Să îți dai cu părerea despre care șaorma e mai bună e ca și cum i-ai da indicații lui Marius Măldărășanu cu cine să joace în următorul meci al FC Hermannstadt: oricine poate să facă asta, mai ales anonim pe internet.
Săptămâna trecută a circulat pe rețele sociale din zona noastră un clip video cu un tip care după ce a mâncat șaorme din diverse locuri de prin Sibiu a ajuns la concluzia că cea mai bună este cea de la Levant, un fast-food micuț deschis de câteva zile în fața Pieței Rahova. Argumentele invocate sunt multiple.
Cu prima ocazie le-am făcut o vizită și am constat cu bucurie că bucătarul vine din Orientul Mijlociu, deci gătește ca la mama lui acasă. Carnea o lasă la condimentat o jumătate de zi înainte de a o perpeli la grill, iar în șaormă pune condimente autentice și sosuri de care n-am auzit niciodată când am comandat o șaroma în România, precum cel de rodii.
Învățați cu șaromele ”cu de toate” care se găsesc pe toate drumurile, avem impresia că gustul predominant trebuie să fie cel de ketchup cu maioneză. Nimic mai greșit. La Levant vă garantez că șaorma n-are nimic de-a face cu ce suntem obișnuiți prin România. Seamănă ca aspect general, însă de la prima mușcătură simți că gustul dominant se bazează pe condimente exotice. Să pui atâtea ingrediente într-o îmbucătură și rezultatul să fie unul echilibrat, nici prea gras, nici prea acid, asta înseamnă tradiție și talent. Pe urmă, contează și textura, carnea la Levant este tocată mărunt, salata și legumele adaugă o consistență crocantă, iar sosurile devin cireașa de pe tort, încununează preparatul. Levant mi-a arătat că o șaroma poate fi o experiență culinară, nu o adunătură de grăsimi noaptea la 3 când ieși din club.
Lucrurile se puteau se puteau încheia aici fără probleme, dacă în comentariile videoclipului nu venea cineva cu sugestia că cea mai bună șaorma din Sibiu ar fi cea de la Florian Shaorma. Firesc, a doua zi am comandat de la Florian și am primit o porție de mâncare cât pentru toată ziua. O șaorma mare la lipie de la Florian este cam cât un bebeluș, nu exagerez. Tot ca pe-un bebeluș, trebuie s-o ții cu două mâini, altfel cade pe jos. Preparatul lui Florian este absolut delicios, mult mai apropiat de inima românilor. Știi șaroma aia din copilărie pe care o mâncai când ieșeai cu prietenii în oraș cu banii primiți de Crăciun de la bunici? Aia e! Efectiv te lingi pe degete.
Culmea este că deși Levant și Florian fac șarome folosind 90% aceleași ingrediente, rezultatele sunt foarte diferite. Una este o excursie în Arabia, închizi ochii când muști și simți cum te arde dogoarea nisipului, alta este o odă adusă stomacului, o simfonie urbană.
Prețurile între cele două sunt similare, în jur de 26 de lei o șaroma mare, 15-17 lei una mai mică, dar suficient să te saturi.
În concluzie, cea mai bună șaorma din Sibiu este cea de la Levant, dacă vrei să simți aromele autentice orientale. Dacă vrei să te ții de burtă sau să ai mustrări de conștiință că ai mâncat prea mult, cea mai bună șaorma din Sibiu este cea de la Florian.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: florian șaorma , șaorma sibiu , șaorma levant , levant șaorma , cea mai buna șaorma din Sibiu
Vizualizari: 12606
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Prof. de Geografie
Acum 8 ore
@Hermannstadt
Acum 9 ore
Pastor Marginas
Acum 9 ore
Pastor Marginas
Acum 10 ore
X