoltării și al progresului. Sibiul pare că încă se luptă cu natura, în loc să colaboreze cu ea, iar "dezvoltarea" orașului se face total nesustenabil, din punctul de vedere al calității mediului.
Raspunde

Evidența!

Acum 1 lună

Pana la evidența arborilor, ăștia nu-a in stare sa tina corect Evidența populației.. sa se stie cati oameni suntem in țara asta. Pana la evidența arborilor mai e cale de cateva secole frumoase.. !
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

Da, adevărat, dar sunt oamenii capabili, care știu cum se face asta. Chestia-i că ticăloșii care conduc au mare grijă ca oamenii capabili să nu se vadă. Să pară că nu există alternativă la ei, că fără ei nu se poate.

Raspunde

Mora

Acum 1 lună

@Evidența! Secole frumoase pentru cine? Pentru ticăloșii care conduc sau care jefuiesc cu sălbăticie Sibiul, țara și cetățenii onești, români sau străini, din România? Asta, ce faci tu, e o tehnică de menținere unei situații care nu convine unei mari majorități, care ar trebui și ar putea, teoretic, să schimbe democratic lucrurile în bine. Tehnica e să spui că nu se poate face un lucru, evidența copacilor, pentru că nu s-a putut face altceva, evidența populației. Aici la copaci e altfel, mai simplu. Copacii stau pe loc zeci de ani sau chiar secole, iar măsurătorile sunt făcute prin alte metode, de alți oameni în perioade diferite de timp. Bine, ție ți-a ieșit din greșală așa, probabil. Dar fii mai atent cu blazarea asta a la Baudelaire. Nu o fă publică! E rușine, chiar dacă ești anonim. Ce dracu! Eu spuneam că sunt metode mai bune și oameni competenți care să le implementeze... dar tu... evidența populației. Defetistă atitudine ai... care favorizează jaful.
Raspunde

Andrei

Acum 1 lună

Vă zic ceva... Nu poți avea o colonie de lilieci, fără ca prezența lor să nu fie remarcată în jurul acelui arbore, zi de zi. Ei chițăie foarte sonor după căderea nopții. Eu de pildă, alerg în sub arini, și am remarcat chiar în fața stadionului, un cuib de lilieci. Concluzia: cei care au luat decizia de tăiere, trebuiau să fie cei care cunosc tot ce mișcă în acel parc, nu un fiștecine de la biroul romsilva sau vreun expert botanist. Aici iară avem o problemă de organizare, cu oameniii nepotriviți pe posturi, superficialitate. Oare acel parc are administrator, care (ar trebui să) știe tot ce mișcă?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus