Duminică,
04.06.2023
Parțial Noros
Acum
13°C

Aproape 30 de milioane de lei au fost obținuți pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Județean Sibiu

Aproape 30 de milioane de lei au fost obținuți pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Județean Sibiu

Spitalul Județean Sibiu a obținut o finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Reziliență (PNRR) pentru a reduce riscul de infecții nosocomiale din cadrul secțiilor unității medicale. Proiectul a fost depus spre finanțare în data de 30 septembrie 2022, iar valoarea totală obținută a fost de 29.675.366,96 lei fără TVA.

Reprezentanții spitalului spun că, la fel ca în alte unități de îngrijire a sănătății, și în cadrul SCJU Sibiu, sursele de infecție, respectiv cele care pot produce contaminarea, sunt foarte variate: de la ființe vii (personal, pacienți, vizitatori), la obiecte sau suprafețe din mediul înconjurător. În contexul dat, obiectivul principal al proiectului este legat de controlul și limitarea riscului legat de Infecțiile Asociate Asistenței Medicale (IAAM) în cadrul spitalului. Obiectivul specific este reprezentat de controlul căilor de transmitere a agenților etiologici ai IAAM, respectiv elementele din mediul de spitalizare (obiecte de mobilier, echipamente, instrumentar reutilizabil, aer, deșeuri. etc.). Pentru atingerea acestor obiective, în cadrul proiectului vor fi achziționate echipamentele necesare, solicitate de secțiile spitalului.

„Dezvoltarea serviciilor medicale și asigurarea celor mai bune condiții pentru pacienți, inclusiv în aceea ce privește reducerea riscurilor asociate asistenței medicale, este obiectivul nostru principal. Supravegherea infecțiilor asociate asistenței medicale face parte din obligația noastră și a fost și este o preocupare permanentă în cadrul SCJU Sibiu, care are structurile necesare îndeplinirii acestui obiectiv. Totuși, cunoașterea permanentă a nivelului de incidență al IAAM, precum și a circulației agenților etiologici ai acestora în diferitele secții din spital, respectiv raportarea lor periodică, nu sunt suficiente pentru prevenirea și mai ales pentru controlul acestora.  Infrastructura veche a unor clădirilor și a dotărilor existente în acestea, circuitele necorespunzătoare și echipamentele vechi sau lipsa unor echipamente, sunt motive pentru care prevenția și controlul IAAM au nevoie de noi investiții, acesta fiind motivul principal pentru care a fost gândit acest proiect, care completează eforturile de modernizare a pavilioanelor spitalului din ultimii ani. Tocmai de aceea, ne bucurăm că,  împreună cu Consiliul Județean Sibiu, am reușit să primim finanțare pentru acest proiect esențial, pentru că, în condițiile în care numeroase pavilioane au fost sau vor fi modernizate, este vital să avem și echipamentele necesare pentru a preveni infecțiile nosocomiale”, explică mangerul SCJU Sibiu, Dr. Daniel Chelcea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus