Sâmbătă,
05.10.2024
Innorat
Acum
14°C

Atenție la bulină: Cum ridică Soma gunoiul în Cartierul Arhitecților

Atenție la bulină: Cum ridică Soma gunoiul în Cartierul Arhitecților

În ultima vreme au apărut mai multe reacții pe rețelele de socializare referitoare la modul în care sunt sortate și ridicate deșeurile în Carterul Arhitecților. În special în zona platformelor amenajate pe marginea drumului județean care leagă Sibiul de Cisnădie apar adesea focare de mizerie. Părerile locatarilor sunt împărțite, în vreme ce unii dau vina pe operatorul de salubritate care ar trebuie să vină să facă curat mai des, alții cred că gunoaiele aruncate pe jos aparțin tot locatarilor, care nu-și respectă vecinii.

La mijlocul săptămânii trecut am însoțit vreme de câteva ore mașina SOMA pentru a vedea cum se ridică gunoiul în Cartierul Arhitecților și cât de bine sunt măturate pe urmă platformele.

În primul rând trebuie făcută precizarea că în Cartierul Arhitecților colectarea deșeurilor se face diferit față de Sibiu. Aici nu există pubele voluminoase de mari dimensiuni pentru fracții, ca în Sibiu. Ne referim în special la cunoscutele „clopote” galbene, verzi și albastre, de la care deșeurile sunt preluate cu o mașină specială împărțită pe două fracții.

În Cartierul Arhitecților pubele pentru hârtie, plastic și sticlă sunt pe aceeași platformă cu cele pentru biodegradabil și rezidual. Pentru toate vine o singură mașină, zi de zi.

soma sibiu

Echipajul SOMA care se ocupă și de Cartierul Arhitecților începe programul zilnic la ora 07:00. Când ajunge la locul unde locatarii aruncă deșeurile primul lucru pe care îl face șeful de echipă este să verifice toate pubelele dacă s-a aruncat gunoiul corect, sau sunt contaminate. Spre exemplu, dacă cineva aruncă niște pungi cu gunoi rezidual în pubela albastră, atunci va contamina tot restul conținutului și totul va merge la rezidual. Adică bulina neagră.

„În cazul în care observ că fracțiile sunt amestecate sau că sunt probleme în modul în care a fost aruncat gunoiul atunci fac niște fotografii și le trimit superiorilor mei de la dispecerat, pentru a ști cum să procedez mai departe. În cazul de față nu sunt probleme”, spune Nicolae Șandru, șeful de echipă.

soma masina sibiu

După ce încarcă fracția reziduală (pubela neagră) de la toate platformele din cartier, mașina SOMA pleacă la Groapa de gunoi de la Cristian, unde descarcă. Acolo șoferul golește mașina și schimbă bulina neagră cu cea galbenă. Apoi reia tot traseul de la început, doar că de data aceasta va ridica conținutul pubelelor galbene.

„Oamenii trebuie să fie atenți la culoare bulinei afișată pe mașină. Poate că e aceeași mașină, dar suntem foarte atenți să nu amestecăm fracțiile și de fiecare dată colectăm separat. După ce adunăm plasticul de la toate platformele din cartier mergem și golim la Stația de sortare, apoi schimbăm iar bulina și mergem să luăm hârtia”, mai spune Nicolae Șandru.

Un alt detaliu interesant este acela că toate mașinile SOMA sunt dotate cu GPS și dispecerii știu în timp real unde se află orice mașină ieșită pe traseu, pe unde a mers, la ce oră a ridicat gunoiul de la platforma respectivă, inclusiv cantitatea colectată este înregistrată electronic.

Toate procedurile descrise mai sus se reiau zi de zi, inclusiv în week-end și majoritatea sărbătorilor legale. Practic, echipa SOMA trece și curăță o platformă din Cartierul Arhitecților de mai multe ori pe zi. Și totul poate fi demonstrat cu ușurință, prin intermediul sistemelor electronice.

gps

„Eu observ prin munca mea de zi cu zi că lucrurile par să se îndrepte și în Cartierul Arhitecților. Poate mai greu ca în alte locuri, dar se vede că oamenii aruncă mai atent, nu mai e aceeași mizerie. Loc de mai bine este întotdeauna”, concluzionează reprezentantul SOMA.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Sus