Joi,
18.04.2024
Partial Noros
Acum
8°C

Directorul AJVPS Sibiu, Romeo Stoicescu, despre prohibiție. Ce trebuie să știe pescarii sibieni

Directorul AJVPS Sibiu, Romeo Stoicescu, despre prohibiție. Ce trebuie să știe pescarii sibieni

Deși vremea nu se anunță prea prietenoasă cu pescarii, acest sfârșit de săptămână este ultimul în care se poate merge la pescuit în mod legal până la vară. Oficial, începând cu data de 9 aprilie și până în 7 iunie, pescuitul este interzis, perioada de prohibiție având rolul de a asigura resursei acvatice timpul necesar înmulțirii naturale. Despre aceste detalii am discutat cu directorul AJVPS Sibiu, Romeo Stoicescu.

Pescarii știu, în general, că pescuitul este interzis în prohibiție, însă ordinul detaliază mai multe aspecte. Ce este important de știut referitor la prohibiție în județul Sibiu?

Pescarii de șes, adică toți cei care nu practică pescuitul în apele de munte, în căutarea salmonidelor, trebuie să înțeleagă și să respecte faptul ca în acest interval 9 aprilie – 7 iunie inclusiv, toate speciile de pești din apele noastre - mai puțin știuca - au nevoie de protecție, pentru depunerea pontei. Daca nu protejăm peștele în această perioadă, șansele de a asigura efective sănătoase de pește în apele din județ scad dramatic.  

Pe înțelesul tuturor, ce pățesc dacă sunt prins la pescuit pe Olt în prohibiție?

Pescuitul ilegal poate duce la o amendă de până la 10.000 de lei şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului de pescuit.

Ce măsuri ia AJVPS în perioada prohibiției pentru a descuraja încălcarea ordinului?

În această perioadă se intensifică acțiunile de supraveghere a zonelor de pescuit, în special pe timp de noapte. Astfel ne desfășurăm activitatea cu ambarcațiunile din dotare, cu câte două echipaje care au asupra lor camere de termoviziune. Pentru căutarea plaselor de pescuit recurgem la greblarea apei cu cârlige special concepute iar toate uneltele găsite, mă refer aici la plase, pripoane sau undite, toate vor fi predate organelor competente în vederea confiscării sau, după caz, distruse.

Ce faceți cu pescarii campați cu săptămânile pe malul apei? Nu există semnale că pescuiesc noaptea sau când nu sunt văzuți?

În ultimii ani reclamațiile privind camparea permanenta de pe unele din zonele de pescuit din județul Sibiu sunt tot mai multe. Pescarii sunt de-a dreptul revoltați de faptul că unii cetățeni ocupă locurile de pescuit permanență, de primăvara și până când îngheață apa, dar acesta este un alt subiect, pentru care sperăm ca într-un final o să se găsească soluția corectă pentru toți. În ceea ce privește pescuitul, cei care campează pe zonele de pescuit trebuie să știe că Ordinul 10/235 din 27 ianuarie 2023 este valabil pentru toți!

Cum colaborați cu autoritățile în perioada aceasta, mă refer la Poliție, ANPA, Jandarmerie?

În acest interval și din partea instituțiilor abilitate menționate se intensifică controalele, cu completarea că și inspectorii din cadrul Gărzii de Mediu sunt implicați. Colaborarea cea mai strânsă o avem însă cu Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul IPJ Sibiu, unde s-au și întocmit cele mai solide dosare penale în materie de braconaj piscicol.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Pescarul amator

Acum 1 an

da...sper sa se poata face ceva cu cei care se muta pe balta, dar pana atunci poate dl. Stoicescu ne va explica si de ce nu reuseste sa elibereaze permisele ANPA . Asteptam pana se termine prohibitia sau ...?
Raspunde

Babu

Acum 1 an

Pe Cibin TB. Permis?
Raspunde

...scârbă de pescari amatori!

Acum 1 an

De ani și ani foarte mulți ani la rand așteptăm doar explicații..așa..in general! De ce sunt gunoaie pe malul apei..de ce sunt pești tot mai puțini (sau nu)..de ce,câteodată, e apa prea murdară și plină de plante,etc..! Fără să oferiți NIMIC dar in schimb aveți doar pretenții de genul :"să se facă că de aia plătim" (asta cu platitul e altă discutie)! Pentru PESCARUL SPORTIV din AJVPS Sibiu nu e o problemă că ANPA nu pune la dispoziție permisele de pescuit fiindcă el dacă deține chitanța cu plata contribuției la zi este in mod legal la pescuit pe Apele AJVPS SIBIU in baza contractului de inchiriere pentru resursa acvatica pentru care ANPA ÎNCASEAZĂ 25% din acea contributie.. Oricare din organele de control ale statului (Poliție,Jandarmerie, ANPA ) vă sancționează pe motiv că nu dețineți permis ANPA când sunteți pe apele deținute de AJVPS Sibiu comit un abuz! Așa am crezut si eu până acu 1 saptamana cand am pățit-o cu Poliția și inspectorul ANPA veniți in control..ei incercau să ma facă să inteleg că sunt ilegal la pescuit fiindcă nu dețin ANPA și ca ce mi-a fost eliberat de pe Constitutiei nu e valabil și că sa merg să plătesc pe Ștefan cel Mare că "ei sunt legali"! După ce am sunat la asociatie pe numarul de urgență și am detaliat ce mi se întâmplă in timp real iar persoana careia îi explicam situația ma rugat să pun telefonul pe difuzor și după ce le-a reamintit legea și ca nu e prima oară cand se întâmplă ceea ce fac cu mine ca au facut si cu alții și ca o să le facă plangere penala pentru abuz domnii de la Poliție si ANPA au plecat fără sa ma mai sancționeze! Așa că lătrăii aia care afirmă lucruri neadevarate și emit pretenții care exced valoarea contribuției varsate catre Asociatie imi provoacă greață maximă! El ,****amator si mulți altii precum el, "spera să se poata face ceva cu cei care se mută pe baltă"...se coboara Dumnezeu împreună cu sfinții și rezolva situația ca doar el are treaba lui și nu-și permite sa investească timp și resurse proprii să sprijine asociatia din care face parte extra contribuție!

Raspunde

Constantin Negulescu

Acum 1 an

V-a spus dl Stoicescu că nu are licentă si deci interdictie de eliberare a permiselor ANPA?Foarte multi pescari au plătit cotizatia de memru la dumnealui dar în urma controalelor pe Olt sunt considerati că pescuiesc ilegal datorită lipsei permiselor ANPA.Că au probleme stie toată lumea dar nu ne-au informat că n-au licentă dar în schimb au tăiat chitantă.Deci...teapă.
Raspunde

Stoicescu are licență?

Acum 1 an

Vezi ca e mai sus destul de clar explicat, de unul din pescarii aia mulți care au platit și sau trezit controlați , cum sta treaba cu permisul ANPA și felul cum își asumă AJVPS răspunderea vis a vis de eliberarea permiselor ANPA! Dacă ai avea puțin interes ai primi răspunsurile la intrebari de la cei pe care i-ai votat ca să te reprezinte in cadrul Asociației și să-ți protejeze interesele ..dar stai...tu ești un agarici care acuză din afară pe baza unor informatii ,neverificate ,primite la o "bisericuță" făcută cu băieții în fața blocului la o punga de semințe! Hai Sictir!
Raspunde

VPI

Acum 1 an

De ce nu îl întrebați pe dl.Stoicescu ce are de gând să facă și în privința celor care au teren in imediata apropiere a Oltului și își duc gardul pana in apa sau în privința celor care interzic chiar si accesul pe malul Oltului? Mergeti pe drumul de la Bradu spre Sacadate sau la Sărata,malul cu balastiera și veți vedea că Oltul devine proprietate privată.Si exemplele pot continua.Dar nu întrebați doar pe cei de pe Constituției,mergeți și la inspectorul Anpa și la cei de la Casa vanatorului.Stiti ce o sa vă răspundă daca îi veți întreba?Ca ei nu se baga,e de competența poliției și pescarul e cel care trebuie să își facă dreptate.Pai de ce mai luați atunci bani?Doar pentru salarii?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

VPI un frustrat!

Acum 1 an

Ai peste 120 de km de mal al Oltului la dispozitie și tu te raportezi la câteva terenuri private care te încurcă să ajungi la apă? Ce o tot dați cu Ajvps ,Poliție și ANPA că trebuie să ia măsuri când terenurile la care faci referire sunt private?! Pai dute pe malul celalalt și pescuiește sau cumpără-ți barca și accesezi resursa acvatica cum dorești bolovane! Da,resursa acvatica, că doar la asta ai dreptul (in condițiile Regulamentului pe care se presupune ca îl știi )o accesezi doar acolo unde se poate in mod legal! Vei vrea să-ți fac potecă la mine prin ogradă ca să ajungi tu la locul pe care il vrei că acolo poți prinde tu din aia mari și mici fara numar și fara să ții cont de dimensiuni sau cantități că doar de aia plătești taxa anuala ca să reții tot...și după ce pleci să-ți strâng și mizeria lăsată in urma... Oligofrenul naibii ce esti
Raspunde

Oțetea

Acum 1 an

Pescuitul este interzis cu undita cu plasele se pot pescui ori când pe râul Olt pe alti nu i vede nimeni, stați în fiecare zi și noapte de luni până duminică și i prindeți toți branconierii unu care vine cu undita nu prinde mai mult cat sa mănânce sau sa distrează ect.
Raspunde

Oțetea

Acum 1 an

Care are proprietate privata poarte pescui gratuit
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus