Vineri,
24.01.2025
Ploi Scurte
Acum
5°C

Toți primarii din jurul Sibiului refuză stația de tratare a deșeurilor. Terenul de un milion de euro, amânat de la cumpărare

Toți primarii din jurul Sibiului refuză stația de tratare a deșeurilor. Terenul de un milion de euro, amânat de la cumpărare

Niciun primar din jurul municipiului Sibiu nu a fost de acord să ofere teren pentru amplasarea unei stații de tratare mecano-biologică (TMB) a deșeurilor din județ. Inițiativa achiziției unui teren privat pentru această stație, estimat la 1,1 milioane de euro, a fost amânată, de asemenea, în ședința Consiliului Județean Sibiu de joi.

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a decis să retragă de pe ordinea de zi a ședinței care a avut loc joi proiectul de hotărâre prin care solicita aprobarea demarării procedurilor de achiziție a unui teren de cinci ha. Evaluat la 1,1 milioane de euro, terenul aflat în proprietatea unei societăți comerciale din județ - RoSwiss SRL – se află în comuna Cristian, în apropiere de depozitul de deșeuri și de stațiile de sortare și compost.

Pe acest teren, conducerea CJ Sibiu are în vedere amplasarea unei stații TMB, la care să fie aduse deșeurile din întreg județul (în urma tratării, ar urma recuperate mai multe deșeuri reciclabile, astfel încât la groapa de gunoi să mai ajungă doar aproximativ 10% din cantitățile inițiale). Amplasarea stației TMB ar urma realizată în cadrul unui proiect din fonduri europene nerambursabile, cu o valoare totală estimată la aproximativ 70 de milioane de euro (valoare din care ar urma realizate și alte investiții în sistemul de management al deșeurilor, altele decât TMB). Iar pentru a accesa acești bani, Consiliul Județean Sibiu trebuie să facă dovada că deține un teren pe care să amplaseze stația de tratare a deșeurilor.

30 de ha, 15 ha sau cinci ha?

Proiectul referitor la demararea procedurilor de achiziție a terenului a fost retras de președinta Daniela Cîmpean deoarece, a spus ea, a înțeles că mai sunt consilieri județeni care au nevoie de lămuriri suplimentare. ”Rugămintea mea e ca până la ședința de la finele acestei luni să ne bombardați cu toate întrebările pe care le aveți. Vom amâna până ședința viitoare acest proiect. Iar dacă aveți o altă idee sau o altă propunere de amplasament pentru acea stație TMB, vă rog să o faceți”.

Daniela Cîmpean a arătat că amânarea luării unor decizii pe acest subiect crește riscul de a nu mai depune la timp proiectul de accesare a fondurilor europene nerambursabile. ”De la o zi la alta, amânarea acestor proiecte pune în pericol proiectul pe care vrem să îl depunem pe Programul Operațional Infrastructură Mare. Vorbim de modernizarea sistemului integrat de management al deșeurilor. Cei care întârzie adoptarea acestui proiect își asumă că județul va pierde acest sistem și această modernizare, pe care niciodată nu o vom putea face pe banii noștri”.

Reacția Daniele Cîmpean vine după o discuție avută pe acest subiect cu liderii de grup din CJ Sibiu în cursul zilei de marți, dar mai ales după discuțiile care au avut loc în ședințele din comisiile CJ Sibiu. Iar reprezentanții FDGR au descris de unde au pornit aceste discuții. ”Noi suntem susținători ai acestui proiect, suntem conștienți de importanța lui. Doar că ne dorim o abordare prudentă și responsabilă în cheltuirea banului public. Eu, după discuția cu liderii de grup, m-am informat. Iar informarea mi-a adus următoarele elemente: avem un raport de specialitate elaborat de CJ Sibiu, prezentat în 6 februarie 2020, unde se spune că pentru stația TMB condiția este aceea de identificarea a unui teren de minim 30 de ha.

Avem un alt document, tot al CJ Sibiu, care indică o suprafață de 15 – 20 de ha. Iar azi noi discutăm de o suprafață de cinci ha, în condițiile în care Planul județean pentru gestiunea deșeurilor spune că terenurile pentru stația TMB vor fi identificate în urma unor studii”, a descris Gabriel Tischer (FDGR), documentarea la care a purces pe acest subiect.

Niciun primar n-a vrut stația

Tischer spune că achiziția terenului ar trebui precedată și de minime studii, cum ar fi unul de amplasament, pentru a stabili dacă proiectul unei stații TMB poate sau nu să fie ridicat pe terenul de lângă Cristian. ”Iar al doilea aspect, am vrea un raport minimal care să ne arate că s-au epuizat posibilitățile de identificare a unui teren public s-au epuizat. Vă rog să nu o luați personal, nu vrem nicicum să amânăm proiectul, dar sunt câteva cerințe de bun-simț, zicem noi”, a adăugat Tischer.

În vara acestui an, planurile de amplasare a stației TMB vizau un teren de 30 de ha situat în comuna Șelimbăr, la limita administrativă cu Tălmaciu (de a cărui vatră terenul era mai apropiat decât de cea a Șelimbărului). În acest sens au fost și inițiate o serie de acte administrative, demersul fiind însă anulat din cauză că niciun primar nu a mai dorit să ofere teren pentru o astfel de investiție. ”De câte ori ne-am adresat actorilor publici, au refuzat”, a spus Daniela Cîmpean.

Din partea USR PLUS, liderul de grup Adrian Echert spune că ar exista și alte variante pentru a trece peste astfel de discuții. ”Deoarece ni s-a spus că și partea de achiziție a terenului este eligibilă din fonduri europene, eu am propus să se condiționeze achiziția finală a terenului de aprobarea alocării finanțării nerambursabile din fonduri europene”.

Daniela Cîmpean a arătat că, în cele din urmă, responsabilitatea îi va aparține. ”Am decis că e necesar ca toată lumea să fie împăcată cu votul pe care îl exprimă și să aibă toate nelămuririle lămurite, să zic așa. Vă asigur că în toate proiectele avem o abordare prudentă și responsabilă. Pentru că, după vot, responsabilitatea trecea pe umerii mei. Deci eu eram cea care își asuma răspunderea pentru negocieri”.

Dezbaterea și votul pentru demararea achiziției terenului de la Cristian au fost amânate pentru ședința de la finele acestei luni.

Citește și Schimbare de plan care costă un milion de euro: TMB-ul pentru gunoaie nu se mai face lângă Tălmaciu, ci la Cristian

Foto: Stația de sortare de la Șura Mică, arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3630

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

(P)Omul Lăudat

Acum 4 ani

Și uite asa, la fel ca și capacitatea Spitalului regional, suprafața stației de tratare a gunoiului se făcu mică, tot mai mică și tot mai mică... D'aia n-are ursul coadă! Și cine nu știe sau nu înțelege de ce, s-o întrebe pe Daniela Cîmpean! Că d-aia o votară din nou sibienii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus