Vineri,
01.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Specialiști de la ULBS, implicați în salvarea păstrăvului mediteranean din sudul Italiei. Experiența poate fi folosită pentru repopularea râurilor din țară cu lostriță

Specialiști de la ULBS, implicați în salvarea păstrăvului mediteranean din sudul Italiei. Experiența poate fi folosită pentru repopularea râurilor din țară cu lostriță

După cinci ani, un proiect finanțat de Uniunea Europeană în Molise, regiunea din Italia vecină cu Napoli și Foggia, a salvat populația de păstrăzi mediteraneni pe râurile Volturno și Biferno, relatează presa italiană, iar parte din proiect au fost și profesori de la Facultatea de Științe a Universității Lucian Blaga.

Specia de pește este pe cale de dispariție la nivel național și european, fiind amenințată de poluare, pescuitul excesiv și introducerea de specii alogene.

S-a reușit prin proiect mărirea numărului de exemplare  prin introducerea cu succes a unor tehnici inovatoare, de la aplicarea unor biotehnologii care nu au mai fost folosite până acum pentru păstrăvul nativ, la reabilitarea habitatelor prin reconectarea hidraulică și implicarea reală și participativă a comunităților locale. 

Ajutor de la ULBS

La o parte din aceste proiecte au contribuit și specialiștii sibieni de la Facultatea de Științe a Universității Lucian Blaga. Metoda folosită în Italia a fost folosită și în țară pentru multiplicarea exemplarelor de lostriță de pe râurile din România, anunță ULBS.

”Specialiștii de la ULBS au participat la elaborarea metodei de reproducere in-situ a indivizilor de păstrăv mediteraneean cu structura genetică neafectată de hibridizarea cu păstrăvul comun introdus. De asemenea, echipa ULBS a participat la validarea acestei metode pentru lostriță (Hucho hucho) specie de salmonid de interes conservativ, prezentă în România, dar grav afectată de impactul antropic.

În mai 2022 au avut loc în România activități de teren și de laborator (Centrul de Cercetare in Ecologie Aplicată, Facultatea de Științe, ULBS) pentru validarea metodei elaborate. Împreună cu partenerii din proiect a fost organizat un workshop pentru diseminarea rezultatelor obținute.

Specialiștii ULBS care au participat la acest proiect sunt: conf. dr. Doru Bănăduc, conf. dr. Angela Bănăduc, Cercetător Științific III  dr. Alexandru Burcea, laborant Claudia Mihuț”, transmite ULBS.

Creștere a păstrăvului mediteranean cu până la 94%. 

La proiectul din Italia au participa universități, autorități locale și societăți implicate în activități de mediu.

”LIFE NatSalMo a condus la rezultate care sunt de-a dreptul măgulitoare: în tronsoanele de râu vizate de proiect, s-a înregistrat o creștere a păstrăvului mediteranean cuantificabilă între 70 și 94%. 

Cifrele importante au fost obținute datorită echipei NatSalMo, care a experimentat și a utilizat proceduri și tehnici de avangardă în comparație cu cele utilizate în general în contexte similare: crearea primei criobănci europene de semințe de păstrăv mediteranean a fost unul dintre obiectivele cheie la care proiectul a lucrat intens și care s-a dovedit a fi un suport valabil pentru implementarea și optimizarea reproducerii artificiale tradiționale. De fapt, datorită stocului de material seminal congelat, deja analizat genetic și gata de utilizare, este posibil să se evite păstrarea indivizilor masculi în crescătorie ca reproducători, eliberându-i imediat după colectare în habitatul lor natural, protejându-le astfel caracterul sălbatic”, susțin coordonatorii proiectului. 

O altă inovație introdusă de LIFE NatSalMo a fost așa-numita "tehnica de cuibărit&cocooning", adică crearea de cuiburi de reproducere semi-artificiale direct în albia râului, în care sunt "semănate" ouăle fertilizate, astfel încât ecloziunea să aibă loc direct în mediul natural și sălbatic, protejând astfel puii de orice element de domesticire.  

Printre rezultatele cele mai măgulitoare ale LIFE NatSalMo, trebuie menționate Contractele de râu, a căror semnare de către administrații, asociații și autorități locale avansează rapid și care atestă voința de a continua, dincolo de durata proiectului european, să gestioneze resursele naturale din Biferno și Alto Volturno într-un mod durabil și comun.  

Sursa foto: Greenproject.info

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Alexandru Ispășoiu

Acum 11 luni

BRAVO!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus