Vineri,
22.09.2023
Partial Noros
Acum
20°C

Neagu – pentru, Mureșan – împotrivă, Cătană - abținere. Cum explică sibienilor votul pentru ”dezincriminarea” furturilor mai mici de 250.000 de lei de la stat

Neagu – pentru, Mureșan – împotrivă, Cătană - abținere. Cum explică sibienilor votul pentru ”dezincriminarea” furturilor mai mici de 250.000 de lei de la stat

Din cei trei senatori pe care îi are Sibiul, unul singur a votat împotriva pragului de 250.000 de lei, sub care abuzul în serviciu nu mai este considerat o faptă penală. Cei trei senatori fac parte dintr-o circumscripție care include și municipiul Sibiu, unde în urmă cu șase ani a ieșit în stradă aproape un sfert din populația orașului pentru a protesta împotriva ”celebrei” OUG 13.

Senatul a adoptat, în ședința de miercuri, modificarea Codului Penal, astfel încât abuzul în serviciu să nu mai fie considerat infracțiune, dacă paguba produsă este mai mică de 250.000 de lei.

Cu alte cuvinte, va scăpa de ancheta penală și procesul în urma căruia ar putea fi condamnat la închisoare cuprinsă între doi și șapte ani funcționarul public care ”cu ştiinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege (...) ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ” cauzând o pagubă mai mică de 250.000 de lei.

Nicolae Neagu (PNL) este singurul senator de Sibiu care a votat ”pentru” adoptarea acestui prag. El spune că votul dat de el este unul politic, fiind stabilit în coaliția PSD – PNL, pe care o reprezintă. Iar pragul de 250.000 de lei a fost stabilit în Comisia juridică, din care el nu face parte, și nu a mai putut fi influențat în vreun fel de către el, ca și senator, înainte de vot.

”Ce este sub acel prag de 250.000 de lei, nu se prescrie: intră în contravenție, care presupune amendă și recuperarea prejudiciului. Dacă acel prag de 250.000 de lei este mare sau mic nu are consonanță cu Ordonanța 13, ci niște decizii ale Curții Constituționale care nu îmi este dat a le interpreta și care sunt de trei ani de zile. De ce acel prag de 250.000 de lei? Nu pot să spun decât ceea ce au spus colegii mei din Comisia juridică. Ei au legat acest prag de cel prevăzut la evaziune fiscală, în Codul Fiscal”.

Nicolae Neagu nu crede că sibienii îl vor judeca pentru votul dat. ”A fost unul politic”

Întrebat de faptul că este senator într-un oraș unde un sfert din populație a protestat împotriva unui prag mult mai mic – de 200.000 de lei – propus pe vremea când PSD-ul lui Liviu Dragnea deținea puterea, Neagu a arătat că ”celebra” ordonanță 13 ”a fost mult mai amplă”. ”Conținea multe, multe alte date decât abuzul în serviciu”.

”Că sunt singurul senator de Sibiu care a votat ”pentru”? Sunt singurul senator de Sibiu al coaliției de guvernare PSD – PNL și îmi susțin colegii de coaliție”, Nicolae Neagu

Votul dat de Neagu vine în contextul în care, după adoptarea modificării legislative în Senat, Raluca Turcan, președinta organizației din care și Neagu face parte, a arătat că pragul în discuție ”este o greșeală”. ”O corectează la Cameră, dacă așa a spus. Face parte din aceeași coaliție care a stabilit, la Senat, pragul de 250.000 de lei”.

Întrebat dacă nu îi este teamă de faptul că alegătorii sibieni îl vor judeca pentru votul dat, Neagu a răspuns negativ. ”Nu îmi este teamă. Nu cred că pe pragul de 250.000 de lei, că am votat eu și am susținut coaliția, voi fi judecat. În ce sens? M-am dezis de o coaliție de guvernare în acest moment? Votul este strict politic. Oamenii au votat partide, nu am primit voturi individuale niciunul dintre noi. Iar acum asta a fost decizia luată de colegii responsabili din Comisia juridică a Senatului. Sunt parte a acestei decizii prin votul în plen, recunosc”.

”Sibienii ar trebui să iasă din nou în stradă”

Claudiu Mureșan (USR), pe de altă parte, este singurul senator sibian care a votat ”împotriva” acestui prag. De ce a votat așa consideră că este o întrebare retorică. ”Nu cred că această chestiune este una discutabilă: adică să stabilești o limită, să o cuantifici și să spui că sub această limită nu mai este faptă penală. Nu știu dacă în lume mai există o astfel de aberație”.

Claudiu Mureșan crede că sibienii ar trebui să iasă în stradă. Sursa foto: Facebook / Claudiu Mureșan

Nu comentează faptul că este singurul senator sibian care a votat ”împotrivă”. Dar consideră că sibienii ar trebui să reacționeze. ”Este un afront adus bunului simț și mi se pare că ar trebui să reacționăm în astfel de momente. Societatea civilă nu ar trebui să stea să se uite cum un politician sau altul schimbă regulile jocului. Toți suntem inițiatori de legi, facem proiecte legislative, dar când acestea încalcă niște reguli ar trebui penalizate și de către societatea civilă”.

Gheorghe Adrian Cătană este senator de Sibiu ales pe listele AUR. El a votat ”abținere”. ”Am votat astfel datorită faptului că legea este împotriva cetăţenilor, împotriva principiilor AUR și este neconstituțională!”, a răspuns Cătană. Rugat să explice de ce nu a votat, prin urmare, ”împotrivă”, Cătană nu a mai apucat să răspundă: avionul în care se afla a decolat către Sibiu.

Actualizare, joi, 30 martie. Adrian Cătană a revenit cu explicații pentru votul de abținere. Senatorul AUR arată că, prins între propunerea Ministerului Justiției - aceea a unui prag de 9.000 de lei -, între cea formulată în Comisia juridică de către PSD și PNL - prag de 250.000 de ei - și decizia Curții Constituționale a României - care solicita impunerea unui prag valoric -, a decis să voteze ”abținere”. ”Nu există nici o referință concretă în deciziile CCR sau avizele de la Veneția cu privire la valoarea economica sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu. 
În forma inițială nu aveam prag valoric el a fost introdus ieri dimineață prin amendament. Motivul pentru care am votat «abținere» este acela că, deși nu suntem de acord cu modificările care au fost aduse de către PSD -  PNL - UDMR, suntem totuși obligați să respectăm deciziile CCR. Dar, nu suntem de acord cu ideea de prag valoric la abuzul în serviciu, de aceea votul nostru pe această lege a fost de «abținere»”, a transmis Cătană.

Gheorghe Adrian Cătană (foto mijloc) spune că a fost împotrivă, dar a votat abținere

Deputați de Sibiu: o greșeală și o mârșăvie

Până la ora redactării acestui material, doi este numărul deputaților de Sibiu care au reacționat la votul din Senat. ”Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greşeală care trebuie corectată la Camera Deputaţilor. Există două decizii ale CCR care prevăd că este nevoie de un «prag valoric al pagubei» şi o «anumită intensitate a vătămării», dar soluţia este să fixăm un plafon modic", a scris Raluca Turcan (PNL) pe pagina sa de Facebook.

Mai amplu a reacționat Dan Barna, deputat USR. ”În ziua în care în plenul Senatului făceau scut în fața mâinii de speciali pe care-i protejează cu toate puterile, la câteva uși distanță au pus la cale o altă mârșăvie – pragul pentru abuz în serviciu. O inițiativă elaborată în colaborarea Cătălin Predoiu - Florin Iordache. Da oameni buni, acel Florin Iordache de la OUG 13. Și golănia le-a ieșit pentru că, prin manufactura directă a președintelui Iohannis, au o majoritate de 70%. Au votat la Senat un nou prag la abuzul în serviciu: 250 mii lei adică 50.000 euro. Adică, dacă tu faci o eroare la serviciu, în privat, zbori fără drept la replică și-i plătești și prejudiciul patronului, dacă furi, indiferent de sumă, ești imediat trimis pe mâna Justiției. La stat, PSD și PNL vor o regulă total diferită. Dacă furi de la stat suma echivalentă cu alocațiile a 1000 de copii, nu mai e o problemă. Dacă ești prins dai banii înapoi și încerci mai cu atenție data viitoare. Doar să nu sari calul”, a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

”Decizia de azi nu este numai o miercure neagră pentru justiție, este umilirea sutelor de mii de români ieșiți în stradă în februarie 2017 în toată România. Este răzbunarea lui Dragnea si Iordache, reveniți acum cu pălăriile și măștile de Nicu și Marcel”, Dan Barna, USR

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

@@@

Acum 5 luni

Cine a vazut filmul "Secretul lui Bachus" cu neuitatul Stefan Mihailescu-Braila? Era inspirat dintr-un caz real. Un gestionar al unui magazin de desfacere a vinului a delapidat 500 000 de lei pe vremea lui Ceausescu (cand salariul mediu era de 2000) si pentru asta a fost condamnat la moarte... Astia, la 250 000 de lei, fluiera ...
Raspunde

2cents

Acum 5 luni

Politicienii inteleg in mod "nativ" aceste subtilitati ale domeniului penal, la fel cum inteleg si necesitatea pensiilor speciale. Oare de ce?
Raspunde

Emil

Acum 5 luni

Dl Cazanciuc are dreptate, 50 000 euro este o limita de bun simt la miliardele de euro ce vor fi spalate in Romania.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 luni

Culmea tupeului politic ( pedist ) : “ judecați-mă după ce declar , nu după legea pe care v-am dat-o odată cu cheltuielile aferente și mireasma pensiei speciale “!
Raspunde

Asa frica le e de avertizori?

Acum 5 luni

Deci asa s-a rexolvat cu avertizorul de integritate. Daca sesizeeaza <250000 e degeaba.
Raspunde

Un vot politic dat de o nulitate politica

Acum 5 luni

Cine a zis ca Neagu nu are activitate parlamentară?? Iata ca individul nu e decât un pion , nu a dat decat "un vot politic" mictionand astfel cu boltă pe toti cetatenii din banii cărora e plătit si care SUNT INDIGNATI de încercarea parsiva de legalizare a furtului in limita a 250.000 lei. Psd &PNLee= aceeasi mizerie!
Raspunde

Rob

Acum 5 luni

Cum era aia, pesede penele aceeași mizerie.
Raspunde

Echipa galbena

Acum 5 luni

Echipa galbena a PNL este cea care vegheaza la bunastarea romanilor! PNL va castiga alegerile si vom guverna pentru cetateni! Singurul partid care se opune, in mod real, acapararii resurselor de catre PSD!
Raspunde

Eu

Acum 5 luni

Domnul Metalcar este obișnuit cu sume mari. E normal sa nu conteze 250000RON
Raspunde

AlisonBurgers

Acum 5 luni

La asa sondaje .. pot face orice. Din cei care am iesit la ultimele proteste au mai plecat din tara intre timp. Pe restu nu-i intereseaza "politica". Sunt atat de analfabeti functionali incat considera ca nu-i afecteaza. Politicianu ma fura pe mine, eu il fur pe altu. Asta inseamna ca romanul se "descurca" ..
Raspunde

Rob

Acum 5 luni

La ultimele mari proteste am fost aceeași mână de oameni ca și la cele de acum, dacă le poți numi așa. Restul erau gălbejiții care acum tac mâc deoarece e șeful lor în discuție. Marea majoritate sunt cum ai zis analfabeți funcționali sau mai rău, analfabeți funcționali vânduți pe bani puțini. Speră și ei să ajungă în acea sferă de fanarioți sifonatori de fonduri, fără să știe că pentru aia trebuie să aibă măcar o urmă de coloană vertebrală.
Raspunde

Denisa unghii cu gel

Acum 5 luni

Domnul senator Nicu Neagu este singurul motiv pentru care votez PNL, echipa castigatoare, de 30 de ani! Este cel mai bun si competent politician!
Raspunde

Adrian Antonie

Acum 5 luni

Din pacate, dl.Neagu s-a compromis definitiv in acest moment. Daca dovedea loialitate fata de cei care l-au votat, si-ar fi dat demisia din PNL. Dar a dovedit loialitate fata de clasa politica de hoti si corupti din care face parte.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 5 luni

Daca esti diriginte de santier si vine Curtea de Conturi si constata ca ai confirmat,sa zicem in 6 luni,lucrari pe care le considera inutile,nu neaparat argumentat tehnic,iar valoarea in situatiile de lucrari depaseste 9000 lei(o Cifa cu B350 costa mai mult incluzind transportul) ai devenit pasibil de inchisoare.Vi se pare normal?Dureaza vreo 2-3 ani sa-ti dovedesti nevinovatia daț viata ta e pa!
Raspunde

Pleku

Acum 5 luni

La tribunal ești considerat nevinovat până în momentul în care grefierul scrie "vinovat" în carnețel. La proces se demonstrează vinovăția, nu nevinovăția.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus