A fost cea mai lungă ședință a Consiliului local Sibiu din ultimii cel puțin 15 ani cea extraordinară care a avut loc marți după-amiază. Una la care a participat și președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, acuzată de administrația condusă de Astrid Fodor nu doar că riscă să irosească planuri de 22 de milioane de euro din fonduri europene, dar că și încurcă planurile municipiului Sibiu în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.
Două proiecte au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CL Sibiu programată la prânzul zilei de miercuri. Ambele au fost inițiate la solicitarea Consiliului Județean Sibiu. Primul prevedea actualizarea contractului de asociere între CJ Sibiu și toate primăriile din județ, inclusiv cea a municipiului Sibiu, în vederea accesării de fonduri europene din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor.
Practic, ”actualizarea” propusă de CJ Sibiu prevede depunerea unei cereri de finanțare pentru obținerea a aproximativ 22 de milioane de euro, cu tot cu TVA, pentru construirea unor stații de transfer a deșeurilor, a unor centre cu aport voluntar (CAV) unde sibienii pot colecta separat deșeurile, dar și cumpărarea a peste 237.000 de recipiente de colectare a deșeurilor.
Cel de-al doilea proiect are legătură cu primul și vizează aprobarea evoluției tarifelor pe care le vor plăti primăriile pentru gestionarea deșeurilor, dar și aprobarea documentației tehnice pentru investițiile propuse de CJ Sibiu din cele 22 de milioane de euro, pe care speră să le obțină prin POIM.
Cererea de finanțare pentru obținerea fondurilor nerambursabile trebuie depusă cel mai târziu în 17 februarie 2023.
Primăria Sibiu: votați ”împotrivă”
Pentru ambele proiecte, însă, Primăria Sibiu a propus consilierilor locali să voteze ”împotrivă”. Unul din motive este legat de faptul că o parte din investițiile propuse de CJ Sibiu din cele 22 de milioane de euro se suprapun peste cele pe care Primăria Sibiu le are în derulare. Un astfel de exemplu este al unui CAV pe care CJ Sibiu îl propune în Dealul Gușteriței ”la doar câteva sute de metri de un centru integrat de colectare a deșeurilor prin aport voluntar pentru care municipiul Sibiu a solicitat finanțare prin PNRR în data de 3 noiembrie 2022”.
Asta în contextul în care o adresă de luna trecută a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene arăta că nu mai este justificat ca CJ-ul să prevadă un nou CAV în Dealul Gușteriței din fonduri POIM, din moment ce Primăria Sibiu are un astfel de proiect în derulare din fonduri PNRR.
Mai mult, reprezentanții Primăriei au arătat că nu au primit niciun răspuns de la CJ Sibiu referitor la cele peste 230.000 de recipiente prevăzute a fi achiziționate: de ce este justificată cumpărarea acestora și pentru cine vor fi cumpărate, de exemplu.
Hârtii degeaba: când să mai facă investițiile?
În susținerea respingerii proiectului inițiat la solicitarea CJ Sibiu, reprezentanții Primăriei Sibiu invocă inclusiv un răspuns al EPMC Consulting, societate angajată de CJ Sibiu pentru a oferi consultanță în atragerea fondurilor europene nerambursabile pentru îmbunătățirea gestiunii deșeurilor sibienilor. ”Consultantul EPMC recunoaște că există un risc semnificativ ca investițiile propuse să nu poată fi realizate și, ca măsură de reducere a riscurilor, au avut în vedere gruparea investiții independente funcțional”, se arată în raportul de specialitate întocmit de reprezentanții Primăriei Sibiu.
Aceștia mai arată că este ”aproape imposibil” ca CJ Sibiu să mai poată realiza investițiile pe care le propune prin contractul de asociere actualizat, în condițiile în care conform regulilor POIM, termenul limită de cheltuire a banilor nerambursabili este 31 decembrie 2023. ”Este cu atât mai puțin probabilă aprobarea și realizarea investițiilor (stații de transfer și CAV-uri), având în vedere că, în afară de achiziția de utilaje și echipamente, acestea implică lucrări edilitare și de construcție”.
Documentații praf
Printre motivele pe care Primăria Sibiu le mai invocă în respingerea proiectelor se numără și lipsa de răspunsuri la diferite solicitări de informații, dar mai ales calitatea documentației elaborată de CJ Sibiu. O documentație de foarte proastă calitate, după cum au concluzionat inclusiv reprezentanții Ministerului Proiectelor Europene. ”Documentația a fost analizată preliminar și de MIPE care a concluzionat că «documentația este incompletă, lipsită de claritate/coerență din punct de vedere tehnico-financiar și prezintă erori de elaborare»”, citează reprezentanții Primăriei dintr-o adresă a ministerului.
În raportul de specialitate prin care se propune respingerea proiectelor, conducerea Serviciului de management salubrizare și protecția mediului din cadrul Primăriei Sibiu dă și exemple despre greșelile din documentația pentru care CJ Sibiu cere vot ”pentru” din partea aleșilor municipiului. Spre exemplu, valoarea totală a investițiilor pentru îmbunătățirea sistemului de gestiune a deșeurilor este calculată a fi de 157,9 milioane de euro tabelul costurilor de investiții, în timp ce în devizul general totalul este calculat la 185,9 milioane de euro.
Chiar și indicatorii tehnici sunt eronați în documentația realizată de către CJ Sibiu, erorile fiind inclusiv de logică. ”Se specifică faptul că rata de reciclare a deșeurilor menajere și similare, înainte de proiect, este de 48,2%, iar după proiect, în 2025, va scădea la 42,6%. Or, scopul proiectului este de creștere a ratei de reciclare și nu de reducere a acesteia”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu.
De altfel, chiar și acest procent al ratei de reciclare invocat de CJ Sibiu este nereal. ”Nu este nici pe departe 48,2%”, se mai arată în raportul Primăriei Sibiu care arată că, la nivelul municipiului, acest procent este de 28,47%, conform documentelor întocmite de Administrația Fondului de Mediu.
În fine, printre marile hibe ale documentației pentru care CJ Sibiu cerea votul se numără inclusiv impactul estimat a-l produce aceste investiții asupra cetățenilor. ”Nu există o analiză a impactului pe care toate aceste investiții îl vor avea în taxa de salubrizare plătită de cetățeni, cu toate că municipiul Sibiu a solicitat această informație imediat după primirea documentației propuse a fi aprobată”.
Cîmpean: dacă cineva se opune, tot proiectul cade
Cum aparatul tehnic al Primăriei Sibiu propunea consilierilor respingerea inițiativei CJ Sibiu, la ședința de marți, de la prânz, a participat și președinta Daniela Cîmpean, pentru a pleda pentru retragerea proiectelor de pe ordinea de zi și organizarea unei întâlniri pe subiectul acestui proiect. Jumătate de oră a vorbit Daniela Cîmpean în fața consilierilor locali ai Sibiului (ședința a avut loc on-line).
”Am fost surprinsă să constat că pentru această solicitare a noastră a fost propusă respingerea. Dacă o singură unitate administrativ-teritorială se opune la acest proiect, tot proiectul cade. Poate că pentru municipiul Sibiul nu contează acest lucru. Dar dacă luăm în calcul întregul județ vom fi supuși la penalități cu toții, inclusiv municipiul Sibiu”, a declarat Daniela Cîmpean.
Potrivit ei, argumentele aduse de Primăria Sibiu pentru respingerea celor două proiecte nu sunt întemeiate. A susținut, de exemplu, că din cauza complexității documentelor necesare, reprezentanții unui singur județ (Giurgiu) au reușit să depună cerere de finanțare prin POIM, până în prezent. Și că, dintre toate celelalte proiecte, cel mai înaintat este cel al județului Sibiu. Și că dacă proiectul de la Sibiu eșuează, riscurile și le asumă doar CJ Sibiu, nu și primăriile din sistemul de management integrat al deșeurilor.
Daniela Cîmpean a mai lăsat de înțeles că pentru a se încadra în termene (31 decembrie 2023), CJ Sibiu va lansa licitațiile de construire a stațiilor de transfer și a centrelor cu aport voluntar cu ”clauză suspensivă”. Și, prin urmare, contractele de construire vor fi semnate doar dacă și după ce se obține finanțarea. Președinta CJ Sibiu a mai susținut că dacă nu vor fi finalizate investițiile din POIM, acestea vor fi continuate din următoarele fonduri nerambursabile care ar urma alocate României.
În ceea ce privește CAV-ul pe care CJ Sibiu îl propune în Dealul Gușteriței, lângă cel pe care Sibiul îl ridică din fonduri PNRR, ”nu se încurcă unul pe altul”. Doar că, cel ridicat de Primărie nu va putea fi preluat în administrare de către administrația județeană.
În fine, pentru a convinge aleșii Sibiului de viabilitatea intențiilor CJ Sibiu, Daniela Cîmpean a propus retragerea proiectelor de pe ordinea de zi și organizarea unei întâlniri. ”Vă propun încă o întâlnire pentru că riscăm să luăm decizii care pun în pericol întregul sistem județean de gestionare a deșeurilor”.
Primarul Astrid Fodor, în calitate de inițiator al ambelor proiecte, a fost de acord. Întâlnirea a fost stabilită pentru miercuri, 28 decembrie, de la ora 11:00, iar cele două proiecte au fost retrase de pe ordinea de zi. La întâlnire sunt invitați toți consilierii locali, pentru a primi lămuriri de la conducerea CJ Sibiu
Fodor: ”Este penibil”
Aproape o oră au durat discuțiile pe subiectul celor două proiecte. Oră în care primarul Astrid Fodor a avut câteva intervenții extrem de tăioase la adresa președintei Consiliului Județean Sibiu. ”Vă rog să verificați ce semnalează serviciul nostru de specialitate (referitor la erorile din documentația CJ Sibiu – n.r.). Cu aceste necorelări este penibil să depunem proiecte pe fonduri europene”.
Primarul Sibiului a făcut referire și la adresele scrise la care CJ Sibiu nu a mai răspuns, dar și la tonul folosit în cele care, totuși, au fost trimise. ”Să știm care este realitatea, este o lipsă de dialog care nu este normală. Am pornit o corespondență cu dumneavoastră de mult timp, pentru că nu se întâmpla nimic. Decât niște răspunsuri, destul de imperative, cum ar fi ultimul, prin care ne cereți să retragem CAV-ul din Dealul Gușteriței. Asta deși noi v-am anunțat în scris și demult că Primăria Sibiu o să acceseze fonduri pentru această investiție”, a declarat, de exemplu, Astrid Fodor.
Consultă aici, în format integral, proiectul unu și proiectul doi de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CJ Sibiu, cu rapoartele de specialitate aferente
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: sistemul de management integra , razboi fodor cimpean penibil p , gestionare a deseurilor , Astrid Fodor , Daniela Cîmpean
Vizualizari: 7310
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Diana
Acum 9 ore
Il ie
Acum 9 ore
Emil
Acum 10 ore
Eori
Acum 10 ore
Nelutu O