Duminică,
21.04.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Victor Costache: COVID-19 a expus vulnerabilităţile sistemului de sănătate în întreaga lume, dar a arătat că ne putem mobiliza

Victor Costache: COVID-19 a expus vulnerabilităţile sistemului de sănătate în întreaga lume, dar a arătat că ne putem mobiliza

Victor Costache, consilier onorific al premierului, a declarat miercuri că pandemia de COVID-19 a expus "vulnerabilităţile sistemului de sănătate din întreaga lume", dar a demonstrat şi capacitatea de mobilizare.

Declaraţiile a fost făcute în debutul reuniunii la nivel înalt a statelor membre ale Biroului Regional OMS Europa referitoare la problematica resurselor umane din sănătate, desfăşurată miercuri şi joi la Bucureşti.

"COVID-19 a expus vulnerabilităţile sistemului de sănătate din întreaga lume, dar ne-a arătat că ne putem mobiliza să facem aproape orice. Costurile nu au fost mici. Şi mă refer aici, în primul rând, la efortul masiv al cadrelor medicale, inclusiv la cel legat de necesitatea asigurării fluxului de mobilitate. Un lucru e clar, dacă vrem să avem sănătate, avem nevoie de forţă de muncă. Asta ne-a reamintit, de fapt, pandemia: rolul unic jucat de medici, de întreg corpul medical şi de asistenţi medicali, în bătălia cu boala. Este vital să recunoaştem profesionalismul, dăruirea şi eforturile extraordinare ale profesioniştilor noştri. Să înţelegem, în acelaşi timp, nevoile acestora, provocările cu care se confruntă şi să acţionăm pentru a-i sprijini şi proteja", a precizat el, citat de Agerpres.

Victor Costache, fost ministru al Sănătăţii, a mai declarat că unul dintre obiectivele prioritare la nivel global îl reprezintă investiţia durabilă în forţa de muncă din domeniul sănătăţii.

"Cred cu tărie că personalul medical reprezintă inima sistemului de sănătate, deoarece inima este cel mai solicitat muşchi din corp. Tocmai de aceea, profesioniştii noştri trebuie să fie ascultaţi şi sprijiniţi, pentru a face faţă provocărilor prezentului şi dinamicii îngrijirii. În ultimii patru ani am văzut cum circumstanţe excepţionale au pus la încercare sistemul nostru de sănătate în moduri fără precedent. Am fost martorii eroismului personalului medical, care a lucrat - nu neobosit, dar cu determinare - pentru a îngriji pacienţii, chiar dacă asta a însemnat să îşi pună în pericol propria sănătate. În acelaşi timp, am văzut cum lipsa personalului medical şi a resurselor adecvate au dus la tragedii care ar fi putut fi evitate", a subliniat el.

Victor Costache a pledat pentru solidaritate, unitate, parteneriat şi schimb de bune practici, ca principii care să ghideze acţiunea în sănătate.

"Prin prezenţa mea, astăzi, alături de dumneavoastră, vreau să vă asigur că vocea profesioniştilor din domeniul sănătăţii este auzită la cel mai înalt nivel al Executivului", a mai precizat acesta. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cardiolog

Acum 1 an

Cine e nulitatea asta?
Raspunde

Ombladon

Acum 1 an

un om care implanta stenturi aflate in testare pacientilor, dupa care ii mintea an de an la consult ca sunt in regula, cand de fapt in ei cresteau anevrisme!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus