Vineri,
19.04.2024
Partial Noros
Acum
2°C

Cele mai multe specii de lilieci din România se află în județul Sibiu

Cele mai multe specii de lilieci din România se află în județul Sibiu

Cele mai multe specii de lilieci, prezența cărora a fost demonstrată în România, se află pe teritoriul județului Sibiu. Mai exat, în regiunea sitului Natura 2000 Târnava Mare.

Un grup de studenți voluntari au monitorizat aceste specii în vara anului 2018 în cadrul organizației Operation Wallacea și în parteneriat cu un ONG românesc, Fundația Adept Transilvania, ambele dedicate conservării biodiversității și dezvoltării rurale.

Operation Wallacea (Opwall) efectuează monitorizarea biodiversității din regiunea sitului Natura 2000 Târnava Mare din anul 2013. În vara anului 2018, lucrările s-au concentrat mai mult asupra monitorizării speciilor de lilieci, respectiv asupra evaluării pădurilor, râurilor și bisericilor din mai multe sate ale acestei regiuni rurale din Transilvania. Pentru o mai bună înțelegere a comunităților de lilieci din această regiune, informațiile colectate au fost împărtășite cu Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, precum și cu comunitarea chiropterologilor din România, informează site-ul Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor (CCCL), lilieci.ro.

Transilvania este locul perfect pentru studierea sălbăticiei din Europa, de exemplu a plantelor, fluturilor, rozătoarelor, mamiferelor mari, păsărilor, reptilelor și desigur, a liliecilor. Spre exemplu, Opwall a studiat în regiunea Târnava Mare populații de albini, fluturi sau urși în alte părți ale Transilvaniei. Cercetările urmează și în acest an: expediții dedicate pajiștilor carpatice și a pădurilor antice în iulie; studierea speciilor de plante indicatoare de pajiști în Transilvania în iulie-august; monitorizarea comunităților de fluturi ca indicatori ai schimbărilor habitatelor din Tarnava Mare sau urmărirea modificărilor în comunitățile de păsări din Tarnava Mare și asociațiile de habitate.  Durata expedițiilor este între 2 și 6 săptămâni, iar participanții trebuie să achite o taxă de până la 4.500 de euro, în funcție de interesele sale.

Pentru partea de lilieci, studenții participanți învață despre rolul ecologic al liliecilor și despre modul în care fiecare specie este diferită și importantă pentru un ecosistem funcțional. Ei învață, de asemenea, despre amenințările la adresa acestor populații și modul cel mai adecvat de conservare. În expediția din vară, studenții au fost instruiți în metodele de capturare a liliecilor cu echipament adecvat (plase, capcane tip harpă), și au avut ocazia de a observa exemplarele capturate. Ei au învățat, de asemenea, despre metodele de a înregistra și a să analiza ultrasunetele liliecilor, folosind detectoare de ultrasunete, și despre beneficiile colectării probelor biologice pentru analize moleculare.

Pădurile seculare și pășunile bogate oferă un habitat ideal pentru multe dintre cele mai rare specii de lilieci din Europa. Participanții au avut șansa să observe specii rare, precum liliacul urecheat gri sau liliacul cârn, care par să aibă un statut bun în această parte a României. Practicile de utilizare a terenurilor și intensitatea scăzută a agriculturii rezultă într-un mozaic divers de habitate în acest peisaj, creând condiții ideale pentru mai multe specii de lilieci.

Folosind metode de capturare și monitorizare acustică, proiectul a identificat 22 de specii de lilieci, 63% din toate speciile cu prezență demonstrată în România. „S-au identificat, de asemenea, colonii importante în clădiri. Însă aceste date s-au obținut cu o expediție care a durat doar 6 săptămâni, astfel credem că și alte specii de lilieci ar putea fi prezente în această zonă, doar că trebuie înregistrate și identificate. Sperăm că acest proiect poate fi repetat anual, pentru a continua monitorizarea populațiilor de lilieci din regiune”, spun reprezentanții CCCL.

FOTO: Tom Kitching

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus