Duminică,
21.07.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Alianța Anti-Bibu. USR, PMP și Forța Dreptei ar susține un candidat comun la Primăria Sibiu. Reacția FDGR, PSD și PNL

Alianța Anti-Bibu. USR, PMP și Forța Dreptei ar susține un candidat comun la Primăria Sibiu. Reacția FDGR, PSD și PNL

Aruncată pe piață de USR, ideea ca partidele de dreapta să se unească împotriva candidatului liberal la Primăria Sibiu prinde contur. Pe rând, PMP și Forța Dreptei au anunțat că ar susține proiectul. FDGR se declară împotrivă, în timp ce liberalii, prin vocea lui Adrian Bibu nu comentează așa ceva. Social-democrații nu cred în această idee.

Ideea USR Sibiu: ”Ultima redută din județ să nu fie penelizată”

Reales președinte al USR Sibiu, Adrian Echert a anunțat săptămâna trecută că va propune partidelor de dreapta din județ să se alieze pentru a susține un candidat independent la Primăria Sibiu, astfel încât să-i fie blocat drumul spre fotoliul de primar al candidatului PNL.

”Un obiectiv care pentru mine e important vom face tot ce ține de noi ca ultima redută din județ să nu fie penelizată. Nu vreau să fie și Sibiul îngălbenit ca celelalte localități din județ, am văzut ce înseamnă să avem PSD și PNL la guvernare de sus în jos. Asta înseamnă să acaparezi oameni și instituții. Vom face tot ce ține de noi ca asta să nu se întâmple în municipiul Sibiu, în 2024”, a spus Echert la începutul săptămânii trecute.

Există până în acest moment un singur candidat din partea PNL care și-a anunțat oficial în organizație candidatura la Primăria Sibiu – Adrian Bibu. Acesta ar fi cotat, conform unui sondaj cu șanse mari de a câștiga postul de primar al municipiului, singurul liberal cu șanse mai mari fiind președinta organizației, Raluca Turcan, susțin surse din cadrul organizației.

PMP ar susține negocieri pentru un eventual candidat comun

Președintele regional al PMP, Ion Ariton, susține că partidul din care face parte e dispus să negocieze o eventuală alianță locală prin care să blocheze accesul PNL la Primăria Municipiului Sibiu.

”În momentul în care s-ar găsi un candidat într-adevăr cu șanse reale de a câștiga Primăria Sibiu, de ce nu? Deci au mai fost situații când echipe politice au susținut un singur candidat. Dar eu zic că este prea devreme să discutăm despre acest lucru. Vine 2024 așa cum spune și domnul președinte prima rundă de alegeri vor fi cele europarlamentare, ne vom axa pe acest prim test și în situația în care comunitatea sibiană și clasa politică sibiană vor dori să susțină un candidat, putem discuta, ca partid democrat, oricând pe această temă. Dar, repet pentru noi, momentan, nu este prioritară această temă, ci pregătirea alegerilor și bineînțeles câștigarea unui procent foarte bun probabil, ci sigur e gândirea conducerii centrale ca sa nu mai avem neplăcuta surpriză de acum 3 ani când pentru câteva mii de voturi nu am intrat în Parlamentul României”, a declarat Ariton, vineri, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și președintele PMP, Eugen Tomac.

Ciprian Faraon, Forța Dreptei: ”Că voi fi eu acel candidat unic sau altcineva, rămâne de stabilit”

Președintele Forței Dreptei, organizația municipală Sibiu, Ciprian Faraon, susține că nu a avut discuții pentru o eventuală alianță pentru alegerile locale, însă crede că poate fi o soluție bună.

”La nivelul județului Sibiu, a municipiului Sibiu, în special, nu au existat până în acest moment discuții cu referire la o posibilă alianță. Obiectivul nostru, al partidului Forța Dreptei,  este ca până la sfârșitul acestui an să avem filiale deschise în fiecare comună, oraș și municipiu din județul Sibiu, să avem pregătiți potențiali candidați pentru fiecare primărie, consiliu local și pentru consiliul județean. Desigur, nu excludem o alianță (și) la Sibiu cu cele două formațiuni, dacă la nivelul Consiliului Național al Forța Dreptei va exista o astfel de decizie.

Nu am numi-o „alianța anti-PNL”, așa cum s-a vehiculat prin presa sibiană, ar însemna că această formațiune (PNL) este încă credibilă în rândul electoratului sibian. Considerăm că electoratului de dreapta, cel liberal, i-au fost înșelate așteptările, dar și promisiunile făcute în 2020, cu ocazia alegerilor. Suplimentar la Sibiu, reprezentanții PNL au promis spital județean, au promis o serie întreagă de proiecte pentru sibieni, însă nu au făcut nimic. De fapt, au făcut ceva, tot felul de evenimente menite să genereze exerciții de imagine pentru reprezentanții PNL, pe bani publici.

În ceea ce mă privește, în calitate de potențial candidat al Forța Dreptei pentru Primăria Sibiului, cred că o alianță cu PMP și USR, în vederea susținerii unui candidat unic, ar fi oportună. Că voi fi eu acel candidat unic sau altcineva, rămâne de stabilit! Însă pot spune că sunt încrezător că la Sibiu vom obține un scor electoral superior PNL-ului”, a declarat Faraon.

Surse PSD Sibiu: E o idee foarte proastă

Președintele PSD Sibiu, Bogdan Trif, nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect. ”Nu comentez”, a spus liderul social-democrat.

Totuși, surse din cadrul organizației spun că de aici nu se vede cu ochi buni o astfel de alianță. Pentru că nu și-ar avea rostul, spun social-democrații.

”Să dea Dumnezeu să fie Adrian Bibu candidat la Primăria Sibiu. Din punctul nostru de vedere ar fi candidatul ideal, pentru că nu va ieși primar, cu siguranță. Avem și noi date, vorbim cu oamenii, știm ce poate și ce nume și-a făcut în oraș: nu va ieși primar.

E o idee foarte proastă. Trei, patru partide să susțină un candidat independent. De ce? El va figura și pe listele unui partid? Va intra măcar în consiliul local? Ce câștigă USR dacă va susține un independent? Poate fi o soluție doar dacă aduci un super-nume care va și câștiga alegerile. Dar nu există așa ceva. În plus, nu este exclus să candideze pentru un nou mandat Astrid Fodor, iar atunci nici Bibu, nici un alt candidat liberal, nici independent nu va câștiga alegerile pentru Primăria Sibiu”, susțin social-democrații sibieni.

Candidatul PSD la Primăria Sibiu nu va fi anunțat mai devreme de un an înaintea alegerilor, menționează sursele noastre.

FDGR: Nu intrăm. Poate după alegeri

Președintele FDGR, dr. Paul Jurgen Porr susține că forumul nu e interesat de o astfel de construcție politică în perspectiva alegerilor locale.

”Nu comentez. E hotărârea lor, noi mergem pe drumul nostru, vom merge la alegerile locale cu candidatul nostru. După alegeri se va vedea ce coaliții se fac, dar înainte nu intrăm. După alegeri, putem discuta de eventuale alianțe, dar doar în interesul sibienilor”, a declarat Porr pntru Turnul Sfatului.

PNL Sibiu: ”Faptul că unele partide își fac strategia în funcție de candidatul PNL demonstrează doar că PNL este perceput ca principalul partid în încrederea sibienilor”

Președintele PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, susține că ideea de constuire a unei coaliții este recunoașterea succesului politic pe care îl au liberalii în județ.

”Faptul că unele partide își fac strategia în funcție de candidatul PNL demonstrează doar că PNL este perceput ca principalul partid în încrederea sibienilor. Și pentru asta, le sunt recunoscătoare. Înseamnă că sibienii fac diferența între manipulări, diferențieri și muncă susținută în folosul oamenilor, așa cum a făcut PNL. Și nu doar în ultima perioadă. Ci constant, zi de zi a mandatului reprezentanților PNL în funcții publice”, a declarat președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan.

Singurul liberal care și-a anunțat în interiorul partidului intenția oficială de a candida pentru postul de primar al Sibiului, Adrian Bibu, ne-a mărturisit că nu vrea să comenteze pe acest subiect.

”Dacă vreți să discutăm despre alte subiecte, mi-ar face plăcere, însă pe tema asta nu vreau să comentez, pentru ă nu văd la ce bun”, a declarat Adrian Bibu pentru Turnul Sfatului.

În interiorul organizației candidatura sa pare bătută în cuie, atâte timp cât niciun alt candidat nu și-a anunțat intenția de a participa la alegerile locale.

În plus, Bibu are experiența alegerilor din 2020 și este și președintele organizației municipale Sibiu a PNL.

Alexandru Găvozdea, posibil candidat independent susținut de forțele de dreapta

Fostul președinte al Ordinului Arhitecților din România, Alexandru Găvozdea, este un nume despre care se vorbea în interiorul USR ca un posibil candidat al partidului la Primăria Sibiu.

Găvozdea nu e membru de partid, însă, nici nu dorește. Dar nu exclude o eventuală candidatură. ”Nu pot vorbi în acest moment despre o eventuală candidatură. Dar nici nu infirm o astfel de posibilitate”, declara Găvozdea pentru Turnul Sfatului, la începutul lunii februarie.

Atunci exista varianta ca el să încerce o candidatură independentă și să solicite sprijinul unor partide precum USR sau Reper, confirmând astfel ideea unor sibieni că orașul nu se poate dezvolta decât dacă este condus de un primar din afara vreunui partid, pentru a nu se intra în diferite jocuri politice, în dauna cetății și a locuitorilor ei.

Bibu, sub partid la alegerile din 2020

La alegerile locale din 2020, Adrian Bibu, candidatul de atunci al liberalilor pentru Primăria Municipiului Sibiu a obținut 14.773 de voturi (31,13%), în timp ce actualul primar, Astrid Cora Fodor a strâns 20.425 de voturi (43,04%).

Pe poziția a treia a venit, în urma voturilor, candidatul USR PLUS, Raul Andrei Apostoiu – 4.867 de voturi (10,24%).

Candidatul PMP, Ingrid Sofia Hohr a fost votat de 563 de persoane (1,18%).

La votul pentru Consiliul Local Sibiu, liberalii au fost însă peste FDGR. PNL a primit 16.135 de voturi de la sibieni (34,14%), în timp ce FDGR a fost votat de 13.869 de persoane (29,34%). Alianța USR PLUS a avut atunci 6.969 voturi (14,74%), în timp ce PMP a fost votat de 937 de persoane (1,98%).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

40 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bobo

Acum 1 an

Mda, mergem pe mana lui Gavozdea ca sa eliminam orice confuzie, in plus poate se mai si schimba PUZ-ul ala obosit.
Raspunde

Cornel Togan

Acum 1 an

Cine-i Bibu asta? Aliante, forte tralala...
Raspunde

Denisa

Acum 1 an

Nu stiu cine-i Bibu dar acuma o sa afle multa lume despre el
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Muresan

Acum 1 an

Niste mafioti! Bibu ar fi un primar bun!
Raspunde

Daniel Hanea

Acum 1 an

Niste ratati s-au aliat in speranta sa le dea si lor o lingura. Respect - Bibule daca ai reusit sa enervezi lichelele astea!!!
Raspunde

Denisa

Acum 1 an

Ma inscriu si eu! Sustin Bibu
Raspunde

Daniel Hanea

Acum 1 an

Amibe rasculate!!! Nu mai pot... inca n-au disparut astea din USR, PMP???
Raspunde

Bogdan

Acum 1 an

Perfect deacord!!!
Raspunde

Leonard

Acum 1 an

Ba, da ce atata Bibu in sus, Bibu in jos. Peste tot Bibu, Bibu, baiatul asta chiar va baga in convulsii. Incepe sa-mi placa de el
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Alianța anti CE???? Nu e o ideea rea sau bună. E doar o rușine Daca e nevoie de așa "strategie" pentru a combate un "politician" ca Bibu (cu zero realizări, c.v. și nimeni celebru din punct de vedere politic că etern iepure de sacrificiu) înseamnă că Sibiul e lipsit și de ofertă alternativă reală și de politicieni cu macar 10% anvergură Jenant !
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Pai baga-te tu in politica, de ce ai asa asteptari de la altii?
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Încă sper sa deschizi dumneata drumul. Și apoi vedem dacă ne aliem sau nu Pana atunci, sa fiu iertat pentru constatarea unei evidențe. Si pentru faptul că am o viață in care nu simt nevoia să sar in troaca politică
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

Stati calmi, tot cu fdgr votam. Bibu...hahaha.
Raspunde

Roger Helmit

Acum 1 an

Văi de capul vostru, alianță. Alianța furnicilor împotriva elefantului. Bibu va aduna, șterge cu voi pe jos și atâta puteți. Hai că m-am distrat articolul
Raspunde

Cornel Togan

Acum 1 an

Am impresia ca s-au adunat toti esuatii si spera sa ajunga si ei la ciolan si au numit asta Alianta anti-Bibu
Raspunde

Vasile N.

Acum 1 an

Corect!
Raspunde

Vasile N.

Acum 1 an

E clar, le e frica la PMP, USR si FD ca ajung iar someri
Raspunde

Bogdan

Acum 1 an

Vad numai aliante ANTI si nici o alianta PRO. Nici nu intelegeti ce serviciu i-ati facut baiatului asta cu alianta voastra. Respect Bibule. Daca ai inamici din astea inseamna ca faci bine ce faci!! Respect si sa nu cumva sa renunti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un cetatean

Acum 1 an

Exact, doar sa puna strambe, niciodata sa ajute pentru binele comun!
Raspunde

Alisa

Acum 1 an

Se agita dracii simtind mirosul de tamaie!!! Adi, iti admir perseverenta si rabdarea. Alianta de ratati, esuati si foarte obraznici.
Raspunde

Veta

Acum 1 an

Eu nu mai pot sa aud de USR; Cand aud PMP am reflux gastric si sughit; Iar FR-ul imi provoaca sindrom de colon iritabil; Sunteti niste paraziti, menirea voastra e sa procesati fecalii... Imi pare rau dar nu mai vreau sa aud despre voi
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aristide

Acum 1 an

Veto! Esti bolnava rau! Ce-ar fi sa mergi sa faci un CT, la Porr?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Claus

Acum 1 an

E normal...iti sar nepotii analfabeti din functii cu USR,aia sunt cu functii pe merit si concurs,nu mielul branza sau spaguta. Oare de ce crezi ca de 34 ani e doar FSN acolo,il voteaza putorile bagabontii criminalii persoanele ieftine,cand auzi de USR care inseamna normalitate,va ia "tote bolili" cu rau.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Serios? Inca mai crezi in lupta anti coruptie a USR? Fereasca Dumnezeu ce inchisi va tineti ochii!
Raspunde

Daniel Hanea

Acum 1 an

Fain argument, demn de partidele pe care le simpatizezi...
Raspunde

Sandokan

Acum 1 an

Urat se duce "pe apa Sambetei" USR-ul. La fel ca si "marele sef" Johannis, USR-ul a beneficiat de increderea astora care voiau sa se schimbe ceva in tara asta. Si tot la fel a dezamagit. In cativa ani scopul lor va fi sa "prinda" un 5%.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Am vazut in ce directie voiau sa schimbe. Nu mersi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

L

Acum 1 an

Oricine domnilor sa scapam de aceasta mafie **** PSD - PNL (PDL). La fel si in Medias, jos *** si oportunistul de Roman aflat in cardasie cu mafiotii orasului din Romgaz.

Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Majoritatea romanilor (care voteaza) sunt cu pnl+psd. Asta e.
Raspunde

Ovidiu Oanta

Acum 1 an

Eu merg in continuare cu Bibu, are proiecte faine si merita sustinut
Raspunde

Leonard

Acum 1 an

Ma inscriu si eu in simpatizantii lui Bibu
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Constituirea ADI ZONA METROPOLITANĂ și ADI PĂLTINIȘ (2022) Un 2023 pentru zona metropolitană e gata... statutul :-)))) Și tot cu coledzii liberali a pus la cale "reabilitarea parcului Sub Arini" Normal, fără nici un interes. Doar de dragul parcului și al sibienilor. Cooorect! Faine proiecte Susține în continuare
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adriana Poalenbrau

Acum 1 an

Cred ca doamna Turcan ar fi un minunat primar al Sibiului si ar scrie istorie in dezvoltarea si bunastarea orasului nostru! Echipa galbena va invinge!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Nu are voie, nu-i nascuta in Sibiu :)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Denisa only good vibes

Acum 1 an

Este obligatoriu ca primarul Sibiului sa fie din USR, doar asa noi nu vom pleca din tara asta medievala si Sibiul va avea un super cool vibe si o energie extrem de pozitiva!
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Fereasca Dumnezeu!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Raluca

Acum 1 an

USR se aliaza cu Ion Ariton fost PD adica FSN? Si care a semnat adeziune la PSD? Serios? Un USR care il are pe Plesciuc fost director in Primaria Sibiu si care in acelasi timp gestioneaza o agentie imobiliara? Bibu si Turcan in fruntea sondajelor pentru Primaria Sibiu? Din partea unui PNL care a avut 2 viceprimari catastrofali- Pop si Dumbrava? Serios? Ce se intampla in orasul asta?
Raspunde

Florin

Acum 1 an

La Sibiu PNL este fostul PDL adică PD- FSN din vremea lui Nicolae Nan, cu rădăcini în clica lui Nicu Ceaușescu, dar cu tineri gen Bibu, Turcan sau Câmpeanu. Și cu mediocrii precum Dumbrava.
Raspunde

Emilia

Acum 1 an

Ma uit la cate comentarii sunt ascunse din cauza ratingului negativ si la ce comentarii au ratingul negativ. S-a activat tot aparatul de partid al PNL, angajati din aparatul local de stat.
Raspunde

Raluca

Acum 1 an

Am rugamintea la PNL Sibiu sa prezinte rapoartele de activitate ale viceprimarilor sai din ultimele doua mandate: Razvan Pop care a demisionat inainte de incheierea mandatului si Alexandru Dumbrava. De asemenea rapoartele primarilor PNL din localitatile aflate in imediata apropiere a orasului Sibiu: Selimbar, Cisnadie si Rasinari . Aproape la fiecare intrare in Sibiu dinspre aceste localitati sunt probleme.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus