Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

OSCAR 2023: Filmul ''Everything Everywhere All at Once'' este marele câştigător al galei, cu şapte premii

OSCAR 2023: Filmul ''Everything Everywhere All at Once'' este marele câştigător al galei, cu şapte premii

Filmul "Everything Everywhere All at Once" a fost marele câştigător al celei de-a 95-a gale de decernare a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, unde această peliculă regizată de cineaştii Daniel Kwan şi Daniel Scheinert a câştigat şapte trofee, inclusiv la categoria "cel mai bun lungmetraj", informează revista Variety, citată de Agerpres.

Pelicula, o combinaţie între comedie şi film SF, despre proprietara americano-chineză a unei spălătorii, care trebuie să facă faţă unui audit din partea fiscului şi care se luptă în acelaşi timp cu atacatori veniţi din universuri paralele, s-a impus şi la categoriile "cea mai bună regie", "cea mai bună actriţă în rol principal" (Michelle Yeoh), "cel mai bun actor în rol secundar" (Ke Huy Quan), "cea mai bună actriţă în rol secundar" (Jamie Lee Curtis), "cel mai bun scenariu original" (Daniel Kwan şi Daniel Scheinert) şi "cel mai bun montaj" (Paul Rogers). 

Aceste victorii reprezintă un veritabil triumf pentru A24, studioul cinematografic care a realizat un film independent ce a reuşit să obţină încasări de aproximativ 100 de milioane de dolari pe plan mondial - o realizare uluitoare într-o perioadă în piaţa filmelor de artă este în scădere. Acelaşi studio a reuşit totodată o performanţă rară, câştigând toate cele patru premii pentru interpretare - trei au fost obţinute cu "Everything Everywhere All at Once", iar cel de-al patrulea cu filmul "The Whale".

Gala organizată duminică seară de Academia de film americană a fost un eveniment marcat de numeroase reveniri şi de câteva premiere. Michelle Yeoh a devenit prima actriţă de origine asiatică premiată cu Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin. Artista malaeziană are în spate o carieră îndelungată şi s-a remarcat în trecut în filme de arte marţiale şi în pelicule de acţiune, precum "Crouching Tiger Hidden Dragon" şi "Yes, Madam".

Brendan Fraser a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal datorită interpretării unui bărbat gay diagnosticat cu obezitate morbidă, care încearcă să reia legătura cu fiica lui înstrăinată în filmul "The Whale". Brendan Fraser, odinioară un star de prim rang la Hollywood, cunoscut pentru filme mai degrabă populare, precum "George of the Jungle" şi "The Mummy", a petrecut ultimul deceniu rămânând departe de luminile reflectoarelor, din cauza unor probleme de sănătate şi familiale. Victoria sa de duminică seară reprezintă o revenire remarcabilă.

"Mi-am început cariera în această industrie în urmă cu 30 de ani şi succesul cu siguranţă că nu a fost uşor pentru mine, dar era ceva pe care nu l-am apreciat în acea vreme, până când a dispărut", a declarat Brendan Fraser, vorbind despre perioada mai puţin fastă din cariera sa recentă. Actorul i-a mulţumit apoi regizorului filmului "The Whale", Darren Aronofsky: "Mulţumesc că mi-ai aruncat un colac de salvare şi că m-ai adus înapoi la bordul navei".

Ke Huy Quan a câştigat Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării soţului protagonistei din "Everything Everywhere All at Once". Fostul copil-minune de la Hollywood, născut în Vietnam, a jucat în filme precum "Indiana Jones and the Temple of Doom" şi "The Goonies", însă a renunţat la actorie în urmă cu câţiva ani, din cauza lipsei de oportunităţi la Hollywood pentru actorii asiatici.

Jamie Lee Curtis, o veterană a industriei filmului, cunoscută din producţii de mare succes, precum "Halloween", şi totodată fiica unor legende de la Hollywood, Tony Curtis şi Janet Lee, a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar datorită interpretării unei agente a fiscului american în "Everything Everywhere All at Once".

Filmul "All Quiet on the Western Front", o nouă adaptare a romanului omonim publicat de Eric Maria Remarque despre viaţa petrecută în tranşee de soldaţii germani în timpul Primului Război Mondial, a câştigat duminică seară patru premii Oscar, inclusiv premiul pentru cel mai bun lungmetraj internaţional. Aceeaşi peliculă, care denunţă violenţele şi absurditatea războiului, s-a impus şi la categoriile "cea mai bună coloană sonoră", "cea mai bună scenografie" şi "cea mai bună imagine", precizează sursa citată.

Printre ceilalţi câştigători importanţi s-au numărat filmele "Pinocchio", regizat de Guillermo del Toro", care s-a impus la categoria "cel mai bun lungmetraj animat", şi "Women Talking", care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (Sarah Polley).

Superproducţiile "Avatar: The Way of Water" şi "Top Gun: Maverick" au fost recompensate la categoriile "cele mai bune efecte vizuale", respectiv "cel mai bun sunet".

"Navalny", un film despre liderul opoziţiei ruse Alexei Navalny, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj documentar. Yulia Navalny, soţia politicianului rus - aflat în prezent la închisoare -, a urcat pe scena galei Oscar şi a susţinut un scurt discurs prin care s-a adresat soţului ei, criticându-l totodată pe Vladimir Putin: "Visez la ziua în care vei fi liber şi în care ţara noastră va fi liberă".

foto Everything Everywhere All at Once/facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Sparrow

Acum 1 an

Manus sturpare, kitch, politicā de doi lei, frectii de starletele... clasic Oscar. Bine cā a trecut acum toti îsi vād de ale lor. Auzi bā, extraterestrii si detergentul Ariel plus portārei nemilosi reuniti intr-o peliculā premiatā! Tare de tot! P.S Detergentul folosit in film era biodegradabil desigur iar extraterestrii erau vegani cu intolerantā la gluten?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus