Pentru sibienii care vor să redescopere natura o dată cu venirea primăverii am întocmit un top al locurilor mai puțin cunoscute, aflate fie în oraș, fie extrem de aproape de casă. Locuri care pot fi descoperite atât la picior, cât și pe bicicletă și pentru care nu trebuie să aveți o pregătire deosebită pentru a le accesa.
Începutul sezonului cald, amânat de primăvara amestecată cu iarnă din ultima perioadă, va aduce din nou valuri încărcate de localnici și turiști în zone consacrate precum Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, parcul Sub Arini ori Grădina Zoologică.
Sibienilor care își doresc să descopere locuri noi într-o plimbare ușoară Turnul Sfatului le propune cinci destinații încărcate de floră și faună, care deși sunt fie în oraș, fie extrem de aproape, sunt – în unele cazuri - mai puțin cunoscute, cel puțin deocamdată.
1. Delta de pe Cibin: unde cresc și plante carnivore
Aproape zece bălți - majoritatea de dimensiuni mici - au rămas în urma exploatărilor balastiere care s-au încheiat aici acum aproape jumătate de secol
Pe primul loc în acest top, Turnul Sfatului vă propune ceea ce geobotanistul Constantin Drăgulescu, profesor universitar în cadrul Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu, a asemănat cu un colț de deltă și care – și mai important – este chiar în interiorul orașului. Este vorba de fosta balastieră de pe malul Cibinului, din spatele bazei de antrenament al pompierilor, un colț de aproximativ 13 ha al zonei cunoscută în trecut și sub denumirea de Șesul măcelarilor.
În locul fostei balastiere au rămas câteva bălți – cunoscute de către pescari, dar fără a avea cantități remarcabile de pește -, în care crește și una din cele șapte specii de plante carnivore din țara noastră. În acest caz este vorba de planta utricularia vulgaris, o plantă acvatică ce se hrănește cu crustacee și viermi și a cărei flori sunt galbene.
Zona nu este deloc amenajată de către autorități, prin urmare va trebui să aveți în vedere timpul pe care intenționați să îl petreceți aici și să vă asigurați că aveți cele necesare.
ATENȚIE. Zona Cîmpușorului este una în care iarba este înțesată de căpușe. Prin urmare, pentru a vă proteja în cazul în care traversați ierburile Cîmpușorului, este recomandat să folosiți spray-urile împotriva căpușelor.
Mai bine de zece ha ocupă ”delta Sibiului”, zona fiind una dominată de liniște și vegetație palustră. Pe lângă rațele sălbatice, aici mai pot fi văzuți adesea și iepuri, dar mai apar și vulpi. Foarte aproape este și Cibinul, fapt care completează tabloul zonei. Din păcate, cei care se vor plimba pe malurile apei curgătoare vor avea și neșansa de a descoperi munți de gunoaie, care apar în fiecare an în ciuda unor repetate acțiuni de ecologizare.
Și tot un punct mai puțin pozitiv pentru liniștea locului este circuitul auto cu macadam, loc în care peste vară sunt organizate câteva competiții. În acele zile este recomandat să ocoliți zona, dacă nu sunteți fani ai acestui sport: pe lângă zgomot, cantitățile de praf care se ridică în aer sunt impresionante.
Acces
În zona în care – în trecut – puteau fi observate și alte plante rare din țara noastră precum lalele sălbatice pestrițe – una dintre variantele de acces este pe lângă baza sportivă a pompierilor, de pe strada Maramureșului. Vă recomandăm să ajungeți aici cu autobuzele Tursib sau cu bicicleta – eventual pe pista de biciclete recent amenajată și care este în curs de extindere către centru. După ce traversați calea ferată, prin stânga bazei sportive înaintați aproximativ 300 de metri pe un drum de pământ mărginit în partea stângă de grădini improvizate de zarzavaturi, până când în partea dreaptă veți observa o parte din bălți ori circuitul auto.
Amplasamentul ”deltei” de pe Cibin
O altă variantă de acces este dinspre noul drum amenajat peste Cîmpușor, cel dintre cartierele Ștrand și Turnișor. Mai precis din zona noului pod amenajat peste Cibin pe strada Rozmarinului, de unde, fie pe malul râului, fie mergând în linie dreaptă – mai recomandat, pentru că sunt nici 500 de metri – veți ajunge la zona fostei balastiere invadată acum de vegetație.
Despre această zonă a Sibiului, Turnul Sfatului a mai scris aici: Foto și video. Cibinul - de la o oază precum Delta Dunării, la groapa de gunoi a orașului
2. Rețeaua de poteci de sub 200 de ha de pădure
Pădurea Șopa a început a fi amenajată ca loc de relaxare în primul an al pandemiei. Lucrările încă mai au până să împlinească toate planurile Primăriei din Șelimbăr – care includ, de exemplu, și amenajarea de pontoane pe lacurile din apropiere -, dar chiar și așa cele mai bine de 200 de ha de pădure acoperă o rețea de poteci de zeci de km care nu are, până în prezent, echivalent în județul Sibiu.
Sunt în special poteci amenajate cu piatră de balastieră, late de cel puțin trei metri, fapt ce permite pedalatul în paralel. Pantele din pădure sunt line, prin urmare și cei mai puțin antrenați în mersul pe biciclete se vor putea bucura de răcoarea adusă de umbra stejarilor, fagilor și carpenilor. Potecile sunt astfel amenajate încât vor putea fi străbătute chiar și imediat după ploi, fără teama de a rămâne blocat în noroaie.
Majoritatea potecilor din pădurea Șopa sunt pietruite
Cei care vor căuta zone și mai naturale pot apuca și pe cărările neamenajate cu piatră, cărări care se intersectează de fiecare dată cu cele amenajate. Ambele categorii de poteci pot fi utilizate, evident, și pentru drumeții, pe trasee fiind amplasate atât bănci, cât și foișoare sub care să vă adăpostiți în caz de intemperii.
Rețeaua de poteci vă permite pur și simplu fie să hoinăriți după pofta inimii, fie să urmați anumite direcții: din loc în loc sunt amplasate hărți ale potecilor, hărți pe care este marcat și locul în care vă aflați în momentul respectiv.
Îți poți permite să ”hălăduiești” toată ziua prin pădurea Șopa
Pe latura mărginită de pârâul Seviș se află și un loc cu foișoare și grătare, în care este amplasat și un mare loc de joacă pentru cei mici. Locul beneficiază și de containere pentru colectarea selectivă și de iluminat funcțional indiferent de seara din săptămână.
Locul de picnic amenajat în pădurea Șopa
Prin pădure veți putea observa adesea căprioare sau vulpi. În partea dinspre Cisnădie a pădurii este o stână permanentă, dar aflată departe de pădure, astfel încât câinii de la stână să îi puteți observa din timp, pentru a nu vă crea neplăceri (aceștia rareori intră în pădure și, de cele mai multe ori, pe distanțe foarte scurte).
Accesul
Cel mai simplu acces este cel pe sub DN 1 (Sibiu - Veștem), pe care să îl subtraversați prin zona terenurilor de sport de la Șelimbăr (în zona Ion Art Glass, altfel scris).
De la această subtraversare, urmați drumul către schitul Acoperământul Maicii Domnului, drum pe care îl veți recunoaște după faptul că – deși este de pământ și plin de gropi – are rețea de iluminat pe toată lungimea. După aproximativ 1,5 km, trecând de schitul care va rămâne pe partea dreaptă a drumului, veți ajunge la o parcare ce reprezintă unul din accesele în rețeaua de poteci a pădurii.
Recomandarea noastră este să vă deplasați până acolo cu bicicleta, ocolind traficul de pe drumul național prin Șelimbăr (pe străzile comunei vă veți orienta astfel încât să ajungeți la subtraversarea DN-ului). O altă variantă de acces este din prelungirea bulevardului Mihai Viteazul, direct peste câmp. Această variantă, însă, presupune fie să fiți însoțit de o persoană care a mai parcurs traseul, pentru a identifica astfel podețul din – aproximativ - dreptul Schitului, peste care veți putea traversa Sevișul. Altfel, vă puteți și aventura și singuri în a găsi singuri acest podeț sau puteți alege să traversați râul prin locurile de căruțe.
La marginile pădurii Șopa aveți fie vedere înspre Făgărași, fie - de exemplu - înspre Seviș
Câinii ciobănești
Dacă veți alege drumul dinspre prelungirea bulevardului Mihai Viteazul, există posibilitatea să întâlniți pe drum fie câini ciobănești de la turmele care pasc în zonă, fie câini de la grădinile amenajate în apropiere. Cu toate că poate părea o experiență mai puțin fericită, întâlnirea cu câinii ciobănești poate decurge în cele mai plăcute condiții dacă le veți transmite din timp vorbe bune și veți avea cu voi – pentru închegarea chiar și a unei prietenii – câteva boabe pentru câini.
Dacă vreți să vă bucurați de împrejurimile Sibiului este bine să deprindeți modul în care să relaționați cu câinii ciobănești: agresivitatea lor nu este un pericol atât de mare, lucru de care vă veți da singuri seama după mai multe interacțiuni cu ei
Mai multe detalii despre cum să procedați în întâlnirile cu câinii ciobănești, dar și un film exemplificator în acest sens, puteți găsi aici: VIDEO Cum să procedezi când ești atacat de câinii de la stână, atunci când mergi în drumeții pe jos ori pe bicicletă
3. Un drum de plăcere
Înspre Ocna Sibiului puteți alege o cale plină de verdeață
După ce veți (re)descoperi zone precum ”delta Sibiului” ori rețeaua de poteci din pădurea de la Șopa, o a treia destinație pe care Turnul Sfatului v-o recomandă drept foarte accesibilă este cea către Ocna Sibiului.
Una care presupune un grad ușor mai ridicat de pregătire, în sensul că traseul propus către înspre Ocna Sibiului măsoară aproximativ nouă kilometri de la ieșirea din Sibiu – prin urmare, pe lângă faptul că este indicat să urmăriți previziunile meteo (cam două ore vă va consuma parcurgerea într-un sens a acestui traseu liniar), să aveți un minim de echipare (apă și, eventual, o pelerină și o șapcă pentru a vă feri capul de soare)
Iar ieșirea la care facem referire este în capătul străzii Drumul Ocnei (cea din spatele nou deschisului imens magazin Jumbo), din cartierul Veteranilor – zonă în care puteți ajunge fie cu autobuzul, fie cu bicicleta ori pe jos.
Din capătul acestei străzi puteți vedea, la câțiva metri în dreapta, o subtraversare a centurii Sibiului cu profil de autostradă. Folosiți această subtraversare, după care veți urma un drum agricol care virează la dreapta, înspre Ocna Sibiului, și pe care îl puteți identifica și după semnele lăsate de cei de la asociația Tură în Natură, care au marcat în urmă cu câțiva ani acest traseu (un C albastru pe fundal alb).
Traseul din imaginea de mai sus, cel către Ocna Sibiului, măsoară aroape nouă km într-un sens
După aproximativ doi kilometri vă veți da seama că sunteți în continuare pe drumul cel bun pentru că veți ajunge în dreptul unei ferme agricole, pe unde drumul este pavat cu betoane, și unde aveți șansa de a mai întâlni oameni și – evident – câini, dar de care nu aveți de ce să vă speriați: după câteva vorbe blânde adresate, patrupedele se vor liniști.
Liniștea drumeției vă va cuprinde din nou după ce veți trece de fermă, urcând către o facilitate militară, înspre care punctul de reper va fi un releu vizibil de la kilometri. Dealul pe care îl aveți de urcat are pante line și vă oferă priveliști de fotografiat atât înspre Sibiu, cât și înspre Șura Mare. Nu aveți cum să nu vă bucurați de drumurile de iarbă, unde sunt puține șansele în care să nu țâșnească din fața voastră câte un iepure ori să își ia zborul câte o pasăre de pradă de talie mare.
Una din perspectivele oferite de acest traseu este către Sibiu
Tipicul traseului include și traversarea unei foste plantații de hamei, cu peisajul ei specific. De altfel, traseul din dealul unde se află facilitatea militară amintită coboară prin această plantație în linie aproape dreaptă – fapt care pentru cei pe bicicleta va reprezenta cu siguranță o tentație. Drumul agricol are câteva porțiuni în care s-au format făgașe, dar acestea pot fi ocolite din timp.
Din vechile culturi de hamei au mai rămas stâlpii
După traversarea fostei plantații de hamei – unde, iarăși, în funcție de anotimp există posibilitatea să mai fiți nevoiți a da câteva boabe unor câini ciobănești – traseul vă coboară exact la gara de cale ferată din Ocna Sibiului. De aici fie puteți vizita lacurile ori stațiunea, fie puteți aștepta următorul tren către Sibiu (sunt șapte curse în intervalul 13:13 – 21:09), fie vă puteți întoarce pe același traseu către Sibiu.
4. Minunata Gușterița și drumul către Hamba
Punctul de belvedere de lângă Crucea și Turnul din Gușterița este un punct de pornire pe mai multe trasee
Zona Gușteriței este una care – în afară de zona de belvedere asupra orașului – reprezintă capătul a numeroase trasee înspre toate direcțiile. Dintre toate acestea, Turnul Sfatului v-o propune pe cea către Hamba, deoarece acest traseu tocmai a fost remarcat în cadrul programului Anii Drumeției (cruce roșie pe fundal galben). De altfel, pentru a fi cât mai plăcută plimbarea pe acest traseu, vă recomandăm să descărcați aplicația care se numește chiar așa (Anii Drumeției), aplicație care include și datele GPS ale acestui traseu, astfel încât puteți beneficia și de ghidaj audio pentru a nu rătăci calea.
Traseul din Gușterița către Hamba este bine marcat, dar pentru a vă dubla siguranța, puteți utiliza și ghidajul prin intermediul aplicației Anii Drumeției
Față de celelalte trei destinații descrise până acum, acest traseu presupune un grad de pregătire un pic mai ridicat – traseul măsoară mai bine de 22 de km dus – întors, cuprinde atât zone deschise, cât și împădurite, atât drumuri de piatră, cât și de pământ și de iarbă.
Pe traseu sunt și pante cu o înclinație mai mare decât în destinațiile anterioare, dar nimic care să pună în pericol chiar și cicliștii mai puțin experimentați. Pentru cei care aleg să parcurgă traseul în drumeție, nu există zone care să ridice probleme.
Complexitatea mai ridicată a traseului va răsplăti, însă, mult mai amplu pe cei care îl vor urma: flora și fauna pe care le veți întâlni în cale vă va pune adesea la încercare înclinațiile de fotograf.
Despre traseul către Hamba, care pornește de pe strada Mălinului, din Sibiu, Turnul Sfatului a mai scris aici: VIDEO Anii Drumeției. Traseul pe care sibienii se pot răcori, după-amiaza, pornind din Gușterița
Apus peste Hamba
Între Gușterița și Hamba sunt numeroase variante de drumeție, multe dintre acestea fiind marcate recent de către reprezentanții asociației Tură în Natură. Aceștia propun între Gușterița și Hamba trei trasee. Puteți citi despre fiecare aici, aici și, respectiv, aici
5. Traseul ”cu de toate”
Probabil cel mai frumos traseu aflat la îndemâna oricărui sibian este cel botezat ”Emil Cioran” de asociația Tură în Natură, cea care l-a și identificat și marcat și îl și întreține. Traseul este unul pe care, după ce vi-l veți însuși, vă va deschide cu siguranță un hulpav apetit pentru a descoperi imens de copleșitoarele trasee cu care este binecuvântată zona Sibiului.
Unul din primele avantaje ale traseului ”Emil Cioran” este acela că, de fapt, pornește chiar din inima Sibiului, din parcul Sub Arini, pentru a ieși din oraș prin Valea Aurie, pe lângă gardul de plasă de fier al Grădinii Zoologice. Și, spre diferență de celelalte patru destinații propuse de Turnul Sfatului, acest traseu este unul circular – cu alte cuvinte vă veți întoarce în Sibiu pe alt drum decât pe cel care ați plecat, fapt care va face drumeția și mai interesantă. Traseul este și ciclabil: are o lungime de peste 25 de km, iar majoritatea pantelor se încadrează cel mult la o dificultate medie.
Traseul trece prin mai multe localități și, evident, și prin fața casei în care s-a născut Emil Cioran
Un alt avantaj al acestui traseu este acela că trece atât prin Rășinari – având și o variantă care include Poplaca și foarte pitorescul și puțin cunoscutul cătun Trăinei -, cât și prin apropiere de Cisnădioara. Prin urmare, nu doar că în acest traseu vă puteți propune o oprire la casa în care s-a născut cel mai cunoscut rășinărean, dar puteți urca și până la cetatea Cisnădioarei.
Traseul ”Emil Cioran” vă poartă în sezonul cald atât pe la umbra pădurilor, cât și prin soarele pajiștilor
Veți traversa atât codri cu stejari, cât și liziere încărcate cu ace de molid sau pajiști pe care – dacă le parcurgeți din mai până prin iunie – veți putea admira tot felul de flori. Veți întâlni atât zone de belvedere – cum este cea de la ieșirea din Pădurea Dumbrava către Rășinari ori Poplaca – precum și zone cu poteci ”single trail”, precum cele din pădurea de deasupra Cisnădioarei.
Traseul ”Emil Cioran” este unul pentru care e recomandat să vă alocați o zi în care să vă puteți bucura din plin de acesta. Prin urmare, este de înțeles că pregătirile trebuie să includă un rucsac în care pe lângă apă (al cărei stoc îl veți putea reface în satele de pe traseu) și câte ceva de-ale gurii.
Înspre Trăinei puteți alege atât varianta asfaltată (din Rășinari), cât și cea de pământ (prin Poplaca)
Fiind vorba de un traseu mai amplu decât cele descrise până acum, recomandarea Turnul Sfatului este să folosiți și ruta de navigație prin GPS, pusă la dispoziție de către cei de la Tură în natură. Aceasta poate fi descărcată pe telefonul mobil sub forma unui fișier format .gpx, pe care îl puteți deschide cu diferite aplicații pe care le puteți descărca gratuit de pe Play Store ori App Store (GPX Viewer este o astfel de aplicație, care va funcționa asemănător Waze-uului, de exemplu, în sensul că vă va ghida prin natură pe traseul încărcat).
Descrierea detaliată a traseului Emil Cioran și fișierul cu datele de navigație GPS le puteți găsi pe site-ul Tură în natură urmând acest link
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: top locuri natura aruncatura b , traseu s , trasee drumetie sibiu , trasee bicicleta sibiu , locuri relaxare sibiu , delta sibiu cibin , trasee padurea sopa , anii drumetiei , Natură Sibiu , Traseul Emil Cioran , Pădurea Șopa
Vizualizari: 25757
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Rob
Acum 7 ore
Barosanu
Acum 7 ore
Emil
Acum 7 ore
Nobody
Acum 7 ore
D.M.