Joi,
01.06.2023
Ploi Moderate
Acum
21°C

CJ Sibiu: cum să cheltui jumătate de milion de euro ca să ratezi peste 100 de milioane

CJ Sibiu: cum să cheltui jumătate de milion de euro ca să ratezi peste 100 de milioane

În ultimele zile ale anului trecut a ieșit la iveală faptul că promisele investiții de peste 100 de milioane de euro în sistemul de gestionare a deșeurilor la Sibiu sunt în plop. În spatele acestei situații sunt mai bine de jumătate de milion de euro cheltuiți de Consiliul Județean pe consultanță pentru atragerea acestor fonduri și întârzieri de peste doi ani. Iar rezultatul acestor bani îl reprezintă o documentație la care funcționarii Guvernului au răspuns, în scris, că nici nu mai are rost să o analizeze în detaliu, deoarece ar însemna pierdere de vreme, darmite să mai aloce fonduri pe baza acesteia. Atât de prost a fost întocmită.

A devenit o problemă în tot mai multe localități din județ nivelul taxei de salubrizare. Una crescută în opinia cetățenilor, cărora li s-a promis inițial o scădere a taxei dacă gradul de colectare selectivă crește. 

Colectarea selectivă nu merge ca-n alte țări, așa că în urmă cu cinci ani, Consiliul Județean condus de Daniela Cîmpean (foto principală) a venit cu o nouă promisiune: vor fi făcute investiții de peste 100 de milioane de euro în sistem, ”regina” fiind o stație de tratare a deșeurilor (biodegradabile și reziduale), care va crește gradul de colectare selectivă, va duce la taxe diminuate pentru cetățeni și va reduce și cantitățile de deșeuri care mai ajung în groapa de gunoi de la Cristian.

În plus, proiectul propus sibienilor mai prevedea modernizarea stației de sortare de la Șura Mică și a stațiilor de transfer de la Avrig și Agnita, construirea a patru centre de colectare cu aport voluntar (Sibiu, Avrig, Agnita și Mediaș) și achiziția a peste 114.000 de echipamente de colectare a deșeurilor.

Proiectul era unul care, pentru președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, avea niște ținte cât se poate de cuantificabile, mai ales în ceea ce privește reducerea taxei de salubrizare. Într-un răspuns transmis pesediștilor sibieni, cu care atunci era în conflict, Cîmpean arăta în 2017 că proiectul este absolut necesar a fi implementat ”pentru a scuti sibienii de la plata unui cost suplimentar de aproximativ 1,7 milioane euro pe an și ar reduce masiv cantitatea de deșeuri care ajunge la groapa de gunoi si poluează mediul” (detalii aici).

Nouă luni s-au făcut mai bine de doi ani

În decembrie 2019, Daniela Cîmpean anunță semnarea primului contract din proiectul de peste 100 de milioane de euro. Un contract de consultanță, în valoare de 1,9 milioane de lei, semnat cu EPMC Consulting din Cluj-Napoca. Rolul clujenilor era să producă - în decurs de nouă luni de la semnare - documentația pe baza căreia CJ Sibiu să obțină milioanele de euro necesare investițiilor care să aducă normalitatea în gunoaiele sibienilor. 

Pe baza acestei documentații, Consiliul Județean Sibiu urma să semneze contractul de finanțare nerambursabilă (banii sunt disponibili prin Programul Operațional Infrastructură Mare), să scoată la licitație contractele de proiectare și execuție, să le atribuie și, la final, să recepționeze lucrările și produsele. Totul până în decembrie 2023 cel mai târziu, acesta fiind termenul-limită de implementare al POIM.

Doar că, după semnarea contractului, sibienii au mai auzit despre acest proiect mai ales cu ocazia discuțiilor despre locul de amplasare a stației de tratare a deșeurilor. Și asta pentru că atât terenul ales în Șelimbăr, cât și cel din Cristian (care costa un milion de euro) a trezit opoziția cetățenilor, susținuți de primari: nimeni nu își dorea stația pe teritoriul său.

Nimeni, mai puțin municipiul Sibiu, care a propus CJ Sibiu să amplaseze respectiva stație pe un teren de zece ha aflat în zona Remetea a dealului Dăii (adică în zona fostei gropi de gunoi a orașului).

Inexplicabil, reprezentanții CJ Sibiu nu au răspuns ofertei Primăriei Sibiu. După cum nu au răspuns nici solicitării Turnul Sfatului, care a întrebat de ce a fost refuzată oferta Primăriei Sibiu, care oferea gratuit cele zece ha de teren pentru amplasarea stației de tratare a deșeurilor.

Deocamdată sloganul ”Fără miros de gunoi” e unul din rezultatele contractului încheiat între CJ Sibiu și clujenii de la EPMC

În iunie 2021, adică la nouă luni de când documentația pentru atragerea celor peste 100 de milioane de euro ar fi trebuit terminată, autoritățile județene consemnează ultima ieșire publică pe subiectul acestui proiect: o dezbatere publică la Cristian, în încercarea de a-i convinge pe locuitori să permită amplasarea stației de tratare a deșeurilor pe un teren pe care CJ Sibiu intenționa să îl cumpere cu un milion de euro.

Citește și Toți primarii din jurul Sibiului refuză stația de tratare a deșeurilor. Terenul de un milion de euro, amânat de la cumpărare

După cum avea să descopere Turnul Sfatului, studiul de fezabilitate pentru care CJ Sibiu a încheiat contractul din 2019 avea să capete o formă cât de cât finală abia în octombrie 2022. Atunci când o parte din această documentație a fost trimisă înspre analiză Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, instituția prin intermediul căreia pot fi accesate cele peste 100 de milioane de euro promise sibienilor.

Un rezultat rușinos

În cursul zilei de miercuri, 9 noiembrie 2022, pe e-mailul președintei CJ Sibiu sosește o adresă din partea Ministerului Proiectelor Europene, condus de un coleg de partid al Danielei Cîmpean. 

În cele două pagini ale respectivei adrese, semnată de un secretar de stat, președintei CJ Sibiu i se transmite că documentația prin care vrea să obțină cele peste 100 milioane de euro este atât de prost întocmită încât nu merită analizată pe fond, deoarece ar însemna doar o pierdere de vreme. ”Urmare a transmiterii prin e-mail a documentației parțiale pentru proiectul «Investiții complementare sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu» aceasta a fost analizată preliminar, rezultând următoarele aspecte problematice: studiul de fezabilitate nu este corelat cu modelul financiar aferent analizei cost-beneficiu din punct de vedere al valorii proiectului (205,79 mil. euro în SF față de 102,73 mil. euro în modelul financiar); valoarea de 102,73 de milioane de euro nu poate fi corelată cu nici o altă valoare/sumă din cuprinsul SF sau devizul general”, este începutul adresei respective.

În același ton, restul de două pagini ale adresei desființează pur și simplu proiectul de la Sibiu. ”Având în vedere că documentația este incompletă, lipsită de claritate/coerență din punct de vedere tehnico-financiar și prezintă erori de elaborare (ex: analiza cost-beneficiu) de natură a prejudicia concluziile verificării, considerăm că aceasta nu poate fi supusă unei analize detaliate întrucât rezultatul acesteia nu ar aduce o valoare adăugată în procesul de pregătire a documentației. În concluzie, verificarea documentației ar reprezenta doar resurse consumate fără a rezulta recomandări constructive”, îi scriu Danielei Cîmpean, elegant, reprezentanții Ministerului.

Reprezentanții minsterului condus de liberali desființează documentația întocmită de CJ-ul condus de Daniela Cîmpean

Adresa mai conține un avertisment cât se poate de dur: banii pe care CJ Sibiu speră să îi obțină prin respectiva documentație trebuie cheltuiți până cel mai târziu pe 31 decembrie 2023, iar ca urmare a întârzierilor și precarității documentațiilor există riscul ca eventualele fonduri atrase să trebuiască a fi date înapoi. ”Atragem atenția asupra faptului că există un risc semnificativ ca investițiile cu finanțare din POIM să nu poată fi finalizate în perioada de eligibilitate a cheltuielilor – 31 decembrie 2023”, scriu negru pe alb reprezentanții Ministerului.

Consultă aici, în format integral, adresa Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene transmisă președintei CJ Sibiu

Din 100 mai rămân 22

Cu toate că proiectul în discuție vizează direct Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, din care fac parte 62 din cele 64 de primării din județ, președinta CJ Sibiu nu a informat pe nimeni despre adresa primită de la Minister. Informația este una relevantă deoarece o parte din investițiile promise în urmă cu cinci ani de CJ Sibiu au devenit, între timp, eligibile și pentru primării din fondurile alocate prin PNRR (cum sunt centrele de colectare a deșeurilor cu aport voluntar). Iar dacă acestea nu se mai fac acum de către CJ, primarii mai harnici ar putea să le realizeze prin PNRR.

Ulterior acestei adrese, Daniela Cîmpean a convocat primarii la câteva ședințe în format on-line. Conform informațiilor Turnul Sfatului, la respectivele ședințe nu au participat, de fapt, niciodată primarii, ci cel mult reprezentanții acestora. Așa că mai nimeni nu a dat atenție lucrurilor despre care vorbea președinta. Și anume despre nevoia de redimensionare a proiectului de investiții în sistemul de management a deșeurilor: se renunță la stația de tratare a deșeurilor (atât a celor biodegradabile, cât și reziduale), nu se mai modernizează nicio stație de sortare.

În schimb, CJ propune construirea a cinci (față de patru, propuse inițial) centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar și achiziția a mult mai multe recipiente pentru gunoi: 237.771 de recipiente, față de 114.000, câte erau calculate a fi necesare în toamna anului trecut.

Din tot proiectul de peste 100 de milioane de euro, singurul lucru ce ar mai putea fi bifat ar fi achiziția de noi recipiente de colectare

Redimensionarea proiectului în acest mod înseamnă și reducerea valorii acestuia: de la peste 100, la 22 de milioane de euro. Chiar și așa, până la a fi implementat mai trebuie să obțină avize, voturi din partea consiliilor locale din județ, iar mai apoi – finanțarea. Iar după eventuala semnare a contractului de finanțare mai trebuie lansate licitațiile pentru proiectare și execuție (în cazul centrelor cu aport voluntar) sau de achiziție (în cazul recipientelor), încheierea contractelor, derularea și apoi recepția acestora. Toate acestea până cel mai târziu la finele acestui an.

Bonus: încă o jumătate de milion

Turnul Sfatului a aflat despre adresa prin care Guvernul desființa proiectul plătit din banii sibienilor în cursul anului trecut. Pe 24 noiembrie 2022, Turnul Sfatului a transmis Consiliului Județean Sibiu o listă de întrebări ca urmare a acestei adrese: de la de ce nu a putut fi respectat termenul contractual inițial de nouă luni pentru elaborarea documentației, la motivul ascunderii adresei transmisă de către Minister, strategia pe care CJ o va adopta în această situație sau responsabilii pentru eșecul proiectului.

Reprezentanții CJ Sibiu nu au transmis vreun răspuns nici până în ziua de azi. Pe de altă parte, pe 14 decembrie 2022, într-o ședință convocată ”de îndată”, președinta CJ Sibiu include pe ordinea de zi un proiect de rectificare a bugetului. Proiect prin care se propune majorarea contractului cu EPMC Consulting – cel care trebuia finalizat din septembrie 2020 – cu suma de 450.000 de lei. Fără nicio altă explicație. Cum în plenul CJ liberalii sibieni dețin majoritatea, proiectul a fost aprobat fără nicio problemă.

Singura autoritate care a obligat conducerea Consiliul Județean Sibiu să încerce să ofere niște explicații pe subiectul investițiilor promise de cinci ani a fost Primăria Sibiu. Cu trei zile înainte de Ajunul Crăciunului, într-o ședință extraordinară a Consiliului local Sibiu, reprezentanții Primăriei au argumentat de ce consideră că nici chiar redus la 22 de milioane de euro, proiectul de investiții în sistemul de gestionare a deșeurilor nu mai are vreo șansă să fie implementat până pe 31 decembrie 2023. Și, prin urmare, nu are rost să se asocieze în acesta.

La rugămintea Danielei Cîmpean, primarul Astrid Fodor a retras de pe ordinea de zi proiectul prin care Sibiul urma să respingă asocierea cu CJ Sibiu pentru aceste investiții. Între Crăciun și Anul Nou, reprezentanții autorității județene s-au întâlnit cu aleșii locali și, din informațiile Turnul Sfatului, i-au convins să voteze pentru susținerea proiectului amintit. ”Municipiul Sibiu nu riscă nimic, doar Consiliul Județean”, a fost unul din argumentele Danielei Cîmpean.

Citește și Război între Fodor și Câmpean: ”Este penibil”. Previziunile unui eșec de 22 de milioane de euro, fluturate peste deșeurile sibienilor

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Emil

Acum 4 luni

Mafiotii politici ajutati de politie si justitie au devenit experti in talharirea si jefuirea populatiei lipsita de aparare, nu a fondurilor europene.
Raspunde

Niros

Acum 4 luni

Se stringe lațul pentru madam.Oare DNA-ul nu se sesizează la afacerile doamnei cu privire la contractele cu SOMA, fonduri europene+întocmire proiecte, lucrări reabilitare,concursuri pentru posturi..,.etc.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 4 luni

Singura chestie care nu o inteleg este de ce autorul articolului se mira de rateurile doamnei Campean. Pai ce vina are doamna fost avocat ca o multime de sibieni su votat ca dansa sa devina Presedinta Consiliului Judetean de doua ori desi era clar ca nu are nici o competenta in administratia publica. Si acum va mirati ca se risipesc o gramada de bani. Cand consiliul a fost impanzit de penelisti de ce nu ati comentat nimic? Asa ca poate in 2024 sibienii vor fi mai atenti cand voteaza. Si cand te gandesti ca penelistii voiau si confucerea primariei Sibiu abia atunci ar trebui ca sibienii sa isi dea seama cum lea trecut glontul pe la ureche.
Raspunde

Canaris

Acum 4 luni

Vivi,prietene te rog sa mi dai un sfat.....Care s aia buni de votat la anu....In ordine 1,2,3...Multumesc !
Raspunde

Cea mai aroganta si

Acum 4 luni

cea mai mare incompetenta in functie a CJ Sibiu de dupa revolutie. E priceputa in schimb a-si negocia chirie modica cu contractori (favorizati) ai CJ Sibiu. In rest, fraierii (sibienii) platesc cel mai mare abonament la salubritate din tara, au cele mai putine servicii (ridicari) incluse, si nu au unde arunca legal un sac de moloz.
Raspunde

Melania Răcădău

Acum 4 luni

Important este ca la CJ si primarie sa nu vie PSD ciuma rosie! Ai nostri liberali ne pot fura, ca ii iubim si ne inchinam lor pentru ca suntem rezistenti de dreapta!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 4 luni

Sibiul e liber de ciuma roșie din 1990. Cu mici scăpări la CJ, corectate la următoarele alegeri. Suntem imuni.
Raspunde

Corpodean

Acum 4 luni

EPMC, firma de casa a CJ Sibiu, care face studii pe bani multi dar de slaba calitate, pline de erori, copy-paste de la un judet la altul. Vezi SF-uri diverse, Planul de management al deseurilor, studii pentru aeroport etc. https://gazetadecluj.ro/fosta-firma-din-cluj-a-greilor-din-pdl-face-legi-in-romania-pentru-1-1-mil-de-euro-pe-an/
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vivi Dragan

Acum 4 luni

Oricine dar nu PSD,PNL,USR. Deci ca propuneri: 1. FDGR 2. FORTA DREPTEI 3. INDEPENDENTI.
Raspunde

Kokos

Acum 4 luni

Ha ! Ha! Ce glume aveti in program! Fdgr nu mai merita votati vreodata!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus