Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Procesiune de Florii la Catedrala mitropolitană din Sibiu

Procesiune de Florii la Catedrala mitropolitană din Sibiu

Credincioşii din Sibiu au participat în sâmbăta Floriilor la tradiţionala procesiune de la Catedrala mitropolitană din oraș. Procesiunea de Florii a avut loc după slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu slujitorii Catedralei mitropolitane, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” şi preoţii de la bisericile din oraş şi din împrejurimi.

„După sfinţirea ramurilor de salcie, preoţii şi credincioşii au înconjurat Catedrala mitropolitană, au purtat icoana praznicului şi au înălţat rugăciuni de binecuvântare. Sărbătoarea Floriilor ne aminteşte tuturor de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Pătimirile Sale. În acea zi, Hristos a fost întâmpinat de o mulțime de oameni: bărbaţi, femei şi copii care aveau în mâini ramuri verzi de finic şi care îşi manifestau bucuria, strigând: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!”. Încă din cele mai vechi timpuri, ramurile de finic erau considerate ca fiind simboluri ale biruinţei și, de aceea, romanii își întâmpinau câştigătorii la întreceri sau biruitorii în războaie cu astfel de ramuri. Odată cu Intrarea Domnului în Ierusalim, acestea capătă o semnificaţie mult mai profundă, devenind semn al biruinţei asupra morţii pe care Iisus Hristos a învins-o prin învierea lui Lazăr din morţi, dar mai ales prin Învierea Sa,” transmit reprezentanții Mitropoliei Ardealului.

„Am citit acum o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor și noi suntem acum pelerini împreună cu Hristos spre Sfintele Sale Pătimiri. Când mergem și vizităm într-o anumită zonă, obiectivele bisericești nu suntem turiști ci suntem pelerini, dar un astfel de pelerinaj poate să fie individual, personal, particular, pe când pelerinajul bisericesc este o manifestare comună, publică, a tuturor celor care credem în Hristos este un act Liturgic Binecuvântat. Este o proclamare a credinței noastre, a credinței în Mântuitorul Iisus Hristos care acum se pregătește pentru Sfintele Sale Pătimiri așteptând și văzând deja de acum perspectiva luminoasă a Sfintei Sale. În acea vreme copiii și cei care erau în Ierusalim atunci și îl însoțeau pe Mântuitorul aveau în mână ramuri de finic, și noi avem acum aceste semne ale primăverii. Noi n-avem finic aici ca să luăm, salcia este cea care înverzește prima este simbolul Reînvierii noastre în Iisus Hristos de aceea le-am binecuvântat și le vom purta și mâine vom avea și vom binecuvânta și mâine dimineață la Sfânta Liturghie pentru ca și noi să fim participanți real, sufletește, bineînțeles, dar printr-o prezență fizică în Sfânta Biserică la această Taină mare a răscumpărării noastre. Mâine va fi o zi în care vedem lumea, bucurându se […] toți saltă de bucurie, însă o singură persoană, o singură mare personalitate, smerită pe  mânzul Său  era trist,  Mântuitorul Iisus Hristos se pregătea spre apropiatele Sale Pătimiri Se bucura că pruncii strigau Mântuiește ne Osana și i-a certat pe cei care Îl rugau să îi oprească și zicându-le: « Dacă vor tăcea ei, pietrele vor grăi.» În schimb era copleșit într-un fel de tristețe, însă și tristețea era stabilizată de acea lucrare, acea dăruire totală Tatălui deci a venit de bună voie, bună voie să se jertfească.” a subliniat ierahul

 Credincioşii au fost binecuvântaţi de ierarh prin citirea rugăciunilor pentru pelerini şi s-au închinat la final moaştelor Sfântului Ierarhului Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

foto Mitropolia Ardealului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 11 luni

Statul aloca anual 800 milioane lei doar pentru salariilie clericilor.Repet: doar pentru salarii! Bugetul Ministerului Educatiei este de 40 de ori mai mare.Repet:Bugetul Ministerului Educatiei,nu salariile profesorilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus