Neurologia a fost modernizată cu 40 de milioane de lei și va fi redeschisă după Paști. Autoritățile justifică de ce a durat cinci ani

La mai bine de cinci ani de la obținerea finanțării, după două proiectări, trei contracte de execuție lucrări și 13 contracte de furnizare de echipamente, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu anunță că în câteva zile se redeschide secția de Neurologie, pe strada Pompeiu Onofreiu. Investiția care a ajuns la peste 40 de milioane de lei, trebuia finalizată, inițial, acum doi ani.

75 de paturi de spitalizare continuă și de zi împărțite în 29 de saloane cu câte două, trei sau patru paturi, un salon ATI cu șase paturi și monitorizare video, sunt câteva din cifrele secției de Neurologie la care lucrările sunt anunțate a fi finalizate. Clădirea secției - monument istoric de importanță națională ridicată în 1914 - a fost închisă din 2019, pentru executarea lucrărilor de modernizare finanțate din fonduri guvernamentale atrase prin Planul național de dezvoltare locală II.

Numărul de paturi a fost redus de la 120 ca urmare a faptului că a fost respectat noul normativ, potrivit căruia sunt necesari minim șapte metri pătrați pentru fiecare pacient. Cât timp actuala clădire a fost în lucrări, secția a funcționat în clădirea Maternității de pe bulevardul Corneliu Coposu, cu o capacitate redusă la 30 de paturi.

Pentru fiecare pat de salon există și linii de oxigen separate și de comunicare cu personalul medical

Pacienții ar urma să poată beneficia de serviciile secției în clădirea modernizată de săptămâna viitoare, estimează dr. Daniel Chelcea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, din cadrul căreia face parte Neurologia în discuție. ”Această clădire poate funcționa ca un spital independent: paturi, ATI, imagistică, un mic laborator. Avem un spital adevărat. Este un pas uriaș în ceea ce încercăm să realizăm ca și creștere a calității actului medical. Redeschiderea secției în acest spațiu ne va ușura munca în ceea ce privește continuarea construcțiilor în restul spitalului, atragerea de fonduri de la CJAS, ceea ce este o provocare din cauza reducerii numărului de paturi”, a declarat Chelcea.

În clădirea renovată, extinsă și amenajată cu mansardă în volumul podului se vor muta înapoi doar Neurologia și Hematologia. ”Chirurgia plastică nu se va mai muta aici, pentru că nu există bloc operator. Deocamdată este în acel container mare și va rămâne o perioadă acolo”, a mai arătat Chelcea.

”Au fost montate două lifturi, unul fiind destinat exclusiv transportului de pacienți. Clădirea dispune de instalații noi de climatizare și încălzire, de tâmplărie și termoizolații eficiente, ce vor scădea cu peste 20% consumul de energie destinat încălzirii”, transmit reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, beneficiarul lucrărilor.

Amânări peste amânări. Și creșteri de costuri

3 iunie 2021 era termenul inițial de finalizare a lucrărilor de modernizare în baza primului contract care a vizat acest obiectiv, contract semnat în august 2021 între Consiliul Județean Sibiu și asocierea Construcții SA – SferaCon SRL. Contractul a debutat prost: în loc ca proiectarea să dureze doar două luni, aceasta s-a întins pe durata a mai bine de zece luni. În iunie 2019 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, dar contractul a fost reziliat un an mai târziu: Construcții SA nu a reușit să treacă de cinci procente în ceea ce privește avansul lucrărilor. Constructorii au pus slaba mobilizare pe faptul că au crescut costurile și au apărut lucrări suplimentare de executat, pentru care e nevoie de bani în plus. Aproximativ 625.000 de lei este valoarea proiectării și lucrărilor plătite în acest contract, înainte de a fi reziliat de CJ Sibiu.

Citește și Reabilitarea Neurologiei, reziliată vineri. Construcții SA, interzisă la licitații timp de trei ani

Licitația a fost reluată, cu reproiectarea lucrărilor și un nou contract a fost semnat în martie 2021. Total NSA AG Construct și Pro Hart Group SRL (societăți controlate de omul de afaceri Ioan Domnariu) în asociere cu Technical Hospital SRL au semnat noul contract, care avea o valoare inițială de 14,5 milioane de lei (față de 9,8 milioane de lei în contractul semnat în 2018 cu cei de la Construcții SA – toate sumele din acest articol sunt fără TVA).

Lucrările ar fi trebuit terminate în martie 2021, dar au fost prelungite mai bine de un an și jumătate din cauza viciilor ascunse - planșeele și învelitoarea fiind din nou invocate de autorități.

Conform reprezentanților CJ Sibiu, lucrările de modernizare și extindere au fost finalizate în luna decembrie a anului trecut, suma finală achitată asocierii condusă de Total NSA AG Construct fiind de 19,3 milioane de lei. Potrivit reprezentanților CJ Sibiu, creșterea costurilor față de cele inițiale a reieșit din cele aproximativ două milioane – lucrări suplimentare, restul fiind indexări ca urmare a creșterii prețurilor de pe piața construcțiilor.

