Unul dintre locuitorii casei de pe strada Ocnei, nr. 3, acolo unde a fost Hanul La Mielu Alb, acuză proprietarii majoritari ai imobilului, Primăria Sibiu și Consistoriul Evanghelic, care dețin peste 94% din acesta, că refuză să participe la reabilitarea clădirii. Casa este monument istoric de importanță națională.
Enache Mărioara, rezidentă a Sibiului din anul 2013, s-a prezentat astăzi în ședința Consiliului local, dorind să povestească aleșilor locali cum în centrul orașului una dintre cele mai vechi clădiri este lăsată să se degradeze. Femeia spune că a lucrat 15 ani în Italia, după care a revenit la Sibiu, unde împreună cu familia a investit în clădirea care pe vremuri a fost Hanul La Mielul Alb, de pe strada Ocnei, nr. 3. În prezent, ar deține puțin peste 5% din proprietate.
„În 2013 am cumpărat imobilul din str. Ocnei nr. 3, monument istoric, din sec. al XV-lea, al XVI-lea. De atunci ne luptăm ca să se facă consolidare și reabilitare a acestui imobil. Am făcut numeroase intervenții, petiții la Primărie, am atașat fotografii - este un dezastru acel monument istoric, care se chema La Mielu Alb”, și-a început intervenția Mărioara Enache.
Potrivit ei, Primăria Sibiu ar avea 70,55% din imobil în proprietate, iar Consistoriul Evanghelic - 24,03%. Femeia a afirmat că familia sa s-ar fi ocupat de aproape toată procedura birocratică, în sensul acumulării de documente necesare reabilitării, însă „când s-a ajuns să se dea bani, nu a vrut nimeni să ne ajute”.
„Imobilul este într-o stare deplorabilă. Conform legii, toți proprietarii unui monument istoric au obligația de a opri deteriorarea imobilului și de a face lucrări de consolidare. Am făcut demersuri și la Direcția Județeană, care a aprobat cu o adresă din 2017 că se poate restaura poarta sau chiar înlocui. În acest moment, poarta e efectiv căzută. A căzut pe o persoană din curte, care a ajuns ulterior la spital. Trebuie neapărat să se ia măsuri. Eu am făcut toate demersurile către Primărie, Urbana, chiar și la PSD am fost. Nu s-a rezolvat”, a mai spus Enache.
Aceasta a atenționat că este nevoită să meargă în continuare la Ministerul Culturii să-și expună cazul. „E păcat de acest imobil deosebit”.
În cadrul intervenției, femeia a acuzat și reprezentanții societății Urbana SA de lipsă de interes pentru acest imobil. „Administratorul de la Urbana nici nu știa unde este (clădirea). Ei ce fac, numai iau chiria de la oamenii, dar nu administrează și imobilul?”, s-a întrebat Enache.
Prezent, la ședință, Ovidiu Mircea, directorul general Urbana SA, a ținut să combată spusele femeii: „Nu puteți spune că doar administrăm și nu cunoaștem. Am avut runde de întâlniri. Ieri am fost cu arhitectul Bucur și un reprezentant al Direcției de Cultură. E un monument de clasa A, trebuie făcute investiții majore în consolidarea acelui imobil, trebuie întocmită o documentație foarte serioasă – nu ne putem juca cu un monument național, de clasa A și acest lucru durează. E foarte frustrant pentru dânsa, dar din partea noastră, noi administrăm un imobil care e solicitat pentru retrocedare de Consistoriul Evanghelic”, a spus Mircea.
Acesta a dat asigurări că subiectul „este o prioritate pentru acest an”.
„Din 2015 e întruna, dar nu s-a făcut nimic”, i-a replicat Enache.
La ședință au participat doi viceprimari, însă niciunul nu a reacționat la plângerile femeii. Președintele ședinței, Paul Mezei, i-a promis la final doar că „vă vom ține la curent prin intermediul departamentului juridic și a domnului secretar”.
Povestea clădirii istorice „La Mielu Alb” este într-adevăr veche. În anul 2016, Turnul Sfatului a mai scris că imobilul ete implicat în mai multe litigii, iar unii proprietari se arătau indignați, la fel ca acum, de faptul că nu știu la cine să apeleze pentru a contribui la reabilitarea clădirii. „La Mielu' Alb și prezentul negru. Camere pe Booking, cu o fațadă jalnică” era titlul articolului în care arătam cum bijuteriile arhitecturale ale Sibiului medieval tind să cadă, una câte una, în partea cealaltă a balanței - cea a rușinii orașului de astăzi. Proprietari diferiți, procese îndelungate și instituții care dau din umeri că nu au bani să investească în fațada clădirii. Este aceeași poveste ca în multe alte cazuri din Sibiul istoric.
Pentru renovarea fațadei ar fi nevoie de un proiect comun, la care să contribuie toți proprietarii. Pe cât de simplu, pe atât de complicat. În fostul han, care odată îi aparținea unui singur proprietar, comuniștii au făcut apartamente separate, după naționalizare. Foștii chiriași de la Urbana au cumpărat locuințele, după care Biserica Evanghelică le-a revendicat. În mod paradoxal, pe aceeași speță, unii dintre proprietari au pierdut, alții au câștigat.
Reprezentanții Bisericii evanghelice spuneau atunci că nu vor să investească în clădire, până când situația juridică nu se va clarifica.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: mielu alb , Centrul Istoric Sibiu
Vizualizari: 4633
Ultimele comentarii
Acum 33 minute
Altul
Acum 44 minute
Emil
Acum 1 oră
Sibian
Acum 4 ore
Q
Acum 4 ore
Hermannstädter