O colonie în care se estimează că trăiau peste 100 de lilieci a fost pur și simplu ciopârțită, o parte din animalele protejate de lege fiind tăiate cu drujba în cadrul unei acțiuni de toaletare executată în parcul Sub Arini, din Sibiu. Cele care au scăpat de drujbă au fost abandonate, în condițiile unor temperaturi exterioare foarte scăzute. Un sibian aflat în plimbare, alertat de zgomotele scoase de animalele rănite, a descoperit situația și a anunțat o asociație de protecție a animalelor sălbatice. În cursul nopții trecute, reprezentanții asociației, împreună cu un medic veterinar, au reușit să mai salveze 40 de lilieci.
Situația a fost semnalată la lăsarea serii din ziua de miercuri de către sibian unei asociații de protecție a animalelor sălbatice, Wilderness Research and Conservation, din București. Aceștia au contactat colaboratorii lor din Sibiu, care – însoțiți de un medic veterinar – au demarat rapid o acțiune de salvare a liliecilor care au scăpat de drujbă. În zona dinspre Aleea Călăreților, cei alertați au descoperit resturile unui stejar tăiat ”la metru”, impregnate pe alocuri cu sânge.
Pe o parte din trunchiurile tăiate se observă urme de sânge. Sursa foto: George Mărginean
”Au intrat cu drujba direct în colonia de lilieci. Nu au anunțat pe nimeni, au tăiat, apoi au plecat și lăsat totul aici așa cum am descoperit. Când cei care tăiau copacul au văzut că ceva nu este în regulă acolo, că există o colonie de lilieci, ar fi trebuit să se oprească. Dar, nu, ei au continuat”, descrie George Mărginean, membru al asociației.
ACTUALIZARE 18:45 Direcția Silvică Sibiu este instituția care a gestionat acțiunea de toaletare a copacilor, în cadrul căreia o colonie de lilieci a fost tăiată cu drujba, supraviețuitorii fiind lăsați să înghețe. Acțiunea de toaletare are drept scop amenajarea unei ”poteci tematice dedicată iubitorilor de natură”. Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu, spune că muncitorii firmei angajată să realizeze lucrările pur și simplu ”atâta au priceput”. Citește mai multe aici: Colonia de lilieci din Sub Arini a fost ciopârțită cu drujba pentru ”amenajarea unei poteci tematice”. De către Direcția Silvică Sibiu
În cursul nopții trecute, din bucățile de trunchi lăsate în mijlocul aleii din Sub Arini au mai salvat 40 de lilieci, după ce unul a degerat, iar alți doi au trebuit eutanasiați din cauza traumatismelor suferite. ”În această perioadă, liliecii intră într-o stare semilatentă. Unii, care au mai avut energie, și-au luat zborul, sperăm să își fi găsit adăpost, altfel pe gerul acela cu siguranță au înghețat. Alții au rămas, însă, în copacul doborât și tăiat mai apoi cu drujba”.
Însoțiți de un medic veterinar, reprezentanții asociației au intervenit ieri seară în parcul Sub Arini. Sursa foto: George Mărginean
În noaptea trecută, o altă echipă a asociației a venit de la București pentru a verifica și în resturile rămase în picioare din copac dacă mai sunt lilieci în situația de a îngheța de frig. Nu au mai găsit, însă, alte exemplare. După ce au fost duși la cabinetul veterinar, liliecii care au supraviețuit au fost preluați de asociația din București și duși la Centrul de salvare și reabilitare a animalelor sălbatice ”Visul Luanei”.
Sursa imaginilor: George Mărginean
Solicitați, în parcul Sub Arini au venit și reprezentanții Gărzii de Mediu Sibiu. Iar dimineață, în cadrul anchetei deschise, aceștia au revenit însoțiți de polițiști.
”Este o listă întreagă de infracțiuni”
”Când se taie orice copac, trebuie stabilite motivele și împrejurările de către un expert. În cazul copacului despre care vorbim, un stejar din specie protejată, cred, acesta stătea deasupra aleii și, să spunem, era un pericol public. Din ce am văzut noi, copacul era scobit prin mijloc doar în porțiunea unde era colonia, în rest e sănătos. Iar expertul care a evaluat acest copac trebuia să își dea seama de potențialul situației văzând scorburile, precum și cantitatea semnificativă de guano lăsată de lilieci în zonă. În plus, îi și auzi: dacă faci zgomot, ei încep să se agite”, descrie George Mărginean.
Scorburile din copac ar fi trebuit să reprezinte un indiciu celor care au avizat tăierea copacului referitor la faptul că, înăuntru, s-ar putea adăposti de frigul iernii diferite animele. Unele, protejate de lege
Potrivit lui, în momentul în care a început acțiunea de toaletare a copacului, cu siguranță situația a devenit agitată în rândul coloniei. Iar muncitorii – care ar fi trebuit să fie alertați cel puțin de sângele rămas pe bucățile tăiate ”la metru” din trunchiul stejarului – ar fi trebuit să oprească lucrările și să ceară sprijinul unor asociații de profil. ”Noi avem program special pentru lilieci, de reabilitat, de salvat în situații de urgență și așa mai departe. Nu s-a întâmplat asta, au continuat să taie, după care au lăsat restul de lilieci să stea în frig”.
În stejarul tăiat exista și un cuib de albine sălbatice. ”Și acestea sunt protejate. Aia e, au distrus și ditamai fagurele”.
În cursul zilei de joi, reprezentanții asociației de protecție a animalelor au depus sesizări scrise atât în atenția polițiștilor, cât și a Gărzii Naționale de Mediu. ”Situația este de dosar penal, sunt cel puțin cinci legi încălcate aici. Vorbim doar de specii protejate, ceea ce au făcut este un dezastru”.
Potrivit informațiilor neconfirmate oficial, deocamdată, acțiunea de toaletare a copacului în discuție a fost gestionată de Ocolul Silvic Sibiu. Situația a fost confirmată, în cursul serii de joi, de către Primăria Sibiu. ”Zona respectivă se află în administrarea Ocolului Silvic Sibiu. Acțiunea de toaletare a stejarului nu a fost desfășurată de Serviciul Public pentru Administrarea Parcurilor și Zonelor Verzi”, arată reprezentanții administrației locale. De altfel, Turnul Sfatului a luat legătura cu cei din conducerea Direcției Silvice Sibiu, care au arătat că toaletarea copacilor face parte dintr-o acțiune de amenajare a unei poteci tematice pentru iubitorii de natură. Detalii aici
Toate speciile de lilieci sunt protejate
Toate speciile de lilieci din țara noastră sunt protejate de lege. În cazul celor din colonia în discuție, reprezentanții asociației Wilderness Research And Conservation, au identificat un exemplar decedat din specia Liliacul pitic (Pipistrellus pipistrellus), restul fiind din specia Liliacul de amurg (Nyctalus noctula).
O parte din liliecii salvați. Sursa foto: George Mărginean
”Mai ales pentru mediul urban, liliecii sunt principala metodă de dezinsecție naturală. Ei consumă anual zeci de kilograme de insecte și țin, practic, sub control, populații întregi de insecte, fie țânțari, fie dăunători. Cu asta se hrănesc, sunt insectivori: dacă cităm unele studii, un liliac poate duce la economisirea unor cantități anuale de insecticide în valoare de aproximativ 10.000 de euro. Mănâncă extrem de mult”, arată George Mărginean.
Citește și Cele mai multe specii de lilieci din România se află în județul Sibiu
Urmele lăsate de lilieci în zonă (foto sus și jos) ar fi trebuit să fie un alt indiciu care să dea de gândit experților, spun reprezentanții asociației
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: colonie de lilieci taiata cu d
Vizualizari: 5152
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Serafim Scorobete
Acum 1 oră
Adrian Antonie
Acum 2 ore
Emil
Acum 9 ore
Andreea C.
Acum 10 ore
Dan