Dar secția nu s-a putut muta înapoi în clădirea închisă din 2019 deoarece, un alt ”viciu” ascuns a fost descoperit: nu exista suficientă putere electrică, care să acopere necesarul tuturor aparatelor medicale. Autoritățile au dat vina pe cei de la Electrica, deoarece aceștia ar fi comunicat ”foarte târziu” realitatea din teren.

Prin urmare, Consiliul Județean a încheiat în noiembrie anul trecut un al treilea contract de lucrări în acest proiect, tot cu cele două societăți controlate de Ioan Domnariu (Total NSA AG Construct și Pro Hart Group). 3,4 milioane de lei a fost valoarea contractului care a avut drept obiect lucrări de adaptare a rețelei electrice la necesarul de consum, amplasarea unui nou post de transformare și a unui container metalic pentru un nou RMN. Lucrările la acest al treilea contract s-au încheiat la începutul lunii martie 2023.

Clădirea a fost golită de pacienți din 2019

Noua clădire a fost dotată cu mobilier și aparatură noi, de la RMN, la frigidere și mobilier medical cu o valoare de 8,7 milioane de lei. 40,26 de milioane de lei este totalul sumelor investite în secția de Neurologie, încheie calculele reprezentanții administrației județene.

Cîmpean: ”ne mândrim că avem specialiști în Consiliul Județean”

”În toată această înșiruire de trei ani și șapte luni de contracte de lucrări, mult peste ce am estimat noi, stă munca unei echipe. Da, în Consiliul Județean Sibiu ne mândrim că avem specialiști în construcții, în drumuri, ingineri care sunt curtați de firme private, dar care aleg să stea și să își dedice activitatea în domeniul public. Această investiție a reprezentat o provocare și nu am putea să nu recunoaștem momentul în care se derulează astfel de investiții”, a spus Daniela Cîmpean, președinta CJ Sbiu, despre derularea lucrărilor. Reprezentanților Total NSA AG Construct, Daniela Cîmpean le-a și adresat o invitație. ”Vă așteptăm să ne fiți parteneri la cât mai multe proiecte. Țineți-o tot așa!”.

Constructorii și medicii (foto stânga) și reprezentanții CJ Sibiu (foto dreapta) au participat la conferința de presă organizată pentru a marca redeschiderea secției

Despre eficiența funcționarilor din Consiliul Județean Sibiu a vorbit și Adrian Bibu, administratorul județului. ”Lucrurile merg nu bine, ci extraordinar de bine”, a spus el, arătând că s-a ocupat de administrarea acestui șantier, prin întâlniri săptămânale cu constructorii și proiectanții.

Daniela Cîmpean a garantat că instituția pe care o conduce nu are nimic de ascuns, în contextul în care a refuzat să pună la dispoziție copiile dispozițiilor de șantier ori a referatelor de specialitate pe baza cărora s-a ajuns la creșteri de prețuri și prelungiri de termene. 

Citește și Consiliul Județean Sibiu a devenit o fortăreață a muțeniei. Tapată cu minciuni scrise

„Orice investiție la o clădire veche îți dă pe parcurs o mulțime de probleme. N-ai cum să prevezi tot ceea ce presupune reabilitarea unei clădiri de 100 de ani. Despre asta discutăm. (...) În 2020, când această lucrare a fost preluată de Total NSA, salariul minim în construcții era de 17,99 lei/ora. La întocmirea studiului de fezabilitate, în 2016, studiu prin care s-au stabilit indicatorii tehnico-economici ai proiectului, salariul minim în construcții era de 7,5 lei/oră. Deci, iată, o creștere de aproape 70% a devizului. Deci nu sunt doar lucrări suplimentare, ci majorări ca urmare a modificării legislației, pe care am avut obligația să le aplicăm”, a arătat Daniela Cîmpean.

Urmează angajări

Opt medici neurologi, 15 asistente, 15 infirmiere și șase brancardieri lucrează acum în cadrul secției de Neurologie. ”Vor fi scoase la concurs noi posturi, deoarece organigrama va fi modificată”, mai arată reprezentanții secției.

Potrivit președintei CJ Sibiu, secția ATI are în acest moment paturi mai performante decât cele din cadrul Unității de Primiri Urgențe.

Fotografii de Sivana Armat

Aparatura pentru înlocuirea plasmei pacienților este de ultimă generație, spun medicii

Mâna curentă a vechii scări și o bucată din mozaicul vechii clădiri au mai fost păstrate

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

categoric n-au nici o justificare!!!
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

Vrem sa stim si noi cei din Sibiu dece copacii de langa clinica au fost taiati,au ras toata zona ....
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 1 an

Nu pot sa nu remarc: in prima poza ce e de fapt? Intalnirea dintre chiriasi si proprietari? Renegociaza chiria d-na Campean cu NSA? Hmmm... sper sa nu-i mareasca chiria sa trebuiasca sa caute in alta parte....
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Super tare! Aparatura moderna ridica stacheta spagii deaspura pragului hotiei.

Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

acum sa vezi spagi la sinistrii aia!!!

Raspunde

Sibian autentic

Acum 1 an

Ei între ei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus