Joi,
25.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Schimbare de plan care costă un milion de euro: TMB-ul pentru gunoaie nu se mai face lângă Tălmaciu, ci la Cristian

Schimbare de plan care costă un milion de euro: TMB-ul pentru gunoaie nu se mai face lângă Tălmaciu, ci la Cristian

Instalația de tratare mecano-biologică (TMB) pe care autoritățile județene intenționează să o realizeze în cadrul unui proiect cu finanțare nerambursabilă are nevoie de un teren evaluat la un milion de euro, aflat în comuna Cristian. Inițial, terenul identificat pentru această stație se afla la granița dintre Tălmaciu și Șelimbăr.

Conducerea Consiliului Județean Sibiu propune aleșilor județeni să aprobe un proiect pentru achiziția unui teren de aproape cinci ha, aflat pe teritoriul comunei Cristian, în apropiere de groapa de gunoi și de stațiile de sortare și compost construite la Șura Mică. Terenul – aflat în prezent în proprietatea societății Roswiss SRL – urmează să fie folosit în cadrul noului proiect cu finanțare europeană nerambursabilă, prin care autoritățile județene intenționează să dezvolte Sistemul de mangement integrat al deșeurilor. Dezvoltare care presupune și amplasarea unui TMB cu digestie anaerobă și cu o capacitate de circa 50.000 de tone/an pentru tratarea deșeurilor reziduale și biodegradabile generate din județ.

În luna februarie a acestui an, CJ Sibiu a propus ca acest TMB să fie amplasat pe un teren de aproximativ 30 de ha, aflat pe teritoriul comunei Șelimbăr, la granița cu Șelimbăr. În acest sens a fost adoptată și o hotărâre pentru un schimb de terenuri cu Șelimbărul, hotărâre care a generat însă proteste din partea locuitorilor din Tălmaciu, așezare față de care terenul respectiv este mai aproape decât de satul Șelimbăr.

Acum, reprezentanții CJ propun ca în locul folosirii celor 30 de ha, să fie achiziționat terenul de 49.600 de mp al celor de la Roswiss SRL. Acest teren a fost avut de la început în vedere, se arată într-un raport de specialitate întocmit de funcționarii CJ Sibiu. ”Deoarece obținerea finanțării este condiționată de amplasamentul pus la dispoziție Proiectului, s-a impus identificarea unor terenuri în suprafață de minim 5 ha.  În urma analizării propunerilor de amplasamente a fost identificat, în limita administrativă a comunei Cristian, terenul extravilan în suprafață de 49600 mp, categoria de folosință arabil, înscris în CF 110135 Cristian, nr cadastral 110135. Acest amplasament prezintă avantajul că se află în proximitatea Stațiilor de sortare și compostare construite prin POS Mediu și a depozitului de deșeuri de la Cristian, fapt ce duce la optimizarea fluxului de deșeuri și la reducerea costurilor de transport între amplasamente cu o eficientizare a sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu”, arată reprezentanții Consiliului Județean Sibiu în raportul mai sus amintit.

Cei 49.600 de mp au făcut obiectul unei evaluări imobiliare realizată de societatea Consulting Com, potrivit cărora prețul corect este de 1,14 milioane de euro, echivalentul a 5.559.917 lei.

Procedurile de achiziție a terenului vor fi demarate după aprobarea proiectului în ședința Consiliului Județean Sibiu programată pentru după-amiaza zilei de joi. 

Citește și Unde vrea CJ să investească 49 de mil. de euro într-o stație de tratare a deșeurilor? ”Am văzut-o cu ochii mei și nu miroase”

Stație de tratare a deșeurilor la Șelimbăr? ”Doar cu consultarea locuitorilor!”

Inițiativă împotriva stației de tratare a deșeurilor la Șelimbăr: ”acolo am avut un eveniment unic în istoria României”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Marcian Radu

Acum 3 ani

Si banuiesc ca pretul terenului se va reflecta cat de curand in pretul gunoiului...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus