Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Unde vrea CJ să investească 49 de mil. de euro într-o stație de tratare a deșeurilor? ”Am văzut-o cu ochii mei și nu miroase”

Unde vrea CJ să investească 49 de mil. de euro într-o stație de tratare a deșeurilor? ”Am văzut-o cu ochii mei și nu miroase”

Consilierii județeni au aprobat, în ședința extraordinară de joi, demararea procedurilor de preluare a unui teren de 30 de ha pe care să amplaseze o stație de tratare a deșeurilor din întreg județul. Terenul vizat este, deocamdată, în proprietatea comunei Șelimbăr.

A generat ample discuții proiectul de hotărâre suspus dezbaterii consilierilor județeni pentru demararea procedurii de solicitare a transferului unui teren de 293.231 de mp din proprietatea comunei Șelimbăr în cea a Consiliului Județean. Teren pe care ar urma – în cazul în care se obține finanțarea nerambursabilă – o stație de tratare mecano-biologică (TMB) a deșeurilor și depozitele aferente. ”Noi votăm să formulăm o cerere către Șelimbăr. În presă, am văzut un articol prin care primarul Șelimbărului nu își dorește o astfel de stație. Deci cred că ar trebui reglementată această situație, să adresăm o scrisoare de intenție, să primim un răspuns și apoi să formulăm solicitarea”, a dat tonul discuțiilor Cătălin Stanciu, liderul grupului de consilieri județeni din partea PSD, solicitând retragerea de pe ordinea de zi a proiectului.

Cererea consilierului a atras o amplă pledoarie a președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean (PNL), care a arătat că – procedural – mai întâi trebuie să obțină aprobarea consilierilor județeni pentru a demara o solicitare de transfer. Și că, de fapt, acest proiect a fost demarat încă de anul trecut și că între timp a discutat cu numeroși primari pentru a identifica cel mai bun teren pentru amplasarea unei astfel de investiții. ”Eu cred că am atins maturitatea politică să luăm deciziile după interesul cetățenilor și nu după ce se vehiculează într-un ziar sau altul. Nu luăm decizii după ureche, ci după date concrete, pe care le avem. Acest proiect este vital pentru județ și suntem obligați să facem anumiți pași. Unul din pași este să identificăm un teren pe care am putea realiza aceste investiții pe bani europeni. Mâine (vineri – n.r.) este programată o întâlnire la Primăria Șelimbăr cu reprezentanții consultantului și consilierii locali și primarul”, a replicat, printre altele, Daniela Cîmpean.

Contactat de Turnul Sfatului, Marius Grecu, primarul comunei Șelimbăr spune că, deocamdată, atât el, cât și Consiliul Local așteaptă o cerere scrisă din partea autorităților județene, pe care o vor analiza, urmând să fie luată și o decizie. ”Se va analiza cererea Consiliului Județean și după aceea ne vom face un punct de vedere, și eu și Consiliul Local. Atunci vom putea discuta la modul concret”, a declarat Marius Grecu.

Unde se află terenul?

Cele 30 de ha de teren pe care CJ Sibiu le solicită a fi transferate în proprietate se află la limita administrativă cu orașul Tălmaciu, în zona sensului giratoriu de la Veștem, în dreapta DN7, pe sensul de mers către Valea Oltului. Terenul este la o distanță mai mare de un kilometru de orice locuință, spun reprezentanții CJ Sibiu. ”Au fost vizionate mai multe terenuri dar nu îndeplineau condițiile pentru o astfel de investiție”, susține Daniela Cîmpean.

Terenul vizat de CJ Sibiu este în apropierea sensului giratoriu de la Veștem. Sursa foto: Google Earth Terenul vizat de CJ Sibiu este în apropierea sensului giratoriu de la Veștem. Sursa foto: Google Earth

Investiții de 49 de milioane de euro

Dobândirea dreptului de proprietate a terenului este o condiție esențială pentru a putea depune o cerere de obținere a unor fonduri nerambursabile în vederea amenajării viitoarei instalații TMB. Aproximativ 49 de milioane de euro intenționează reprezentanții CJ Sibiu să obțină în actualul exercițiu financiar european, atât pentru amenajarea instalației TMB și a depozitelor necesare, cât și pentru alte investiții complementare actualului sistem de management al deșeurilor la nivelul întregului județ.

Cererea de finanțare pentru un astfel de proiect trebuie depusă cel mai târziu pe 30 decembrie 2020. ”Dacă noi stăm și nu facem pașii rapid, pentru că suntem în competiție, banii aceștia nu vin așa din cer. Pe partea de gestionare a deșeurilor este ultimul tren pe care îl putem prinde pentru fonduri nerambursabile, iar dacă nu o vom face aceste lucruri absolut obligatorii va trebui să le facem din banii noștri”, susține Daniela Cîmpean.

De ce e important?

Proiectul de amenajare a unei instalații TMB este gestionat împreună cu reprezentanții ADI Eco Sibiu, asociația care reunește toate administrațiile județului, mai puțin cea din Arpașu de Jos. ”Această investiție nu este un moft, ci o obligație legală, care ne impune să îndeplinim niște ținte de deviere de la depozitare. Anul acesta procentul de deviere este 60% (50% reciclare, iar restul de 10% prin alte forme). Fără o astfel de investiție va fi imposibil să respectăm astfel de ținte. Mai avem o obligație de a trata deșeurile înainte de a le depozita în gropi. Deci sunt suficiente motive și argumente pentru a merge cu acest proiect mai departe, cu atât cu cât vine cu investiții complementare”, a susținut Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu.

Reducerea cantităților de deșeuri prin tratarea acestora în instalații TMB ar duce la reducerea cantităților depuse în groapa de gunoi, caz care ar putea duce la reducerea taxelor de salubrizare plătite de sibieni (pentru fiecare tonă de deșeu depusă în groapa de gunoi trebuie achitată o taxă suplimentară către Fondul de Mediu, de 80 de lei și care, în funcție de indicii de colectare, poate fi crescută cu alți 50 de lei pe tonă). ”În 2025 mai putem depune doar 25% din totalul deșeurilor în gropile de gunoi. Să ne gândim și la beneficiile economice, atât în buzunarul cetățeanului de rând, cât și pentru județ”, a declarat Claudia Iordănescu.

”Nu miroase”

Potrivit Danielei Cîmpean, tratarea deșeurilor la o altă stație TMB din afara județului ar putea genera costuri suplimentare de 1,7 milioane de euro pe an. Până în prezent, potrivit autorităților județene, în România au mai fost puse în funcțiune trei instalații TMB: în Bihor (lângă Oradea), în Timiși și Mureș. ”TMB-ul de la Mureș l-am văzut cu ochii mei și nu miroase, pentru că totul se desfășoară în incinte închise. Nu miroase ca la depozitul de deșeuri”, a spus Claudia Iordănescu.

Consilierilor județeni le-a fost și prezentat un film despre cum funcționează un TMB, film realizat de către Euriteh, compania care într-un an a amenajat instalația de lângă Oradea.

La finalul discuțiilor, consilierul județean Constantin Oprean (PSD) a încercat să calmeze tonul discuțiilor. ”Toți suntem de acord că această investiție este vitală pentru managementul deșeurilor în județul Sibiu. Deci nimeni nu poate fi împotrivă. Pentru a face o aplicație pentru bani, știm de asemenea că trebuie să fi proprietar al terenului pe care vrei să faci investiția. A fost neclară situația prin care se spunea că e necesară o hotărâre de Consiliu Județean pentru a cere acest teren de la Șelimbăr la Sibiu”. El a votat pentru adoptarea proiectului de hotărâre, în timp ce restul consilierilor județeni din partea PSD prezenți la ședință (nouă, în total) s-au abținut. ”Sunt în deplină cunoștință de cauză că tot ceea ce votăm e în interes. Eu am cerut doar retragerea de ordinea pe zi până se clarifică ce vrea Șelimbărul. Evident că știu de acest proiect, din 2017 am discutat cu doamna Gavrilescu (fost ministru al Mediului – n.r.) despre el”, a adăugat și Cătălin Stanciu.

Pe de altă parte, la final, Daniela Cîmpean s-a plâns de faptul că aceste discuții vor îngreuna misiunea Consiliului Județean de a prelua proprietatea terenului în discuție. ”Acum, după toată această tevatură, vor fi discuții la Șelimbăr, la Veștem, deci nouă ne va îngreuna misiunea de a duce la bun capăt acest proiect. Sunt subiecte extrem de sensibile care trebuie gestionate cu maximă prudență și diplomație, pentru că sunt lucruri pe care oamenii nu le pot percepe, până nu ai discuții cu ei. Este un demers serios, o implicare și o muncă serioasă și toți pașii făcuți până acum au fost în siguranță și am ajuns acolo unde trebuie, să fim unul din județele cele mai avansate pe acest subiect. Vom vedea cum vom repara ceea ce ați făcut”.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Ce tupeu

Acum 2 ani

i-auzi, vor fi discutii, va deranjează fraierii de cetatenii cu discutiilea astea? Ar fi trebui sa aveti discutii cu comunitatile locale posibil afectate INAINTE sa stabiliti amplasamentul. Fara discutiile astea, la o ulterioara opozitie a cetatenilor, ati fi argumentat, probabil, ca e proiectul facut si ca nu se mai poate face nimic, ca se pierd bani etc
Raspunde

Klaus

Acum 2 ani

Atata nesimintire ca la d-na Cimpean nu mi-o fost dat sa vad. Adica lasati-o baieti mai usor cu dezbaterile ca se sperie vanatul . O sa ajungem sa-i ducem dorul lui Cindrea.
Raspunde

jonyjon

Acum 2 ani

Credeam ca o sa treaca autostrada pe acolo.
Raspunde

io de la tara

Acum 2 ani

dar groapa de gunoi de la Cristian a mirosit-o Daniela Cîmpean? stie ca pute dintotdeauna de ne pica nasul si ni se intoarce stomacul pe dos in zona industriala vest? sa ia masuri prima data acolo si apoi sa vina cu idei de construire a unei noi gropi de gunoi. as tine-o 2 zile langa groapa de gunoi de la Cristian ca sa constate cat de oribil pute.... poate madam Daniela Cîmpean are probleme cu mirosul si nu stie ce inseamna sa-ti vina duhoare de la groapa de gunoi... o sa cerem referendum pe comuna Selimbar, ca terenul este al comunei nu al autoritatilor si cei care locuim acolo si platim impozite avem dreptul sa respiram, macar acasa, aer curat.
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Bai incompetenților, ați gândit profund aceasta amplasare? Traseul autostradei, aproprierea de oraș, nu interesează? Se face ceva în Sibiu cu cap? Ma îndoiesc.
Raspunde

S

Acum 2 ani

Acum sunt absolut sigur ca Sebastian Dotcos merita sa fie viitorul presedinte al cj Sibiu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Oanta

Acum 2 ani

Foate bun proiectul, Sibiul are nevoie de asa groapa mecanizata. Bravo CJ
Raspunde

@ Turnul Sfatului si SOMA

Acum 2 ani

Pentru ca deja colectam selectiv (teoretic) de ani de zile in Sibiu, ar if interesant un reportaj despre ce se intampla cu plasticul & cartonul & sticla & deseurile biodegradabile si gunoiul rezidual dupa ce sunt colectate. Sunt ele 100% reciclate sau cumva NU inca?
Raspunde

cititor

Acum 2 ani

Nu este destul ca Selimbarul aduna pe teritoriul lui tot rahatul din tot Sibiul si din multe alte localitati din zona, in statia de epurare de la Mohu ? A fost o perioada pana acum o saptamana (aproape jumatate de an) in care au fost niste mirosuri insuportabile si autoritatile de mediu stiu despre aceasta situatie, sunt documente oficiale... Sa-si faca Daniela Campean in curtea ei statia de tratare... Sper ca primarul Grecu si consiliul local Selimbar sa respinga in mod categoric aceasta propunere, altfel va fi ca o tradare a propriilor cetateni.
Raspunde

EU

Acum 2 ani

Bravo doamna Campean,asa da !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus