Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Consiliul Județean Sibiu a devenit o fortăreață a muțeniei. Tapată cu minciuni scrise

Consiliul Județean Sibiu a devenit o fortăreață a muțeniei. Tapată cu minciuni scrise

Pentru ședința aferentă lunii februarie 2023, conducerea Consiliului Județean Sibiu a pregătit în atenția aleșilor județeni și a cetățenilor interesați un raport privind îndeplinirea solicitărilor de informații publice. Potrivit căruia, anul trecut, toți cei care s-au interesat de activitatea CJ Sibiu au primit satisfacție, toate solicitările valide primind răspuns. În realitate, numai în relația cu redacția Turnul Sfatului, CJ Sibiu a înregistrat șapte solicitări, cărora nu le-a oferit niciun răspuns. Îndârjirea conducerii CJ Sibiu în a transforma instituția într-o fortăreață cât mai opacă este sprijinită tacit de majoritatea absolută deținută de liberali și a generat inclusiv un proces, în urma căruia instanța să fie cea care obligă administrația județului să comunice informațiile de interes public.

”În perioada 3 ianuarie – 31 decembrie 2022 elementele de raportare ale accesului la informaţiile de interes public sunt următoarele: numărul total de solicitări de informaţii de interes public – 92 solicitări; numărul de solicitări soluţionate nefavorabil, (informaţii exceptate de la liberul acces, inexistente etc) – patru solicitări la care nu s-a putut da curs, fiind fie informaţii inexistente, fie fiind redirecţionate instituţiilor care deţineau informaţiile solicitate”, se arată în raportul aferent anului 2022, pe care CJ Sibiu este obligat de lege să îl întocmească anual pe subiectul respectării legislației privind liberul acces la informațiile cu caracter public.

Raportul a fost pus pe ordinea de zi a ședinței ordinare din luna februarie, programată pentru ziua de luni, 27 februarie, și conține date false. Numai în relația cu Turnul Sfatului, CJ Sibiu a înregistrat șapte solicitări de informații publice, care nu au primit niciun răspuns. Fără răspuns a rămas – deocamdată – și solicitarea prin care Turnul Sfatului a cerut lămuriri în ceea ce privește informațiile false din raportul oficial prezentat aleșilor județeni.

Datele din raportul pe care îl prezintă CJ Sibiu în ceea ce privește respectarea transparenței în gestionarea administrației n-au nicio legătură cu realitatea. Citește întreg raportul cu date false aici

Cele șapte solicitări ignorate de conducerea administrației județene au drept subiecte de la situația întârzierilor la șantierele de la Spitalul județean, la cea a proiectului pentru investiții în sistemul de management al deșeurilor, banii publici alocați pentru concertele controversatului fost preot Cristian Pomohaci sau finanțarea și documentația elaborată pentru proiectul noului spital județean.

Cum se construiește o fortăreață: din vorbe, nu pe documente

Unul din subiectele în jurul căruia conducerea CJ Sibiu construiește un zid tot mai înalt este cel al contractelor atribuite societății Total NSA AG Construct SRL (sau asocierilor conduse de această societate) pentru lucrări la diferite secții ale Spitalului județean. Contracte care, pe lângă întârzierile care au depășit doi ani, au dus și la creșteri repetate ale costurilor.

După ce Turnul Sfatului a scris despre faptul că Daniela Cîmpean (foto principală), președinta CJ Sibiu, este chiriașă la preț preferențial într-un apartament pus la dispoziție de rudele celui care deține Total NSA AG Construct, administrația județeană a continuat să îngrădească accesul la informațiile pe acest subiect.

Citește și Secretul președintei. Cîmpean stă în chirie preferențială la familia care a primit contracte de milioane de euro la Spitalul județean

La solicitarea Turnul Sfatului de a comunica o copie a contractelor, actelor adiționale și documentelor justificative care stau la baza întocmirii actelor adiționale, CJ Sibiu a transmis doar copia contractelor și a actelor adiționale, documente care, în fond, au un format standard, funcționăresc, din care nu rezultă în clar și detaliu toate motivele pentru care conducerea CJ a acceptat prelungirile repetate de termene și creșterile continue de costuri.

La reclamația administrativă prin care am arătat că prezintă interes mai ales referatele de specialitate și dispozițiile de șantier pe baza cărora s-au semnat actele adiționale, președinta CJ Sibiu a refuzat să dea răspuns, însărcinând cu această treabă o ”comisie de analiză”. Comisie anonimă care susține că a citit reclamația administrativă, după care a analizat în detaliu situația. ”Dreptul la informațiile de interes public prevăzut de Legea 544/2001 nu v-a fost încălcat, astfel, considerăm reclamația dumneavoastră administrativă ca fiind neîntemeiată”.

O anonimă ”comisie de analiză” a stabilit în numele președintei CJ Sibiu că totul este roz și că informațiile solicitate au fost, de fapt, furnizate Turnul Sfatului. Întregul răspuns la reclamația administrativă îl puteți consulta aici

Că respectiva eventuală comisie a fost cel puțin superficială în analiză rezultă inclusiv din faptul că – spre exemplu – susține că, în urma solicitării TS, a fost transmisă și copia procesului verbal de la terminarea lucrărilor la Unitatea de Primiri Urgențe, de asemenea solicitată de TS. Document relevant, deoarece după inaugurarea oficială a extinderilor la UPU, a apărut informația că nu tot ceea ce prevedea contractul era funcțional (vezi situația computerului tomograf).

Or, copia pe care reprezentanții comisiei anonime spun că au văzut-o transmisă redacției TS, nu a fost transmisă niciodată.

Citește și Președinta CJ Sibiu, prinsă cu minciuna: a cui e vina că nu funcționează computerul tomograf de la Urgențe?

Ca urmare a acestei situații, redactorul TS care a formulat cererile pe acest subiect a înregistrat o acțiune pe rolul Tribunalului Sibiu, prin care a cerut instanței să oblige conducerea CJ Sibiu să facă publice documentele pe care le ține la sertar. Procesul nu a primit, deocamdată, un prim termen.

Tăcerea liberală: una absolută

La mijlocul săptămânii, am scris tuturor consilierilor județeni, mai puțin celor trei care fac parte și din conducerea executivă a administrației (președinta și cei doi vicepreședinți liberali), pentru a solicita declarații ca urmare a derapajelor în ceea ce privește respectarea legii privind liberul acces la informațiile publice (Legea 544/2001) și raportul cu informații false.

Niciunul din cei 16 consilieri județeni ai PNL nu a răspuns. Situația merită pusă în contextul în care, cu cele trei voturi ale conducerii executive a CJ Sibiu, liberalii dețin majoritatea absolută în deliberativul județean, fapt care le permite să adopte fără nicio emoție orice hotărâre, cu excepția celor care fac referire la patrimoniu.

Primul care a răspuns a fost consilierul județean Gabriel Tischer, liderul grupului aleșilor din partea FDGR. ”Din articole ale presei locale am înțeles că problema este reală, Turnul Sfatului nefiind singura publicație aflată în această situație. Nu știu dacă este o practică uzuală, dar eu însumi am fost în situația în care, în ultimul an de mandat, în calitate de președinte al Consiliului de administrație al Aeroportului Internațional Sibiu R.A., am avut parte de un raport de evaluare mistificat, prezentat oficial, menit să discrediteze imaginea unora dintre membrii consiliului”, a arătat Tischer.

Gabriel Tischer (stânga) spune că și el a fost subiectul unui raport de evaluare mistificat, raport elaborat de către CJ Sibiu

La întrebarea cât de importantă consideră transparența în administrație, Tischer a arătat că aceasta este ”o obligație esențială”. ”Din cele semnalate de dvs., și nu numai, se pare că nu este punctul forte al CJ Sibiu. Conform principiului «audiatur et altera pars», în calitate de lider al grupului de consilieri județeni FDGR, voi solicita un punct de vedere președintei CJ Sibiu”, a răspuns Tischer.

La răspunsul său a aderat și Beatrice Ungar, consilier județean din partea aceleiași formațiuni și, totodată, redactor șef al săptămânalului Hermannstädter Zeitung.

În numele celor cinci consilieri județeni USR a răspuns Ruxandra Cibu Deaconu, cea care și conduce organizația județeană. Ea a arătat că va solicita explicații conducerii CJ Sibiu pe subiectul respectării Legii 544/2001. ”În general, o administrație publică transparentă și deschisă la dialogul cu cetățenii ar trebui să fie o prioritate pentru orice instituție  responsabilă și angajată în servirea intereselor publice. În ceea ce privește nivelul de transparență al CJ Sibiu, este important să menționăm că acesta poate fi evaluat prin mai multe criterii, însă dacă situația semnalată de dumneavoastră este veridică, atunci ea poate reprezenta o nouă lovitură aplicată încrederii cetățenilor în administrația locală”, apreciază Ruxandra Cibu Deaconu.

Ruxandra Cibu Deaconu, consilier județean din partea USR Sibiu, a cărei organizație județeană o conduce

Ea a mai arătat că reprezentanții USR în plenul CJ Sibiu se oferă să preia eventualele viitoare solicitări ale presei. ”Să le facem și noi, în calitatea noastră de consilieri județeni, pentru ca răspunsul să fie obligatoriu din prisma codului administrativ. Transparența în administrația publică locală este esențială și reprezintă un deziderat important al USR încă de acum doi ani, de când ne-am preluat mandatele și vom face tot ce depinde de noi pentru acest lucru”.

În cursul zilei de sâmbătă, Laura Barac, liderul de grup al consilierilor județeni din partea PSD, a catalogat drept ”extrem de grave” cele semnalate de Turnul Sfatului. ”Apreciem că reprezentanții oricărei instituții publice care recurg la orice fel de metodă de a ascunde de ochii presei, dar și a oricărei persoane interesate, orice informație de interes public sau de a îngrădi în orice mod accesul la asemenea informații trebuie să suporte consecințele legii. În condițiile în care accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informație de interes public reprezintă unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și orice autoritate publică, lipsa transparenței decizionale nu face decât să șubrezească încrederea societății în autorității publice”, a transmis Barac în numele celor cinci aleși din partea PSD.

Laura Barac, liderul de grup al consilierilor județeni din partea PSD Sibiu

Social-democrații au mai arătat că vor cere lămuriri din partea conducerii CJ Sibiu atât în ceea ce privește raportul cu informații false, cât și pentru fiecare solicitare de informații pe care administrația județeană a ignorat-o. ”Funcție de răspunsul furnizat de conducerea Consiliului Județean Sibiu ne vom adresa organelor abilitate”, mai transmite Laura Barac.

Solicitările ignorate: care subiecte se vor ”băgate sub preș” de conducerea CJ Sibiu

- Solicitare referitoare la întârzierile repetate și creșterile continue de bugete alocate pentru cele trei șantiere de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, încredințate de CJ Sibiu asocierilor conduse de Total NSA AG Construct SRL, înregistrată la CJ Sibiu sub numărul 16896/22.07.2022;

- Solicitare referitoare la situația proiectului ”Investiții complementare sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu (SMID 2)”, al cărui studiu de fezabilitate elaborat cu doi ani întârziere a fost desființat de autoritatea de management din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – dar a fost votat de majoritatea consilierilor județeni -, proiect care a fost redimensionat pe ultima sută de metri de la peste 100 la 20 de milioane de euro, fără explicații. Solicitarea a fost înregistrată la CJ Sibiu sub numărul 26867/24.11.2022; 

Turnul Sfatului a scris despre acest subiect aici: CJ Sibiu: cum să cheltui jumătate de milion de euro ca să ratezi peste 100 de milioane

Reprezentanții CJ Sibiu primesc solicitări, le înregistrează, după care, la cele care conducerea CJ Sibiu n-are chef, răspunsurile nu mai sunt transmise niciodată

- Solicitare referitoare la finanțarea echipei de fotbal FC Hermannstadt, înregistrată la CJ Sibiu sub numărul 17752/03.08.2022;

- Solicitare referitoare la alocarea de fonduri publice județene pentru evenimente la care invitat de onoare a fost controversatul fost preot Cristian Pomohaci, înregistrată la CJ Sibiu sub numărul 18599/12.08.2022;

- Solicitarea referitoare la depunerea cererii de finanțare prin PNRR pentru proiectul noului spital județean și prevederile din Ghidul de finanțare care ar fi împiedicat accesul la finanțare (situație care s-a și întâmplat), înregistrată la CJ Sibiu sub numărul 27060 / 28.11.2022;

- Solicitare referitoare la rezolvarea situației parcărilor din incinta Spitalului județean Sibiu, ocupate de mașini care împiedică accesul ambulanțelor în zona Unității de primiri urgențe, înregistrată la Consiliul Județean Sibiu sub numărul 16896/22.07.2022.;

- Solicitare referitoare la elaborarea documentației de atribuire a contractului de construire și dotare a noului Spital județean Sibiu, pentru care Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice a emis mai multe avize de neconformitate (pe baza cărora urma să ceară instanțelor anularea eventualului contract de construire și dotare a noului Spital județean Sibiu). Solicitarea a fost înregistrată la CJ Sibiu sub numărul 28184/12.12.2022;

Turnul Sfatului a scris despre acest subiect aici: Un milion de euro mai târziu: Guvernul va cere instanței anularea contractului de construire a noului Spital județean Sibiu

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Alex

Acum 1 an

Hopa, PNL a deranjat presa... Macar asta i-a trezit pe jurnalisti.. Sau e doar un inceput pentru "alianta dreptei" USR-PMP, aia fara penali dar cu penali.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Omerta, legea crimei organizate liberale.
Raspunde

Nu e surprinzator

Acum 1 an

Același stil ca și al guvernului PNL PSD. Liniște ca sa poată fura nederanjați! Și unora nu le venea sa creadă acum 3-4 ani ca partidele astea sunt aceeași mizerie…
Raspunde

Operatiounea Owrelord

Acum 1 an

Asa e! Parcă mai ieri, nu găseau PSD-ul. Strigau prin Piața Mare: NU-E PSD, NU-E PSD. După ce l-au găsit s-au pupat așa de tare că s-a convins și ...Cotroceniul! Aferim!!

Raspunde

Che

Acum 1 an

Hoție pe fata ! La ce sa ne mai așteptăm ? Ar putea veni Putin ,ca suntem pregătiți temeinic la capitolul manipulări ale populației !!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mariana S

Acum 1 an

M-am saturat de razboiul pe care il duceti cu Daniela Campean. Nu primiti destui bani, turnul Sfatului? Ceva constructiv faceti?
Raspunde

Alo.. !!

Acum 1 an

Alo.. doamnă.. chiar credeți că există vreo instituție publică curată în România?! Cititi artcolul "Un milion de euro mai tarziu:" Oamenii aia sparg milioane sa constate ca spitalul nu se face.. cine încasează milioanele ?! Ghici ciupercă ce-i !!! Probabil lucrați la CJ Sibiu si aveți o leafă de apărat, beneficii, etc..
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Da , faptul ca pun întrebări incomode e cel mai constructiv lucru pe care îl poate face presa.
Raspunde

Lucian

Acum 1 an

Ce nu intelegeti? Total NSA este firma lui CARABULEA. A asfaltat str B-dul Victoriei cu asfalt de trotuar - treaba dovedita. Trebuie carotat tot ceea ce a facut si tras la raspundere. Nu inteleg cum de mai poate participa la licitatiile primariei, cine îi permite?
Raspunde

Mircea

Acum 1 an

Cred ca ai incurcat personajele / actorii ...Esti intr o eroare toatala .
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

Va rog nu mai numiti liberal acest partid care cu sprijinul lui Iohannis a devenit doar un psd galben. Iar faptul ca mint in rapoarte nu mai constitue o noutate. Iar cei care il mai apara sunt doar cei care au mai apucat un ciolan de la acest psd galben, asa cum e doamna Mariana S.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Vivi Dragan

Acum 1 an

Analfabeto...mai da si tu pe la scoala sau mai ia o carte in mana!!!!
Raspunde

Laura

Acum 1 an

Acolo intră și răspunsurile în bătaie de joc sau fără legătură cu subiectul solicitării, cum am primit eu și alți cunoscuți. Ca în bancul: "Pune-mi orice întrebare din matematică și îți voi răspunde. Nu am zis că și corect".
Raspunde

Fade

Acum 1 an

Dar când au votat bugetul??? Unde au fost cei care se arata îngrijorați???
Raspunde

Realitatea

Acum 1 an

Toate consultarile de la Consiliul Judetean sunt de forma, un mare show mediatic si cam atat. Trimiti o propunere si ai mare noroc daca ti se trimite inapoi un text generic, nicidecum un raspuns. Nici macar nu spun ca s-au luat in considerare propunerile...
Raspunde

Pacala

Acum 1 an

Nu știu ce vi se pare anormal la atitudinea CJ Sibiu.Ati văzut doar atitudinea fostului primar KWJ care nu a ținut de loc audiențe in timpul mandatului său la Sibiu,care acum nu prezintă rapoarte privind activitatea lui ca președinte,nu face conferințe de presă,refuza dezbaterile electorale,etc,etc..Mă înșel eu sau dansul a fost președintele PNLului?
Raspunde

Inregistrat la CJ Sibiu cu nr. 24331/26.10.2022

Acum 1 an

Am facut o solicitare legala in dezbaterea pe centura. cu planse, cu detalii, tot. Este o eroare pe parcela mea. Am cerut cu subiect si predicat: - sa se corecteze puz, -sa se afiseze pe site plansa CORECTATA si -sa-mi spuna CINE le-a furnizat datele gresite care ne prejudiciaza (clar o incercare de denaturare a unor acte legale). Si l-a telefon i-am spus consilierului ei, parca Roth, ca sunt nevoit sa fac plangere penala, si nu as vrea, ptr ca in mod sigur nu dna Campean a bagat date false in planse ci persoana care a bagat un puz "gresit" (evident unul abuziv). CJ mi-a raspuns in doua propozitii ca se va corecta... ATAT. Nimic din ce am solicitat. Nici o siguranta ca s-a corectat. Daca imi raspundea cine a transmis datele eronate faceam plangere penala acelora. Asa, daca dna Campean incaseaza plangeri penale pentru niste "cortorari", e grav .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elzoroaba

Acum 1 an

nimeni n-are chef de discuții cu scandalagii asmuțiți, de ce vă mirați T.S.?
Raspunde

Sdh

Acum 1 an

in sfarsit un articol care pune punctul pe "i" si arata realitatea acestui CJ Sibiu asa cum multi cetateni nu o vad sau nu vor sa o vada orbiti de pomenile si promisiunile electorale
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus