Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Dosar rapid în cazul sibianului care a amenințat cu moartea un polițist. În ianuarie 2022 a fost reținut, în mai s-a dat prima sentință, în iulie a rămas definitivă, iar acum poate fi liber

Dosar rapid în cazul sibianului care a amenințat cu moartea un polițist. În ianuarie 2022 a fost reținut, în mai s-a dat prima sentință, în iulie a rămas definitivă, iar acum poate fi liber

În ianuarie 2022, Louis Lorant Virca era reținut pentru 30 de zile, fiind acuzat că a trimis mai multe mesaje scrise și vocale prin care amenința cu moartea un polițist și familia acestuia.

S-a deschis procesul, iar în 20 mai, Judecătoria Mediaș stabilea că acesta trebuie să fie închis pentru 9 luni și să-i plătească polițistului 25 de mii de lei, daune morale. După două luni, în 22 iulie, Curtea de Apel Alba menține pedeapsa dată de prima instanță. În această lună deja ar trebui să fie liber, pentru că în două luni, pe durata cercetării penale a fost în arest la domiciliu.

”Singurele legături pe care le am sunt în Moscova și în Cecenia”

Louis Lorant Virca avea înaintea începerii acestui dosar o condamnare la închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor într-un dosar din 2011. A fost condamnat la închisoare cu suspendare în anul 2011, după ce DIICOT a destructurat o grupare locală, paramilitară, condusă de Horațiu Potra.

În acest ultim dosar a fost reținut în ianuarie 2022 după ce a trimis mai multe mesaje prin care amenința un polițist și familia acestuia cu moartea. Era nemulţumit de modul în care lucrătorul de poliţie instrumenta un dosar penal în care acesta avea statutul de victimă.

El spunea anul trecut că prin acele amenințări a vrut să demonstreze că poliția nu face nimic atunci când se aduc probe, dar acționează imediat împotriva lui.

”În 2018 mi s-a înscenat un dosar de distrugere de către rudele mele. Fără nicio probă, fără nimic.

Când am fost la poliție, am dat declarații la poliție, cu filmări, cu tot, cine e în spatele la tot, dar nu m-au ascultat. Au încercat să mă calce cu mașina în nenumărate rânduri.

I-am făcut reclamație polițistului la DGA. Martorul din dosar a luat mită de la tatăl meu, nimeni nu face nimic. Am făcut plângeri la parchet, din noiembrie, și nimeni nu face nimic. Se fac dosare pe vorbe. Am declarat că am dușmani și nu au făcut nimic.

Eu l-am înjurat și i-am zis una alta pentru a demonstra că dacă eu vorbesc urât mă arestează și când mă duc cu probe, poliția nu face nimic”, spunea Virca.

În ianuarie împotriva lui s-a început urmărirea penală pentru ultraj în formă continuată.

”În 2010 mi s-a asociat numele cu Potra pentru un consum de cânepă de pe câmp, Am primit pedeapsă prea mare, pe vorbe, unde erau toți pe-o mână. Cel mai corupt Parchet din lume e Parchetul Sibiu și Mediaș. Alții omoară oameni pe stradă cu mașina și nu pățesc nimic, iau suspendare. Eu dacă înjur, mă duc la pușcărie.

Nu vreau numele meu să fie asociat cu corupția și hoția. Eu nu mint, așa să-mi ajute Dumnezeu dacă mint, dar eu nu mint, eu sunt omul lui Dumnezeu. Sunt om cu credință, pe mine mă iubește toată Rusia. Eu nu am avut legături cu Potra, eu, singurele legături pe care le am sunt în Moscova și în Cecenia”, a mai spus Virca.

Citește și: 

Louis Lorant Virca, medieșeanul acuzat că a amenințat cu moartea un polițist: Am vrut să demonstrez că dacă eu vorbesc urât mă arestează și când mă duc cu probe, poliția nu face nimic

Prima sentință a venit în 4 luni de la reținere

În 20 mai 2021, Judecătoria Mediaș dădea deja sentința în acest caz:  9 luni de închisoare cu executare, 25.000 de lei pe care trebuie să-i plătească polițistului drept daune morale și 6.000 de lei, cheltuieli de judecată.

Judecătorii l-au găsit vinovat pentru comiterea infracțiuni de ultraj în formă continuată, iar cuvintele pe care le-a adresat polițistului și familiei acestuia apar în dosar însă sunt greu de reprodus.

”Tu vei fi primul executat de tir când ţi lumea.mai draga apai se învaţă toţi minte b.... in inima şi creierii ma-tii Ca să şti şi tu Io am ordonat să moară.somfalean Atât îs de ciumeg Nu ţi-ai treabă O s-o faci langa el!”, îi scria polițistului în ianuarie 2022, acesta fiind printre ultimele mesaje.

Primele au apărut luna noiembrie.

„Jur pe mormânt la moşu şi pe tovarăşii mei si fraţii mei, de unde trăbă, când o să fie mortăciuni răspundeţi. #####... ăla asa ... no nu-i nimica mă!! Nu-i nimica, că miliţienii şi copiii de miliţieni din mormânt nu mai ies!! Din puşcărie ieşim, ca noi suntem grei! No nu-i nimica! #### minte ##### !!!”, scrie într-un mesaj transmis în 3 noiembrie 2021.

„Vezi că m-am jurat pe mormânt #### mere unde vrei Că peste mosh meu nu-i nimeni Şi te bat când te torn în civil Sau când mergi la excursie Jur”, scrie într-un alt mesaj.

Judecătorii medieșeni au considerat că Virca a avut un comportament nejustificat față de problemele invocate în legătură cu dosarul său.

”A avut un comportament nejustificat în raport cu motivele invocate de acesta privind durata cercetărilor penale şi tergiversarea   de către poliţist . Inculpatul avea la dispoziţie căile legale  de atac,  respectiv contestaţia privind tergiversarea procesului penal prin care putea solicita controlul judiciar al instanţei cu privire la modul de efectuare a   urmăririi penale. Dar, inculpatul decide să aplice el un tratament coercitiv poliţistului, în formă agresivă, de neacceptat şi peste limita rezonabilă.

În mod evident, poliţistul a suferit o temere serioasă, i-a impus un comportament diligent la locul de muncă, în viaţa privată, pentru protecţia şi siguranţa sa şi a familiei. Martorii  au arătat că poliţistul avea arma asupra sa şi  după programul de lucru, supravegherea locuinţei sale a fost inclusă în itinerariul patrulei de supraveghere, s-a retras din viaţa socială, deci evident i-a determinat un disconfort  semnificativ  ce justifică cererea de daune morale”, se arată în sentința Judecătoriei Mediaș.

Recurs la Curtea de Apel Alba. Finalizat în 2 luni

În 22 iunie, Curtea de Apel Alba dă sentința definitivă în acest caz prin care menține în totalitate decizia judecătorilor medieșeni.

”Curtea constată că în mod corect prima instanță a obligat inculpatul la plata către partea civilă a sumei de 25.000 de lei reprezentând daune morale, neimpunându-se diminuarea acestora, fiind întrunite condițiile răspunderii civile delictuale, contrar celor susținute de inculpatul-apelant, care de altfel a recunoscut săvârșirea faptei”, susțin judecătorii de la Curtea de Apel.

În ceea ce privește modalitatea de executare a pedepsei, ”Curtea constată că în mod corect prima instanţă a dispus executarea efectivă a acesteia, nefiind întrunite condiţiile privind amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării acesteia sub supraveghere, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior, dar și ulterior săvârșirii infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciind că se impune condamnarea la pedeapsa închisorii cu executarea acesteia, singura soluție aptă să asigure funcția coercitivă, preventivă și educativă a sancțiunii penale, o soluție de amânare a aplicării pedepsei sau de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere fiind nejustificat de blânde și neoferind garanția că inculpatul nu va reitera comportamentul infracțional”. Deci cu executare.

Astfel că din cele nouă luni se scad cele aproape două, cât timp a fost în arest la domiciliu, pe perioada desfășurării anchetei, iar liberarea sa ar trebuie să se producă în această lună, în cazul în care nu au survenit alte incidente pe perioada executării pedepsei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Diana Popa

Acum 1 an

Astea conditii in care sa lucrezi, cu mercenari inarmati pe urmele tale si ale familiei, care primesc 9 luni la domiciliu.... mai si recunoaste ca relatiile sale sunt in Rusia si Cecenia. Doamne-ajuta-i familia politistului ca justitia si-a facut treaba!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus