Direcția Silvică Sibiu este instituția care a gestionat acțiunea de toaletare a copacilor, în cadrul căreia o colonie de lilieci a fost tăiată cu drujba, supraviețuitorii fiind lăsați să înghețe. Acțiunea de toaletare are drept scop amenajarea unei ”poteci tematice dedicată iubitorilor de natură”. Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu, spune că muncitorii firmei angajată să realizeze lucrările pur și simplu ”atâta au priceput”.
”Acolo am demarat proiectul unei poteci tematice. Și acolo trebuia să tăiem crengile afectate de scorburi, să nu cadă să rănească eventual oameni. N-a știut nimeni de situația de acolo, vă dați seama. Că o evita”, spune Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu, despre cauzele care au dus la ciopârțirea cu drujba a unor lilieci și distrugerea habitatului acestei specii protejate, despre care Turnul Sfatului a scris aici.
Întrebat de ce muncitorii care au mânuit drujbele nu au sesizat nimănui faptul că în trunchiurile doborâte erau zeci de lilieci, aflați în pericol din cauza gerului, directorul instituției silvice răspunde că ”atâta au gândit”. ”Sigur, ar fi trebuit ca cei care au tăiat crengile să fi chemat niște specialiști. Dar lucrarea este făcută cu o firmă cu oameni care se cațără, curăță crengi și... mai mult nu pot să vă spun. Asta e realitatea, sunt oameni care curățau crengi și la altceva nu cred că pricep mai mult. Atâta au gândit”.
Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu, spune că muncitorii care au executat lucrarea ”atâta au gândit”
În momentul de față, inspectorii Gărzii de Mediu și IPJ Sibiu anchetează cazul. Pe viitor, Ilie Troancă speră ca experiența să își spună cuvântul în prevenirea unor situații similare. ”Sincer vă spun, din experiență le poți atrage atenția: «când se întâmplă, opriți lucrarea». Dar nu a trecut prin capul nimănui că poate fi o astfel de situație. Noi am cerut curățarea crengilor să nu cadă în capul oamenilor, că apoi eram cu alte chestii. Noi puteam pune acolo «Intrați pe răspunderea dumneavoastră». Dar, dacă se întâmpla ceva, se spunea că n-am avut responsabilitatea să dăm jos acele crengi. În limitele acestea suntem, ce să spun. Acum, toate acestea vin după o experiență. Discutăm: «la un moment dat, când mai vedeți, opriți, analizăm să vedem ce facem mai departe». Ce s-a întâmplat e fapt care e făcut acum”.
Medicul veterinar: ”au fost puși în fața unei morți sigure”
Medicul veterinar Carina Ziegler este cea care, în noaptea trecută, a condus echipa de salvare a liliecilor care au mai rămas în scorburile crengilor doborâte și tăiate la metru. ”Liliecii erau în timpul hibernării, în momentul în care au fost afectați de această acțiune de tăiere. Unii dintre ei, din păcate, au căpătat niște răni – fracturi deschise, care nu se mai pot reabilita în cadrul unui tratament medical destinat animalelor sălbatice. Și de aceea au fost eutanasiați. Un animal sălbatic, de cele mai multe ori, nu supraviețuiește tratamentului împotriva rănilor deschise”.
Întrebată cât de des s-a confruntat cu astfel de situații, medicul veterinar sibian spune că a fost o premieră. ”Am mai avut lilieci aduși spre reabilitat, dar care erau afectați nu în urma acțiunii oamenilor, ci – spre exemplu – pentru că au fost atacați de către o pisică”.
În scorburile copacului tăiat, liliecii și-au găsit un loc propice hibernării, descrie Carina Ziegler. ”Liliecii stau în astfel de condiții destul de apropiați unul de altul și se încălzesc reciproc în astfel de scorburi, care sunt bine protejate, bine identificate de către animale. De regulă, coloniile sunt compuse din mult mai mulți lilieci decât cei pe care i-am mai salvat noi. Prin urmare, restul liliecilor deranjați în urma acestei acțiuni și care n-au mai rămas acolo au zburat. Și, vă spun sincer, nu cred că au mai supraviețuit: la cele -15 grade Celsius care au fost azi-noapte au fost puși în fața unei morți sigure”.
Medicul veterinar spune că cei 41 de lilieci care au mai fost salvați au șanse destul de mari de recuperare.
”Suntem foarte barbari”
Despre prevenirea unei astfel de situații, Carina Ziegler spune că nu prea poate fi vorba în țara noastră. ”Să aibă specialiști. Inclusiv în momentul în care au tăiat copacul, cei care lucrau este imposibil să nu fi auzit un țipăt, cel puțin. Sau când au văzut sângele, să se oprească și să cheme atunci specialiștii. Care să își dea acordul, care să verifice dacă acolo locuiesc specii protejate... Din păcate, lucrurile acestea la noi în țară nu se întâmplă. Efectiv, suntem foarte barbari. Avem o floră și o faună atât de frumoasă în țara aceasta și pare că nu ne preocupă deloc”.
Cât privește poteca tematică pentru care sunt în curs de execuție lucrările de toaletare, aceasta a fost anunțată la finele anului trecut. ”Direcția Silvică intenționează astfel să amenajeze anul viitor un prim traseu turistic, cu rol educativ, în zona Pădurii Dumbrava. Scopul este ca traseul să fie accesibil pentru sibieni și să canalizeze energiile celor care oricum ies în pădure, să o facă într-un mod organizat și cu respect față de mediul înconjurător”, se anunța atunci. Citește mai multe despre acest proiect aici: O nouă atracție pentru sibienii care vor să se plimbe în natură: Direcția Silvică vrea să amenajeze trasee tematice prin pădure
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: lilieci drujba parc sibiu , lilieci sub arini , colonie lilieci , colonia lilieci sub arini ciop , potecă tematică , foto , video , Direcția Silvică Sibiu , Ilie Troancă
Vizualizari: 6668
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Vlad
Acum 9 ore
Vlad
Acum 9 ore
FLOD
Acum 9 ore
Constantin
Acum 9 ore
FLOD