Vineri,
04.10.2024
Ploi Scurte
Acum
20°C

Noul stadion schimbă identitatea Sibiului. Primăria dublează finanțarea sportului, cultura rămâne pe loc

Noul stadion schimbă identitatea Sibiului. Primăria dublează finanțarea sportului, cultura rămâne pe loc

În anul 2007, anul în care Sibiul a deținut titlul de Capitală Culturală Europeană, Sibiul a primit mai mult decât un eveniment lung cât un an, a primit o identitate. Sibiul a devenit primul „oraș cultural” al României, tipar pe care, apoi, multe alte orașe au început să îl replice.

Identitatea culturală a orașului a fost obținută, în primul rând, printr-o modalitate de finanțare dedicată, construită în jurul unui ghid de finanțare dedicat asociațiilor private. Atunci, în 2007, s-au dat două direcții. Agenda Culturală a fost instrumentul prin care municipalitatea a finanțat evenimentele culturale, iar cele sportive au fost finanțate prin Agenda Sportivă.

Sibiu Capitala Culturala Europeana

Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007

Evident, după succesul Capitalei Culturale, agenda aferentă a primit cea mai mare parte din suma alocată din bugetul local pentru evenimente ceea ce a făcut ca evenimentele culturale să devină principalul magnet turistic al orașului. Iar turiștii au început să vină, tot mai mulți de la an la an.

Sportul a pornit ceva mai greu decât cultura, care putea deja construi pe fundația clădită de Festivalul Internațional de Teatru. Experimentele de a interveni în sport de-a lungul acelor ani au fost, s-au soldat mai degrabă, cu eșecuri, tocmai pentru că a lipsit o strategie pe termen lung. Să ne aducem aminte doar de FC Sibiu.

Turul Ciclist al Sibiului

Turul Ciclist al Sibiului

Evenimentele organizate de asociațiile private, însă, au avut nevoie de ceva mai mult timp pentru a deveni relevante în domeniile lor de activitate însă cele care au reușit sunt în top la nivelul țării, în ciclism, în tenis sau în sporturile cu motor.

Stadionul dă o nouă identitate orașului

2023 este primul an în care sportul primește mai mulți bani decât cultura din bugetul local al orașului Sibiu. Finanțarea acordată sectorului sportiv se dublează, de la 6 la 12 milioane de lei. În același timp, cultura rămâne cu aceeași sumă ca și în 2022, 7 milioane de lei. Dublarea sumei acordate Agendei Sportive este cea mai importantă creștere adusă bugetului vreunei agende din 2007 încoace.

Sibiu Open

Sibiu Open

Prin modificările aduse ghidului și regimului de finanțare, Primăria și Consiliul Local arată că vor să se implice mai mult în sprijinirea echipelor care activează în primele ligi, FC Hermannstadt și BC CSU Sibiu, în speță.

Legătura cu noul stadion este evidentă. După ani de zile de pribegie, fotbalul are, în sfârșit, o casă pe măsură. Și nu e doar fotbalul, la stadion se aleargă, se fac antrenamente de tir cu arcul, încet-încet va deveni epicentrul activităților sportive din oraș. Care, acum, sunt finanțate dublu față de anii precedenți.

“Anul acesta am dublat finanțarea acordată din bugetul local pentru activitățile sportive, de la 6 milioane de lei la 12 milioane de lei. Sportul sibian, inclusiv activitatea sportivă a cluburilor profesioniste din primul eșalon valoric al Campionatelor Naționale, va avea deci un suport financiar semnificativ din partea administrației locale”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

CSU Sibiu

BC CSU Sibiu

Mai mulți bani pentru echipele profesioniste

Dacă din finanțările pentru asociațiile private s-au putut construi evenimente punctuale de succes, pentru sportul de performanță Agenda Sportivă nu a fost chiar cel mai solid sprijin. În primul rând pentru că ghidul de finanțare nu permitea decontarea de salarii, care, pentru o echipă de fotbal sau una de baschet sunt cele mai mari cheltuieli și cele care, până la urmă, dau și valoarea jucătorilor pe care echipele îi pot contracta.

Ghidul de finanțare al Agendei Sportive a suferit o modificare foarte importantă pentru sesiunea din acest an.

„Primăria Sibiu va sprijini financiar substanțial nu doar evenimente sportive dintr-o varietate de discipline, ci și echipele profesioniste sportive din primul eșalon valoric al Campionatelor Naționale. Pentru acestea din urmă, de anul acesta, Primăria Sibiu va finanța suplimentar și o parte importantă din veniturile sportivilor și ale antrenorilor, în acord cu legislația în vigoare”, mai spune primarul Sibiului.

Maxim 2 salarii medii, dar mai multe tranșe

Potrivit acestor modificări, echipele profesioniste vor putea deconta pentru fiecare salariat eligibil maxim dublul salariului mediu pe economie, în funcție de coeficienții stabiliți de legislație. În cazul în care perioada de derulare a competițiilor sportive la care iau parte este mai mare de 6 luni, echipele din sportul de performanță pot solicita mai multe tranșe de avans care însumat să reprezinte 30% din totalul finanțării acordate. Restul de 70% se vor acorda în tranșa finală.

FC Hermannstadt

FC Hermannstadt

Am vrut să vedem ce impact are această modificare strategică asupra principalelor cluburi vizate cu această modificare, FC Hermannstadt și BC CSU Sibiu:

„Primăria Sibiu a fost dintotdeauna alături de proiectele sportive de performanță, iar pentru BC CSU Sibiu, an de an, finanțarea prin Agenda Sportivă a fost un real sprijin pentru care profităm să mulțumim și pe această cale. Legat de noile prevederi ale ghidului nu putem decât sa fim, din nou, recunoscători. E un pas important că anul acesta se vor putea deconta, în parte, și aceste cheltuieli. În Liga Națională de Baschet Masculin concurăm pe teren, însă știm cu toții, cel puțin neoficial, ce sume se vehiculează în ceea ce privește salariile jucătorilor altor echipe. Până acum, clubul nostru a fost printre puținele care acopereau această parte din buget doar din veniturile înregistrate din sponsorizări și contracte de reclamă și publicitate. Situația economică este așa cum toți o cunoaștem, dar chiar și așa, partenerii noștri privați mereu au făcut tot posibilul să ne sprijine, din dragostea pe care o poarta acestui club. Acum, prin această nouă reglementare din Ghidul de Finanțare al Agendei Sport a Municipiului Sibiu, vom face tot posibilul să creăm o echipă și mai competitivă”, spune Horațiu Floca, directorul BC CSU Sibiu.

Reacția clubului FC Hermannstadt a fost mult mai scurtă: „nu avem nimic de comentat”.

Sesiunea de depunere a proiectelor pentru Agenda Sportivă a anului 2023 se va deschide luni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

2 comentarii

Kukuruku

Acum 1 an

FCH trebuie sustinuta in ultima instanta, ca sa nu se desfiinteze vreodata cand are probleme. Dar trebuie ajutata sa gaseasca finantatori privati puternici.
Raspunde

Teofan

Acum 1 an

Se fac tot felul de aranjamente intre Astrid Fodor si Stefan Bacila ca echipa Sibiului sa nu pice in Liga 2. Unele incearca la limita legii altele de-a dreptul penale( cum a fost in Decembrie cu reasfaltarea fortata a unor strazi absolut fara gropi)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus